8 x leuke natuurspeeltuinen in het noorden van Nederland

OVER DE AUTEUR

Hi! Ik ben Imara 🙂

Met een brede glimlach en een rugzak vol met dromen, reis ik de wereld rond. Wij zoeken de schoonheid in de kleine dingen en zien dat lokale cultuur dichterbij komt wanneer we als gezin reizen. We hopen hiermee onze dochters te verrijken en te inspireren door andere culturen te zien en daarvoor open te staan. In deze blog neem ik je mee naar de mooiste plekken
8 x leuke natuurspeeltuinen in het noorden van Nederland

De leukste natuurspeeltuinen in het noorden van Nederland ontdekken? De kinderen lekker laten ravotten in het bos of bij een natuurspeelplaats is altijd een goed idee. De kinderen kunnen hun energie kwijt en lekker vies worden en spelen in een natuurspeeltuin biedt kinderen veel voordelen ook op educatief vlak. Want waar leren kinderen nou meer dan lekker in de natuur?

Hierbij een opsomming van de leukste natuurspeelplaatsen in het noorden van Nederland met activiteiten in de kop van Drenthe, Friesland en Groningen. Beschreven vanuit onze eigen ervaringen.

#1   Het ‘Struin & Duin’ belevingspad te Norg, Drenthe – natuurspeeltuinen noord Nederland

Dit speelbos biedt een geweldige combinatie van speelelementen, zoals klimbomen, waterplassen en modderige paden. Je parkeert je auto tegenover restaurant de Norgerberg en loopt vanaf hier gelijk het speelbos in. Er is een route uitgezet wat ‘Struin & Duinpad ‘ heet. Het is een route voor kinderen van 1,5 km door de bossen. Het voert langs twaalf uitdagende speelobjecten die leuk zijn en de kinderen tegelijkertijd iets leren over de natuur. Tijdens de gehele route heb je leuke speelplaatsen zoals een slang om overheen te lopen, een grote slak om op te zitten, onderweg een glijbaan en tal van plekken om te picknicken. Onze kinderen gaan altijd graag naar dit speelbos toe. Het Struin en Duinpad hoort in het rijtje van ‘de leukste natuurspeelplaatsen in het noorden van Nederland’

Navigatie: Langeloërweg 63 te Norg (parkeren tegenover restaurant de Norgerberg)

#2 Laarzenpad Noorsche veld

Als we dan toch in Norg zijn plakken we er ook gelijk dit leuke pad aan vast met natuurspeelplaats. Het Laarzenpad (2 km) start bij de Natuurplaats, is gratis, Bij het personeel van de Natuurplaats haal je je schepnetje, emmer en zoekkaart en volg je het pad. Het laarzenpad is geopend vanaf mei tot oktober (mits het weer goed is). Je kan ook mooi wandelen in dit gebied en er is een natuurspeeltuin waar je als ouders een kopje koffie kan drinken of kan lunchen.

GlobeTip: Loop door het gebouw heen, daar kan je nog leuke interactieve informatie krijgen over de dieren in dit gebied, als onderdeel van Staatsbosbeheer.

In de zomermaanden is het hier het aller leukste en valt er het meest te beleven, daarom hoort deze natuurplaats in het rijtje ‘De leukste natuurspeelplaatsen in het noorden van Nederland’.

#3 Blotevoetenpad Opende, natuurspeeltuinen noord Nederland

Dit blotevoetenpad biedt een unieke ervaring waar kinderen op blote voeten kunnen wandelen over verschillende ondergronden, zoals modder, gras en houtsnippers. Er zijn 2 verschillende routes die je kan wandelen. Je kan voor de kleinsten kiezen voor de korte route (1,6 km) of de lange route (3.4 km).  Je kan  ook klimmen over boomstammen en met een touw de sloot over slingeren,  of je loopt met kleintjes om de lastige obstakels heen. Het is leuk voor alle leeftijden mits de kinderen zelfstandig kunnen lopen.

Vanaf P1 in Opende start je bij het restaurant waar ook een speeltuin is. Er zijn ook toiletten en je kan hier je voeten afspoelen. Houd er rekening mee dat je de gehele route op blote voeten loopt.

GlobeTip: Vergeet geen handdoeken en schone kleren. Je kan het gehele jaar hier het pad lopen, echter bij slecht weer is het héél erg modderig.

Navigatie:  P1 Peebos, 9865 TG Opende

#4 Boomkroonpad – natuurspeeltuinen noord Nederland

Je kan een mooie route lopen over het pad wat uitreikt tussen de boomtoppen, maar er zijn ook het gehele jaar door verschillende activiteiten voor jong en oud bij het Boomkroonpad. De kosten voor het boomkroonpad zijn voor een volwassene 4 euro per persoon en een kind is 2 euro. Kinderen vanaf 4 jaar moeten betalen. Het is hoog, wiebelig en super spannend! Je kan gelukkig op verschillende plekken tussendoor naar beneden. Je loopt eerst door een educatieve tunnel met dieren en nadert de trap omhoog. Vergeet ook zeker het uitkijkpunt niet. Het hoogste punt rijkt boven de toppen van de al gigantisch hoge bomen. Kinderen kunnen op de bladeren kijken en zoals wij er waren in de herfst, geeft dit een mooie wisseling in gekleurde bladeren.

Het kabouterpad: Met een rugzak met materialen gaan de kinderen op zoek naar kabouters. Met een puntmuts op het hoofd loop je een route van 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit de Kabouter-klapkaart en doe je Kabouteropdrachten. Kosten zijn 6.50 euro per kind.

Voor de iets oudere kinderen is er het indianen pad. Met het boekje ‘de zoektocht naar de wijze HotemeTotem’ volg je de Totempalen in het bos. Je gaat dwars door het bos heen. Ontdek onderweg alle bosschatten, die je in je knapzak weer mee kan nemen. Onderweg leef je als een heuze indiaan. Kosten 6 euro per kind.

Of je wandelt met de kinderen het reguliere pad. Het Boomkroonpad is 150 meter lang en een beleving duur van ongeveer 30 minuten. De mooie wandelroute en de speelplekken zorgen ervoor dat deze omgeving hoort bij de leukste natuurspeelplaatsen in het noorden van Nederland.

Navigatie: Buitencentrum Boomkroonpad
Steenhopenweg 4
9533 PN Drouwen

#5 Belevingspad Hoogersmilde – natuurspeeltuin noord Nederland

Belevingspad Hoogersmilde is een leuk (gratis) belevingspad dat gericht is op kinderen van 4 tot 10 jaar. De wandeling is 2,5 km voert je door een schitterend stuk bosgebied en laat je genieten van de natuur. Water oppompen, klimmen en verschillende objecten die je onderweg tegen komt maken het een mooie belevenis voor kinderen.

Navigatie:

Belevingspad Hoogersmilde

Bosweg 23
9423 TA Hoogersmilde

#6 Kabouterpad & speelbos Drents-Friese Wold

Het hele leuke Kabouterpad en speelbos in Appelscha hoort in dit rijtje thuis. Super leuk voor kleine kinderen is het kabouterpad. Met knapzak en kabouterhoedje ga je een route lopen langs verschillende kabouters. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje. En je ziet ook weleens een kabouterdrolletje liggen. Een leuke activiteit voor kinderen van 3 t/m 6 jaar.  Kosten: 6 euro per kind. Je ontvangt hiervoor een kaartboekje, een knapzak en een kaboutermuts. Het bezoekerscentrum is ook educatief en er bevindt zich een fijn restaurant voor een kop koffie of lunch.

Voor de iets oudere kinderen kan je kiezen voor het ‘Paddenpad’ opzoek naar padden.  Kosten: 3 euro per kind.

Daarnaast is er nog een leuke buitenspeeltuin. Het gehele jaar toegankelijk.

Navigatie:

Terwisscha 6a
8426 SJ Appelscha

#7 Avonturen beleven in Bakkeveen

De omgeving Bakkeveen is zeer geliefd bij zowel Drenten als bij Friesen. Veel gezinnen gaan op vakantie naar Bakkeveen, er zijn meerdere campings en ademt een vakantiesfeer. Tijd om deze plaats te ontdekken. Eerst over Bakkeveen, Bakkeveen ligt in een bosrijke omgeving, en er zijn veel wandelroutes en fietspaden die geschikt zijn voor kinderen. Verken de natuur en geniet van een ontspannende wandeling in de bossen. Een mooie wandeling kun je maken bij de drie provinciën.

Tijd voor een mooie buitenspeeltuin? Deze vind je bij De Dwaler Bakkeveen. Een heus doolhofpark, buitenspeeltuin en natuurplaats in één. Je loopt door het restaurant naar binnen toe, waar je eerst een wat verouderde speeltuin treft. Niet getreurd, de kinderen vinden het hier hartstikke leuk! Eenmaal door de speeltuin heen tref je het doolhof en houd je links aan kom je bij een stukje natuurspeeltuin met gevulde tonnen met water, en je kan klimmen over een stuk water. Leuk vertoeven in de zomer en de winterperiode.

Adres: Mjûmster Wei 16c
9243 SK Bakkeveen

Naast de Dwaler heb je ook een mooie natuurspeeltuin in Bakkeveen bij Oerrr de Slotplaats.

In deze natuurlijke speeltuin kunnen kinderen struinen door het bos, klimmen en hutten bouwen, kliederen bij de waterpomp. Voor de allerkleinsten is er een speciale plek met zand, water en boomstammetjes.

Adres: Foarwurker Wei 9243 JZ Bakkeveen 

#8 De Onlanderij – natuurspeeltuinen noord Nederland

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord. De Onlanden, het natuurgebied wat zich uitstrekt om de stad Groningen heen. De Onlanden is een relatief jong natuurgebied in Nederland. Zo dicht bij de stad Groningen kun je hier genieten van de grote zilverreiger, bruine kiekendief, zeearend en de roerdomp, maar ook de Exmoorpony’s, vos en reeën zijn goed te zien vanaf de bijzondere uitkijktoren in De Onlanden. De uitkijktoren rijkt ver en je kan hier gemakkelijk te voet komen, er bevindt zich dichtbij een parkeerplaats en je loopt een klein stukje naar de uitkijktoren.

Het pad van 1 kilometer waar je overheen loopt wordt het belevingspad der Monniken genoemd. Het pad is vernoemd naar de monniken van het voormalige klooster Aduard , dat vroeger in de buurt van dit gebied lag. Zij liepen van Aduard naar Vries. Het klooster had een belangrijke rol in het ontwikkelen van landbouw en waterbeheer in de middeleeuwen. Onderweg zal je ook beelden zien van monniken.

Adres: Noorddijk, 9321 TP Peize

Naast de uitkijktoren heb je een leuke OERRR natuurspeeltuin bij de Onlanderij. Momenteel zijn ze hier de boel aan het verbouwen, vernieuwen en binnenkort een prachtige nieuwe natuurspeeltuin staat op bezoekers te wachten. Via Over ons – De Onlanderij kan je de ontwikkelingen in de gaten houden.

Adres: Madijk 1, 9766 TZ Eelderwolde

and Café is gevestigd in het voormalige postkantoor. Vanuit hier is het 2 minuten wandelen naar het oude centrum van Leeuwarden. Er komt geen auto of fiets aan te pas.

Nog meer artikelen over leuke activiteiten in de omgeving? Wat dacht je van het gevangenisdorp Veenhuizen? Een dorp vol historie en een must-visit met kinderen als je hier in de buurt bent.

Deel dit artikel:

Is vakantie Mallorca duur?

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is een populaire vakantiebestemming dankzij zijn adembenemende stranden, bruisende nachtleven en rijke cultuur. Maar hoe zit het met de kosten? Is Mallorca een dure vakantiebestemming? En wat zijn de kosten van een week...

Wat te doen (rondreis) Mallorca met kinderen

Mallorca een eiland wat onderdeel is van de Balearen op 2,5 uur vliegen van Amsterdam. Mallorca behoort tot Spanje en de Spaanse invloeden zie je overal op het eiland terug. Wat vooral opvallend is is dat Mallorca een enorm kindvriendelijke bestemming is....

Zwanger reizen in Sri Lanka: de perfecte babymoon bestemming!

Sri Lanka is een eiland, ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland gelegen naast India. Deze diverse bestemming biedt voor ieder wat wils, ook als je zwanger op rondreis wil is Sri Lanka een gave bestemming. Je vindt er zon, zee en strand, cultuur, maar ook natuur en...

25 x UNIEK overnachten in Albanië 

Dat Albanië een unieke bestemming is is wel duidelijk. Ook is Albanië razendsnel populair aan het worden. Wacht daarom niet te lang om naar dit waanzinnige land toe te gaan. In deze blogpost beschrijven we de leukste plekken om te overnachten in Albanië van 50 – 130...

Beste reistijd (periode) voor een rondreis Albanië

Albanie is niet een bestemming die het gehele jaar door te bezoeken is als je uitgaat van een strand vakantie met mooi weer. Het is een korte periode waarin het land in bloei staat en je kan genieten van de stranden en wandelingen. Daarnaast is het goed om je bewust...

Hoe is de veiligheid in Albanië als vakantieland?

Een gids over de veiligheid in Albanie tijdens een rondreis Albanië, een land doordrenkt van geschiedenis, natuur en een unieke cultuur, is de laatste jaren steeds meer in trek bij toeristen. Gelegen aan de Adriatische en Ionische Zee biedt Albanië een ongerepte...

De ultieme reisroute van 14 dagen door Slovenië met kinderen

E-roadtrip naar Slovenië in het voorjaar (april /mei) Wij hebben in de meivakantie van 2023 een fantastische reis naar Slovenië gemaakt met onze elektrische auto. Omdat wij graag duurzamer op reis gaan kijken we altijd of de bestemming waar we heen willen ook goed...

De 5 leukste plekken voor een rondreis Bali met (kleine) kinderen

In 8 weken tijd hebben wij de mooiste plekken van Bali mogen ontdekken met onze kinderen. Wij begonnen in Canggu, de plaats die we ook voor 4 weken als hoofd basis gebruikten. Vanuit daar hebben we meerdere uitstappen gedaan tot we daarna voor 4 weken Ubud als...

WONDR Instagram experience Amsterdam met kinderen bezoeken

In de vakantie bezochten wij met 2 jonge kinderen (2 en 6 jaar)  WONDR Instagram experience in Amsterdam. Het uitje voor kinderen die gek zijn op kleur, teddyberen en bijzonder gestijlde kamers. Werkelijk aan alles is gedacht en voor elke leeftijd is het een leuk...

De ultieme reisroute van 3 weken door Namibië met kinderen

Namibië, het land van uitgestrekte vlaktes, ongerepte natuur en indrukwekkende zandduinen. Onze reis naar Namibië met kinderen was werkelijk een onvergetelijke ervaring. We kozen voor een avontuurlijke 18-daagse road trip, waarbij we rondreden in een pick-up met twee...

AL ONZE BLOGS

WONDR Instagram experience Amsterdam met kinderen bezoeken

WONDR Instagram experience Amsterdam met kinderen bezoeken

In de vakantie bezochten wij met 2 jonge kinderen (2 en 6 jaar)  WONDR Instagram experience in Amsterdam. Het uitje voor kinderen die gek zijn op kleur, teddyberen en bijzonder gestijlde kamers. Werkelijk aan alles is gedacht en voor elke leeftijd is het een leuk...

Gevangenisdorp Veenhuizen met kinderen bezoeken

Gevangenisdorp Veenhuizen met kinderen bezoeken

Veenhuizen is een dorp in de provincie Drenthe, onderdeel van UNESCO Werelderfgoed, in het noorden van Nederland. Het werd gesticht in de 19e eeuw en heeft een speciale geschiedenis. Een prachtig dorp te bezoeken samen met het natuurgebied Fochtelooerveen. Veenhuizen...

Handige links voor het plannen

van jullie reis

Onze reistips zijn voor jou gratis beschikbaar. Wij werken samen met verschillende partners om mooie en praktische blogs te kunnen blijven schrijven. Wanneer je via een van de onderstaande links iets boekt of koopt, dan ontvangen wij een kleine commissie van het bedrag. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden, maar zorgt ervoor dat wij dit werk kunnen blijven doen. 

GetYourGuide

Via getyourguide.com

bol.com

Via bol.com

SkyScanner

Via skyscanner.com

BOOKING.COM

Via booking.com