De ultieme rondreis van 14 dagen door Toscane met kleine kinderen

OVER DE AUTEUR

Hi! Ik ben Imara 🙂

Met een brede glimlach en een rugzak vol met dromen, reis ik de wereld rond. Wij zoeken de schoonheid in de kleine dingen en zien dat lokale cultuur dichterbij komt wanneer we als gezin reizen. We hopen hiermee onze dochters te verrijken en te inspireren door andere culturen te zien en daarvoor open te staan. In deze blog neem ik je mee naar de mooiste plekken
De ultieme rondreis van 14 dagen door Toscane met kleine kinderen

Een rondreis Italie op de planning en nu aan de slag met de ultieme reisroute? Dit artikel neemt je mee en geeft jullie de ultieme rondreis van 2 tot 3 weken door Toscane kleine kinderen

De ultieme rondreis van 2 tot 3 weken door Toscane met kleine kinderen

De ultieme reisroute van 3 weken door Toscane Italië met een camper

Tijdens de zomervakantie reden we met een gehuurde camper langs de hoogtepunten van Toscane, genoten van de natuur, oude pittoreske dorpen en grote steden. In deze reisroute beschrijven we hoe het is om op ontdekking te gaan door Toscane, de streek van de cipressen en wijn. Santé.

Startlocatie – Rondreis Toscane met kinderen

Het startpunt van deze reisroute is in Pistoia, dit is vanuit Utrecht 1.355 km.

Hoeveel tijd heb je nodig voor een rondreis Toscane met kinderen?

Op iedere camping kan je 4 nachten verblijven, zodat je nog voldoende tijd hebt (5 dagen om Elba aan deze reis toe te voegen, zie blogpost Elba) maar je kan er ook voor kiezen rustiger aan te doen en het uit te bereiden tot 3 weken enkel de reisroute regio Toscane Italië.

Camperplek op camping in:

 • Pistoia – Camping Barco Reale
 • San Gimignano – Camping Il Boschetto di Piemma
 • Sarteano – Camping Parco delle Piscine

Welk vervoer heb je nodig tijdens deze reisroute?

Je kan ervoor kiezen met je eigen auto te gaan, maar deze reisroute is ook uitermate geschikt voor een camperreis.

Pistoia – Rondreis Toscane met kinderen

Een verborgen parel tussen Florence en Lucca. Vanuit hier kan je de bekende plaatsen bezoeken zoals Lucca, Pisa en Pistoia zelf. Ook bevindt Pistoia zich dichtbij het dorp van Leonardo da Vinci. Pistoia zelf is bekend om de gezellige markt. En er zijn rondom de markt genoeg leuke plekjes om even te eten of wat te drinken. Ze noemen Pistoia ook wel ‘klein Florence’. Wij kiezen er dan ook voor om de grote drukke stad zelf over te slaan en te genieten van dit kleine stadje. Wat het voor ons zo leuk maakt is dat we de fietsen mee hebben en de stad op de fiets gingen verkennen.

Top 3 Pistoia met kids:

 1. Piazza del Duomo
 2. Piazza della Sala , lekker rondstruinen langs de leuke winkeltjes en marktkraampjes. Het is hier in de avond ook erg gezellig
 3. Speeltuin in Pistoia: Il Giardino volante , midden in het stadscentrum waar je met een leuke wandeling naar toe kan gaan. Er is groen genoeg en je kan hier eventueel een picknick houden en zelf lekker zitten en de kinderen kunnen klimmen en klauteren.

Vanuit Pistoia kun je ervoor kiezen uitstapjes te maken met de kinderen. Dit kan een dag zijn, of een halve dag. Je kan ook een dagtrip maken waarbij je 2 steden aandoet. Een mooie koppeling is Pisa in de ochtend (dan ben je vroeg bij de scheve toren en voorkom je hordes toeristen) en de middag naar Lucca. Dan bezoek je 2 hele verschillende steden in 1 dag!

Reistijd Pistoia ⥂ Pisa 50 minuten 

Pisa

Iedereen kent de ansichtkaarten met de scheve toren van Pisa. Voor wat oudere kinderen een leuke activiteit om foto’s te maken, waarbij je de toren ‘omver’ duwt. Wees op tijd dan is het nog relatief rustig. Er zitten voldoende goede parkeerplaatsen van waar je op de fiets of lopend richting het centrum loopt. Tegen over de toren zit een leuke Gelateria voor een heerlijk ijsje.  Het is een mogelijkheid om Pisa en Lucca op één dag te plannen zodat je beide steden kunt combineren.

Tip: Parkeer je auto , ook ruim plek voor campers, op ‘Park Pietrasantina’ er gaat vanaf hier een treintje richting het centrum maar veel bezoekers gaan ook lopend of met de bus

Reistijd Pisa ⥂ Lucca 30 minuten

Lucca

Het oude centrum van Lucca valt direct op als je aan komt rijden.

Vanuit Pisa is het een half uur rijden en vanuit Florence een dik uur.

In Lucca kan je eindeloos ronddwalen, fietsen huren (ook fietsen met meerdere mensen er in is een mogelijkheid). Lucca heeft een stadswal, waar je erg leuk overheen kan fietsen en kan genieten van de vergezichten. De stadsmuur komt uit de zestiende eeuw en dit is goed terug te zien, wat is dit genieten om hier rond te dwalen en te fietsen. De wal heeft een totale lengte van 4 kilometer wat goed te lopen of fietsen is. Tussentijd kan je ook stoppen en het stadscentrum doorkruisen. De sfeer is erg gezellig en je vindt op elke hoek wel een delicatessezaak met wijn of hapjes.

Top 5 te bezoeken in Lucca :

 1. Piazza dell’Anfiteatro het mooiste plein van de stad. Dit plein valt direct op, het is vroeger het amfitheater geweest van de stad en is zeer bekend om een aantal mooie foto’s te nemen.
 2. De kerken die het oude stadscentrum rijk is, er zijn er genoeg te bezoeken (geniet ook van de oude deuren, deze zijn zo fotogeniek) de bekendste kerk is de San Michele in Foro, deze kerk heeft zijn naam gekregen door de naam van het plein waaraan deze kerk zich bevindt. Een bezoek aan de schitternde kathadraal moet je niet overslaan en is een must-visit als je het ons vraagt. Het gaat hier over de Duomo van Lucca en stamt uit de 11e eeuw. 
 3. L’acquedotto del Nottolini: Er zijn verschillende wandelroutes maar je kan ook heel mooi dit gebied per fiets verkennen. Het is een fotogenieke plek en kent veel historie. De bouw begon in 1823 volgens ontwerp van Lorenzo Nottolini (vernoemd naar de brug) en ging door tot 1851. De bogen bestaan uit baksteen en de brug is enorm groot. Je kan er ook voor kiezen een wandeling te maken.
 4. Ga shoppen! Tussen de vele bezienswaardigheden door loopt de bekendste winkestraat van Lucca, namelijk de Villa Fillungo
 5. Steeds bekender bij toeristen, geniet van een broodje bij Strabuono

Reistijd Pistoia ⥂  Vinci

Vinci

Wederom een heel oud stadje. Mocht je de grotere steden al hebben gezien of juist op zoek bent naar een plek waar het minder massaal is, kies dan voor Vinci. De geboorteplaats van Leonardo da Vinci. Er bevindt zich een museum in het geboortehuis van Leonardo waar alle ins en outs over zijn leven worden verteld. Bijzonder is het ook om rond te lopen in de straten en rond het geboortehuis. Genoeg doorkijkjes en mooie plekken voor een foto. De omgeving waar je doorheen rijdt op weg naar Vinci is evenals een aanrader. Schitterende wijngaarden en bossen.

Reistijd : Pistoia ⥂  Certaldo Alto  65 minuten

Certaldo Alto

Een dorp op een berg. Certaldo is een grote stad, certaldo Alto het middeleeuwse stadje op de berg waar je te voet kan komen of met een gondel/treintje. Voor kinderen is het leuk om te kiezen voor het gondeltje, in 30sec sta je boven in het dorp. Als je vroeg bent is er naar alle waarschijnlijkheid nog helemaal niemand en kan je in alle rust rondkijken en ronddwalen door de leuke straten.  Perfect om wat leuke foto’s te maken. Ook een poos later was het erg rustig, minder hordes mensen, daar word je vast blij van? Het is een stadje waar overal muurschilderingen zijn van  ridders en koninginnen en prinsessen. Perfect om hier verhalen over te vertellen aan je kinderen. Ze zullen het vast heel interessant vinden.

Poggibonsi

Op weg richting San Gimignano vanuit Pistoia kom je langs Certaldo en ook Poggibonsi. Poggibonsi is een stadje die ook bij de toeristen minder bekend is, maar zeker de moeite waard is om te bezoeken als je verblijft in de omgeving San Gimignano. Het stadje ligt in het hart van de Val d’Elsa.

Omdat er weinig over te vinden is vinden we het leuk om toch een top 3 te geven over deze naar ons idee relaxte plaats om toe te voegen aan je rondreis. Genoeg te doen voor kleine kinderen.

Top 3 :

 1. Fortezza di Poggio . Een vervallen Fort waar je met de auto naartoe kan rijden of dichtbij parkeren op een van de parkeerplaatsen. Leuk om hier een plekje te zoeken om te picknicken met de kinderen.
 2. Archeodromo di Poggibonsi: Een leuke activiteit om met de kinderen naar toe te gaan. Een dorp alsof je je in de middeleeuwen bevindt . Het is een museum en leuk voor de kinderen om een rondje te lopen.
 3. Fonte delle Fate :Vijver vol schildpadden in Poggibonsi, leuk om een rondje te lopen voor de kinderen

Reistijd poggibonsi  ⥂  San Gimignano : 20 minuten

San Gimignano

Wat een plaatje is het hier, het lijkt telkens wel alsof je je bevindt in een ansichtkaart. Overal wijngaarden, prachtig uitgestrekt en de kleuren zijn mooi zacht aan het oog. De skyline van San Gimignano is sinds de middeleeuwen onveranderd. Overal zie je Agriturismo’s waar je kan logeren en er zijn veel plaatsen om deze hoofdstad heen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Wat je in San Gimignano met kinderen zeker niet mag missen is rondslenteren in de smalle straten en naar het stadsplein met de oude waterput.

Top 3 :

 1. De bekende Gelateria Dondoli : Eet een ijsje op het plein. Een bekende Gelateria is Dondoli. Meerdere prijzen hebben ze gewonnen. Het prijskaartje is echter een enorme rij. De keuze kan je zelf maken of je hier met de kinderen in de rij gaat staan of kiest voor de andere (veelal) lekkere Gelateria die zich ook rond het plein bevinden. Genoeg plekjes ook voor afkoeling en je kan hier lekker zitten op de trappen voor de kathedraal.
 2. Torre Grossa : De hoogste toren van San Gimignano, de Torre Grossa in Piazza del Duomo. De toren is 54 meter hoog en 218 treden naar de top. De treden zijn gemakkelijk te betreden met jonge kinderen
 3. Rocca di Montestaffoli een mooie plek om naar toe te wandelen en te genieten van het uitzicht. De kinderen kunnen lekker rondslenteren over het binnenplein en er zijn torentjes om te beklimmen. Soms heb je geluk en wordt er muziek gespeeld.

Verder kan je geweldig ronddwalen in het oude stadscentrum van San Gimignano. Genoeg te zien en mee te maken voor jonge kinderen. Er zijn tal van souvenir winkels en ruimte genoeg om te rennen of te klimmen voor hele jonge kinderen.

“Als je met de auto komt, betaal dan voor parkeren buiten het centrum. Hou er wel rekening mee dat je een eind moet klimmen richting het dorp. Het is een pittige wandeling voor de kinderen. Probeer zo dicht mogelijk bij de muur te parkeren. Het is er erg smal dus met een camper is dit onmogelijk. Met de fiets kom je niet omhoog en zal je moeten lopen naast de fiets.”

Colle di val d’elsa – Rondreis Toscane met kinderen

Colle di Val d’Elsa is een stad, een historisch dorp en een gemeente in het centrale deel van Toscane en het bezoek aan de watervallen in het natuurgebied is zeker de moeite waard!

Sentierelsa Trail

De Sentierelsa Trail slingert langs de rivier de Elsa, de gehele vallei heet trouwens Elsa. Op internet is er veel te vinden over de trail, echter is het met jonge kids (tussen de 1 en 5 jaar) te ver om het gehele stuk zelfstandig te lopen. Je kan tussentijds dezelfde route teruglopen, onze tip is om dan te beginnen bij de waterval kant. Wij kozen ervoor om hier eerst voorbij te lopen en te genieten van de omgeving om tot slot een duik te nemen bij de waterval. Je kan hier natuurlijk ook starten. Hou er wel rekening mee dat het water ijskoud is. Kleine kinderen vinden even met de voetjes in het water vast al meer dan genoeg. Vanaf het pad kan je de waterval ook niet zien en zal je dus een stukje moeten zwemmen. Houd hier rekening mee als je met kleine kinderen gaat.

Het is even zoeken als je aan komt (hoe heet deze parkeerplaats THIJS)? want het staat niet aangegeven bij de parggechio . Met maps.me kun je al gauw de route vinden en loop je een pad.

Wat is jou advies thijs voor de wandelroute lopen?

Tip: Camping Il Boschetto di Piemma in San gimignano

Reistijd San Gimignano – Sarteano 1,5 uur rijden

Sarteano – Rondreis Toscane met kinderen

Een locatie wat een mooie volgende stop is vanuit San Gimignano en wat een juweeltje is van de regio Siena. Vanuit hier kun je mooie uitstapjes maken richting de cipressen route, de stad Montepulciano en je kan nog richting het Trasimeno meer en bevindt je je in het gebied tussen de Val d’orcia en Val di Chiana een schitterende gebieden met de typische toscaanse vergezichten. Het is gezellig wandelen door dit stadje, hou wel rekening met de hoogte verschillen. Soms moet je best een stukje klimmen.

Wat te doen in Sarteano?

 1. Het fort van Sarteano bevindt zich op het hoogste punt van het stadje. Het fort heeft de naam La fortezze . Het fort werd gebouwd in de 13e eeuw en 2 eeuwen later verbouwd. Het is wijds opgezet en kinderen kunnen hier plezier beleven aan de vele tredes die je beklimmen.  Entree : 4 euro voor volwassenen kids onder de 5 gratis
 2. Bezoek de binnenplaats met stadsmuren en stadspoorten. De stadsmuren staan nu in het teken van woningen. De binnenplaats is erg gezellig en er zijn genoeg plekjes om wat te drinken of rond te wandelen door het oude centrum
 3. De wekelijkse markt op vrijdag, bestaat sinds 1525

“Mocht je de mogelijkheid hebben om in Augustus in deze regio zijn plan dan zodat je op de 15e van augustus in Sarteano bent. Deze middag ben je getuige van het belangrijkste evenement op de kalender van Sarteano, want jaarlijks vindt hier het ‘Giostra del Saracino’ plaats.”

Een folkloristische traditie waar ridders te paard een lans door een ring proberen te steken met voorafgaand een uitbundige parade in historische kostuums, van de verschillende stadswijken die Sarteano rijk is. Een oude traditie die je graag mee maakt!

Montepulciano

Op een hoge heuvel in Toscane is het dorp (of eigenlijk mag je het al wel een stad noemen zo groot) bevindt zich Montepulciano, dit dorp staat wereldwijd bekend om zijn wijnen en met name om de Vino Nobile di Montepulciano. In de stad bevinden zich ondergrondse wijnkelders waaraan je een bezoek kunt brengen. Bij een bezoek aan Montepulciano is het goed om te starten bij de stadspoort. De stadspoort wordt doorkruist door deCorsa en vanuit de Corsa is het heerlijk om de vele steegjes en de smalle, typisch Italiaanse, straatjes te verkennen.

Top 3 Montepulciano

 1. Piazza Grande, ook wel het grote stadsplein genoemd. Hier vindt je veel leuke straatjes om doorheen te wandelen en je hebt de mogelijkheid de oude kathedraal te beklimmen (Palazzo Comunale) Als je het geluk hebt dat het een heldere dag is, dan kun je zelfs Siena en de Cimone (een grote berg) in de verte zien.
 2. Het verkennen van de wijnkelders. Vooral de Talosa en de Ercolani Azienda Agricola wijnkelders zijn een bezoek meer dan waard.

3.      Fortezza playground, als ouders kan je genieten van het schitterende uitzicht en de kids kunnen genieten van de speeltuin na een dag slenteren in Montepulciano. Win-win ?

“Parkeer je (camper) bij Area Comunale P5, hier is ook het busstation en brengt je vlot richting de stadspoort en scheelt een flinke wandeling. De parkeerplekken zijn ruim opgezet..”

Route van La Foce naar Radicofani

In Pienza bevindt zich een gezin wat de mogelijkheid biedt om een oude fiat500 of een oude vespa scooter te huren! Super leuk om de echte italiaanse dorpjes te verkennen vanuit een oude vintage auto /scooter. Vanuit Pienza is het eenvoudig rijden richten La Foce en super gaaf om de mooiste route van Toscane te rijden. Ondertussen geniet je van de bijzondere omgeving vol cipressen. Neem een picknickmand mee en santé. Je rijdt over kronkelende weggetjes en geniet tot slot van de leuke plaats Radicofani.

Pienza – Rondreis Toscane met kinderen

Voordat je in je fiat500 met de kinderen stapt is het handig om te weten waar je je bevindt. Deze omgeving heet de Val d’orcia en is een gebied ten zuid-westen van Toscane. Het gebied zit vol met kleine dorpjes en prachtige heuvels glooiend vol cipressen!

Meer weten over de route voor een dag in de fiat 500? Lees de blogpost : Een dagtrip in een fiat500 door de Val d’Orcia met (kleine)kinderen

Bagni San Filippo

Italie kent bijzonder veel hotsprings. De bekendste (waar je op internet veel over leest) zijn de thermen van Saturnia. Gaaf tijdens een rondreis Toscane met kinderen, maar in sommige gevallen te ver landinwaarts. Helaas is dit een eind uit de richting en veel reistijd is met kleine kinderen niet ideaal. Gelukkig zijn er veel meer opties in toscane. Zo kozen wij voor de hotsprings bij Bagni San Filippo. Als je de foto’s bekijkt weet je direct waarom dit super leuk is om naar toe te gaan en al helemaal met kleine kinderen!

De baden van Bagni San Filippo vallen onder het rijtje oudste thermaalbaden ter wereld en liggen aan de uitgedoofde vulkaan de Monte Amiata. Het warme water loopt door een bos en er zijn verschillende baden om in te gaan. Het loopt ook geleidelijk af en het lijken kleine ‘poeltjes’ waardoor het een stukje is afgebakend voor kleine kinderen. Door de hoge concentratie calciumcarbonaat is het water wit gekleurd, wat een hele sterke geur teweeg brengt als je aan komt lopen. Dit is even wennen maar al gauw ruik je het niet meer. Deze kalkrots wordt door de lokale bevolking de balena bianca (witte walvis) genoemd. 

“Zorg voor goede waterschoentjes, er kunnen wel scherpe steentjes liggen en glad zijn door het calcium. Ook kunnen de temperaturen soms flink oplopen waardoor het voor kleine kinderen misschien zelfs te warm is.”

De thermale baden van Bagni San Filippo zijn gratis te bezoeken en 24 uur per dag, 7 dagen per week, vanaf de weg is het een klein stukje lopen. Goed te doen voor kinderbeentjes.

Nog geen genoeg gekregen van de leukste rondreis routes? Wat dacht je van een rondreis Montenegro? Italiaanse invloeden, maar een stuk goedkoper!

Deel dit artikel:

Is vakantie Mallorca duur?

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is een populaire vakantiebestemming dankzij zijn adembenemende stranden, bruisende nachtleven en rijke cultuur. Maar hoe zit het met de kosten? Is Mallorca een dure vakantiebestemming? En wat zijn de kosten van een week...

Wat te doen (rondreis) Mallorca met kinderen

Mallorca een eiland wat onderdeel is van de Balearen op 2,5 uur vliegen van Amsterdam. Mallorca behoort tot Spanje en de Spaanse invloeden zie je overal op het eiland terug. Wat vooral opvallend is is dat Mallorca een enorm kindvriendelijke bestemming is....

Zwanger reizen in Sri Lanka: de perfecte babymoon bestemming!

Sri Lanka is een eiland, ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland gelegen naast India. Deze diverse bestemming biedt voor ieder wat wils, ook als je zwanger op rondreis wil is Sri Lanka een gave bestemming. Je vindt er zon, zee en strand, cultuur, maar ook natuur en...

25 x UNIEK overnachten in Albanië 

Dat Albanië een unieke bestemming is is wel duidelijk. Ook is Albanië razendsnel populair aan het worden. Wacht daarom niet te lang om naar dit waanzinnige land toe te gaan. In deze blogpost beschrijven we de leukste plekken om te overnachten in Albanië van 50 – 130...

Beste reistijd (periode) voor een rondreis Albanië

Albanie is niet een bestemming die het gehele jaar door te bezoeken is als je uitgaat van een strand vakantie met mooi weer. Het is een korte periode waarin het land in bloei staat en je kan genieten van de stranden en wandelingen. Daarnaast is het goed om je bewust...

Hoe is de veiligheid in Albanië als vakantieland?

Een gids over de veiligheid in Albanie tijdens een rondreis Albanië, een land doordrenkt van geschiedenis, natuur en een unieke cultuur, is de laatste jaren steeds meer in trek bij toeristen. Gelegen aan de Adriatische en Ionische Zee biedt Albanië een ongerepte...

De ultieme reisroute van 14 dagen door Slovenië met kinderen

E-roadtrip naar Slovenië in het voorjaar (april /mei) Wij hebben in de meivakantie van 2023 een fantastische reis naar Slovenië gemaakt met onze elektrische auto. Omdat wij graag duurzamer op reis gaan kijken we altijd of de bestemming waar we heen willen ook goed...

De 5 leukste plekken voor een rondreis Bali met (kleine) kinderen

In 8 weken tijd hebben wij de mooiste plekken van Bali mogen ontdekken met onze kinderen. Wij begonnen in Canggu, de plaats die we ook voor 4 weken als hoofd basis gebruikten. Vanuit daar hebben we meerdere uitstappen gedaan tot we daarna voor 4 weken Ubud als...

WONDR Instagram experience Amsterdam met kinderen bezoeken

In de vakantie bezochten wij met 2 jonge kinderen (2 en 6 jaar)  WONDR Instagram experience in Amsterdam. Het uitje voor kinderen die gek zijn op kleur, teddyberen en bijzonder gestijlde kamers. Werkelijk aan alles is gedacht en voor elke leeftijd is het een leuk...

De ultieme reisroute van 3 weken door Namibië met kinderen

Namibië, het land van uitgestrekte vlaktes, ongerepte natuur en indrukwekkende zandduinen. Onze reis naar Namibië met kinderen was werkelijk een onvergetelijke ervaring. We kozen voor een avontuurlijke 18-daagse road trip, waarbij we rondreden in een pick-up met twee...

AL ONZE BLOGS

OVER Italië
Een dagtrip in een fiat500 door de Val d’orcia met kinderen

Een dagtrip in een fiat500 door de Val d’orcia met kinderen

Een dagtrip in een fiat500 door de Val d’orcia met (kleine)kinderen Wie wil er nou niet in een oude fiat 500 door de heuvels van de val ‘d Orcia rijden met de kinderen en genieten van al het moois dat Toscane te bieden heeft?  De wegen zijn goed begaanbaar in dit...

Handige links voor het plannen

van jullie reis

Onze reistips zijn voor jou gratis beschikbaar. Wij werken samen met verschillende partners om mooie en praktische blogs te kunnen blijven schrijven. Wanneer je via een van de onderstaande links iets boekt of koopt, dan ontvangen wij een kleine commissie van het bedrag. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden, maar zorgt ervoor dat wij dit werk kunnen blijven doen. 

GetYourGuide

Via getyourguide.com

bol.com

Via bol.com

SkyScanner

Via skyscanner.com

BOOKING.COM

Via booking.com