De ultieme reisroute van een week door Montenegro met kinderen

OVER DE AUTEUR

Hi! Ik ben Imara 🙂

Met een brede glimlach en een rugzak vol met dromen, reis ik de wereld rond. Wij zoeken de schoonheid in de kleine dingen en zien dat lokale cultuur dichterbij komt wanneer we als gezin reizen. We hopen hiermee onze dochters te verrijken en te inspireren door andere culturen te zien en daarvoor open te staan. In deze blog neem ik je mee naar de mooiste plekken
De ultieme reisroute van een week door Montenegro met kinderen

In deze reisroute nemen we je mee langs de hoogtepunten van Montenegro die je niet snel weer zal vergeten met je (kleine) kinderen. Montenegro is een klein en compact land, wat er voor zorgt dat de reisduur tussen de verschillende accommodaties kort is. Je kan in een half uur reistijd verschillende steden bezoeken wat ervoor zorgt dat je ook meerdere plekken kan aandoen in één dag. Er valt genoeg te zien en te doen voor kinderen en een dagje strand kan je ook goed toevoegen aan deze reisroute door Montenegro.

de reis

Deze route brengt je in een week langs de hoogtepunten aan de Baai van Kotor. De meeste hoogtepunten van je reisroute door Montenegro met kinderen staan hier beschreven. Je kan deze reisroute altijd uitbereiden met Durmitor National Park of een rondreis door Kroatië of een stedentrip Dubrovnic. Het mooie aan deze reisroute is dat je de bekende plaatsen van Montenegro bezoekt en dat de onderlinge afstanden kort zijn. Dit maakt deze route perfect met kleine kinderen of een reisgezelschap waarbij je niet te verre afstanden wil rijden. Veel leesplezier,

De ultieme reisroute van een week door Montenegro met (kleine) kinderen

Deze reisroute Montenegro met kinderen was voor ons een hoogtepunt van onze reis door de Balkan. Montenegro is een klein land, je betaald met de euro en de bevolking is hartelijk. De prijzen zijn relatief laag en de stadjes zijn erg gezellig en sfeervol. Het geeft ons een Italiaanse indruk, niet zo gek ook want dit land ligt feitelijk aan de overkant van de zee. Montenegro kan in de zomermaanden erg warm zijn, mocht je een mogelijkheid hebben dan zou je hier ook in de mei of herfstvakantie naar toe kunnen gaan.

Reisduur

Deze route brengt je in een week langs de hoogtepunten van Montenegro. Als je vanuit Albanië reist in de zomervakantie is ons advies om via de hoofdstad Podgorica het land binnen te rijden. Deze grensovergang is minder druk dan via de kust het land binnen te komen. Mocht je van plan zijn een rondreis te maken door Albanië en montenegro, kijk dan vooral ook bij de blogpost : de ultieme reisroute van 2 weken door Albanië. Deze reisroute sluit hier vijl loos op aan.

Welke plaatsen deed je aan?

-Podgorica op doorreis

-Cetinje met o.a. Lipa Cave

-Vipazar met o.a. Meer van Shkodër en Horseshoe bend Montenegro

-Kotor

-Perast

-Tivat

-Budva

-Sveti Stefan

Vervoer

Per huurauto is het fijn om Montenegro te ontdekken. Vooral met kinderen geeft dit de vrijheid en kan je vanuit 3 vaste plaatsen omliggende dorpen verkennen. Onze ervaring is echter wel dat het parkeren in Montenegro soms uitdagend kan zijn, wees daardoor vroeg en zoek een betaalde parkeerplaats, je weet dan zeker dat je niet vast gezet wordt en weer kan vertrekken wanneer je het er zelf aan toe hebt. Tijdens het bezoeken van de hoogtepunten in deze reisroute Montenegro met kinderen kan je ook af en toe een busrit toevoegen. Wij hebben het niet gedaan, maar het is tussen de verschillende plaatsen wel mogelijk. Vooral van Kotor naar Perast is dit een optie en zit je niet met parkeren.

Beste reistijd

Van mei tot oktober is de beste reistijd om een rondreis te maken door Albanië of Montenegro. Deze reisroute is eenvoudig toe te voegen aan een rondreis door Albanië, maar Montenegro is ook mooi om naar toe te gaan op rondreis of toe te voegen aan een rondreis door Kroatië of Bosnië Herzegovina.

Reis afstanden

Montenegro is een klein land. Het is daardoor allemaal niet ver wat betreft afstand, echter zijn de wegen erg smal waardoor je onderweg nog eens vast kan komen te zitten en moet puzzelen hoe je langs auto’s kan komen. Dit kan wat extra tijd kosten, maar geeft ook weer een avontuur.

De ideale rondreis

De ideale rondreis door Montenegro ziet er als volgt uit:

Kotor 3 nachten

Budva 3 nachten

Sveti Stefan 1 nacht

Je ziet de reisroute uitgewerkt hier onder, uitgaande van 1 week. Deze reisroute is eenvoudig in te korten of uit te bereiden met een ander land.  

De hoofdstad Podgorica als startpunt

Podgorica

Als je vanuit Albanië komt, in ons geval vanuit Theth is het fijn om via de hoofdstad Podgorica de grens over te gaan. Langs de kust kan het in de zomermaanden erg druk zijn met lange files voor de grens. Hier zit je niet op te wachten met (kleine) kinderen. Je kan ervoor kiezen om dichtbij de grens een extra overnachting te nemen zodat je de 4 uur die de reis duurt vanuit Theth naar Kotor te overbruggen.

De hoofdstad Podgorica is geen stad wat veel te bieden heeft. Echter rond de stad zijn leuke activiteiten te ondernemen met kinderen en dit zorgt er ook voor dat je de lange reisdag kunt opsplitsen.

Het mooiste viewpoint op het Skadar meer

Pavlova Strana Viewpoint.Ook wel bekend als de Horse Shoe van Montenegro. Het is een prachtig uitzichtpunt waar ook een restaurant is en waar je je auto aan de weg kunt parkeren. Als je over de weg een stukje doorloopt (met google maps in je hand) zie je een uitzichtpunt wat precies in het midden zit waardoor je een prachtig uitzicht hebt. Je ziet allemaal bootjes over de rivier varen. Wat mij betreft beleef je Skadar het beste vanaf het water. Je kunt zowel per kajak als per boot het meer op. Er zijn verschillende plekken vanaf waar bootjes vertrekken ,  Rijeka Crnojevica is een bekende plaats waar je een boot kunt huren en ook Virpazar is een bekende plek (hierover later meer).

Lipa Cave

Vanuit Podgorica kan je een leuke activiteit ondernemen naar de Lipa Cave. Ook is deze grot te bereiken vanaf de baai van Kotor en ligt het op de route van Podgorica naar de Horse Shoe en dan rijd je door langs het plaatsje Cetinje. Hier bevindt de Lipa Cave zich in de buurt. Deze activiteit kan je tussendoor doen om de lange reisdag op te breken.

Met het treintje (super leuk voor kids van alle leeftijden!) word je naar de grot gebracht waar je een uur een rondleiding hebt met gids. Het is niet mogelijk zelfstandig deze grote grot te bezoeken. Doordat het een uurtje is, inclusief de treinrit van 5 minuten, is het voor kinderen goed vol te houden. Ze maken er een leuke activiteit van en maken grapjes tussendoor voor kinderen. Daarom is het voor elke leeftijd geschikt.

Mausoleum Petar II

Je kan ervoor kiezen om vanuit Cetinje de route wat te verlengen door nog een stop toe te voegen bij Mausoleum Petar II. Dit is een prachtig uitzichtpunt. Voor ons werd dit wat te veel daarom hebben we hier niet voor gekozen. Het is wel een aanrader om je route over de bergpas te nemen. Zie afbeelding:

Mausoleum Petar II ligt bij het groene symbool Lovcen, nacionalni Park Lovcen. Zoals je kan zien is dit door hoge bergen heen.

Kotor (3 nachten) – Montenegro met kinderen

Vanuit de Lipa Cave vervolg je over een bergpass je route naar het eeuwenoude stadje aan de baai van Kotor. De route is adembenemend mooi en neem vooral af en toe een pauze om even de auto aan de kant van de weg te zetten en te genieten van het mooie uitzicht. Kotor stamt uit de middeleeuwen en dat is direct bij aankomst al terug te zien met zijn prachtige stadsmuur en eeuwenoude gebouwen. Niet voor niets staat deze baai op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wat valt je op bij het bezoeken van Kotor? Nauwe straten, kinderkopjes en overal zie je historische gebouwen en souvenirwinkeltjes. Het centrum is niet groot, maar je kunt hier gerust een poos ronddwalen en genieten van een ijsje.

 Kotor ontdekken

1.   De bazaar van Kotor

De bazaar van Kotor is een middeleeuwse markt in het hart van het oude centrum. Het is niet groot en dat is nou juist perfect met kleine kinderen die in elke hoek van de bazaar wel iets willen aanraken. Leuk om doorheen te wandelen en te combineren met het slenteren door de gezellige straatjes van Kotor.

2. Kattenmuseum

Het valt ons direct al bij binnentreden van de stadsmuren op, er zijn in Kotor overal katten. Voor kinderen geweldig want ze zien overal wel een katten vriendje wandelen. Een hekel aan katten? Kies dan niet voor Kotor want ze zijn overal te vinden. Ze liggen op stoelen en slenteren mee door de straten. In de souvenirwinkels hebben ze hier ook op ingespeeld want elke winkel verkoopt items die met katten te maken hebben. Ook is er een heus katten museum. Verwacht geen katten hier binnen maar vooral postzegels en andere collector items.

3. Stadsmuur

Kotor heeft een stadsmuur waar je overheen kan wandelen en wat een leuke activiteit is om te doen met kinderen. De muur is niet enorm lang waardoor kinderbeentjes het vol kunnen houden. Je kan ook nog naar een hoger punt klimmen voor een adembenemend uitzicht. Houdt wel rekening met enorm veel traptredes. De avond is de stadsmuur verlicht en is het centrum van Kotor erg gezellig.

Perast (20 minuten rijden vanuit Kotor)

Naast Kotor, zijn er nog meer mooie bezienswaardigheden in de Baai van Kotor. Een ochtend naar Perast is een enorme aanrader. Wees op tijd want in de zomermaanden kan het druk zijn met verkeer en een parkeerplaats vinden een uitdaging. Je loopt over de leuke boulevard en kan heerlijk ontbijten in het dorp aan het water. Voer de visjes kleine stukjes brood (oud) en geniet van de leuke steegjes die dit plaatsje heeft.

Globetip : Ontbijt bij Caffe Restaurant Djardin, waar je gebruik kan maken van het heerlijke ontbijt buffet.

Onze Vrouwe van de Rotsen (Gospa od Škrpjela)

Je zult het ongetwijfeld op een kaart hebben zien staan van Montenegro, het eiland van onze Vrouwe van de Rotsen. Een aangelegd eilandje in de Baai van Kotor. Vanaf Perast gaan er verschillende bootjes naar het eiland toe en kan je een bezoek brengen aan het kerkje. Het eilandje ernaast is een echt eiland en heet Sint Joris (Sveti Đorđe).

Tivat (30 minuten rijden vanuit Kotor)

Een andere bekende plaats aan de baai van Kotor is Tivat.  Het is de jongste stad van deze regio en zeker een leuke plaats om te bezoeken tijdens je roadtrip door Montenegro met kinderen. Je merkt dat ze hier hun best doen meer toeristen naar deze plaats te krijgen. Er is een grote haven, waar luxe boten liggen en het voelt aan als Frans Monaco (in het klein). De kinderen vinden het hier leuk omdat er genoeg te zien is en te doen aan de boulevard. Wij zijn vooral in de avond naar Tivat toe gegaan omdat hier een heerlijk (hip en nieuw) restaurant zit, genaamd Babi.

Globetip! Restaurant Babi met erg lief personeel en overheerlijke gerechten waar we na een rondreis Albanië echt behoefte aan hadden.

Vanuit Tivat kan je ook verschillende boottochten doen langs de leuke plaatsen en baaien.

Budva (3 nachten)

De leukste plek aan zee is Budva. Een grote badplaats met een oud centrum brengt het moderne en oude Montenegro mooi samen. Aan het strand van Budva is het heerlijk vertoeven met de kinderen en er is genoeg keuze uit goede restaurants. Vanuit Budva kan je wederom leuke trips maken en ook vanuit hier is Kotor en Tivat goed te bereiken. Van Budva naar Kotor is het 45 minuten rijden. Tivat is iets dichterbij.

Aquapark Budva

Een leuke dag naar een Aquapark? Dichtbij Budva kan het. De kinderen zullen hier een dag vol plezier beleven. Liever een halve dag met Kleine kinderen? Ook mogelijk tegen een gereduceerd tarief. Meer informatie: Aquapark Budva – Welcome to Aquapark Budva

Sveti Stefan – Montenegro met kinderen

Een kleine 10 kilometer vanaf Budva ligt dit voormalige vissersdorpje Sveti Stefan.  Het is een vissersdorpje welke is gelegen op een eilandje net voor de kust van Montenegro. Het is een toeristische plaats geworden maar behoudt wel zijn eigen charme. Via een weg kan je het kleine eiland bezoeken wat een bijzonder bezoek zal worden.  Sveti Stefan is in de jaren 60 om getoverd  tot een hotel resort.

Vroeger was het mogelijk om het eiland Sveti Stefan te bezoeken met een kleine vergoeding. Tegenwoordig is dat niet het geval. Je kan enkel tot de toegangsbrug komen of een betaalde gids in de armen nemen die op bepaalde tijden een 1,5 uur durende rondleiding geeft over het eiland. Neemt niet weg dat vanaf de hoofdweg het uitzicht op het eiland bijzonder is.

Houd er rekening mee dat aan de linker kant van de toegangsweg je gratis op het strand kan liggen en aan de rechterkant het onbetaalbaar is om een bedje te huren (180 euro per dag).

Als je richting Park Milocher loopt kom je bij een leuke grote speeltuin met een restaurant er naast. Een leuke plek voor gezinnen om te genieten van een drankje en de kinderen kunnen lekker spelen.

Virpazar en lake Shkoder

Het Shkoder meer op de grens tussen Montenegro en Albanië is één van de mooiste meren van de regio en grootste van de Balkan. Tijdens onze rondreis Albanie hebben we het Shkoder meer kort bezocht. Vanuit Montenegro noemen ze het het  Skadar meer. Mocht je het leuk vinden dan kan je na Sveti Stefan een bezoek brengen aan het dorpje Virpazar. JE kan hier verschillende boot tours doen over het meer en er zijn leuke camping mogelijkheden en b&b’s. Het vissersdorpje Virpazar stelt niet veel voor, heb niet te veel verwachtingen van het dorp op zich. Het betreft een aantal huisjes, paar restaurants en een supermarkt. Het is op de oever van het Skadar meer. wil je een betere beleving van het meer? Kies dan voor het plaatsje Rijeka Crnojevica. Hier heb je meer gezellige restaurantjes en meerdere boottochten het water op. AFbeelding hier onder is via google. Wij hebben helaas geen foto.

Deel dit artikel:

Is vakantie Mallorca duur?

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is een populaire vakantiebestemming dankzij zijn adembenemende stranden, bruisende nachtleven en rijke cultuur. Maar hoe zit het met de kosten? Is Mallorca een dure vakantiebestemming? En wat zijn de kosten van een week...

Wat te doen (rondreis) Mallorca met kinderen

Mallorca een eiland wat onderdeel is van de Balearen op 2,5 uur vliegen van Amsterdam. Mallorca behoort tot Spanje en de Spaanse invloeden zie je overal op het eiland terug. Wat vooral opvallend is is dat Mallorca een enorm kindvriendelijke bestemming is....

Zwanger reizen in Sri Lanka: de perfecte babymoon bestemming!

Sri Lanka is een eiland, ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland gelegen naast India. Deze diverse bestemming biedt voor ieder wat wils, ook als je zwanger op rondreis wil is Sri Lanka een gave bestemming. Je vindt er zon, zee en strand, cultuur, maar ook natuur en...

25 x UNIEK overnachten in Albanië 

Dat Albanië een unieke bestemming is is wel duidelijk. Ook is Albanië razendsnel populair aan het worden. Wacht daarom niet te lang om naar dit waanzinnige land toe te gaan. In deze blogpost beschrijven we de leukste plekken om te overnachten in Albanië van 50 – 130...

Beste reistijd (periode) voor een rondreis Albanië

Albanie is niet een bestemming die het gehele jaar door te bezoeken is als je uitgaat van een strand vakantie met mooi weer. Het is een korte periode waarin het land in bloei staat en je kan genieten van de stranden en wandelingen. Daarnaast is het goed om je bewust...

Hoe is de veiligheid in Albanië als vakantieland?

Een gids over de veiligheid in Albanie tijdens een rondreis Albanië, een land doordrenkt van geschiedenis, natuur en een unieke cultuur, is de laatste jaren steeds meer in trek bij toeristen. Gelegen aan de Adriatische en Ionische Zee biedt Albanië een ongerepte...

De ultieme reisroute van 14 dagen door Slovenië met kinderen

E-roadtrip naar Slovenië in het voorjaar (april /mei) Wij hebben in de meivakantie van 2023 een fantastische reis naar Slovenië gemaakt met onze elektrische auto. Omdat wij graag duurzamer op reis gaan kijken we altijd of de bestemming waar we heen willen ook goed...

De 5 leukste plekken voor een rondreis Bali met (kleine) kinderen

In 8 weken tijd hebben wij de mooiste plekken van Bali mogen ontdekken met onze kinderen. Wij begonnen in Canggu, de plaats die we ook voor 4 weken als hoofd basis gebruikten. Vanuit daar hebben we meerdere uitstappen gedaan tot we daarna voor 4 weken Ubud als...

WONDR Instagram experience Amsterdam met kinderen bezoeken

In de vakantie bezochten wij met 2 jonge kinderen (2 en 6 jaar)  WONDR Instagram experience in Amsterdam. Het uitje voor kinderen die gek zijn op kleur, teddyberen en bijzonder gestijlde kamers. Werkelijk aan alles is gedacht en voor elke leeftijd is het een leuk...

De ultieme reisroute van 3 weken door Namibië met kinderen

Namibië, het land van uitgestrekte vlaktes, ongerepte natuur en indrukwekkende zandduinen. Onze reis naar Namibië met kinderen was werkelijk een onvergetelijke ervaring. We kozen voor een avontuurlijke 18-daagse road trip, waarbij we rondreden in een pick-up met twee...

AL ONZE BLOGS

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Handige links voor het plannen

van jullie reis

Onze reistips zijn voor jou gratis beschikbaar. Wij werken samen met verschillende partners om mooie en praktische blogs te kunnen blijven schrijven. Wanneer je via een van de onderstaande links iets boekt of koopt, dan ontvangen wij een kleine commissie van het bedrag. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden, maar zorgt ervoor dat wij dit werk kunnen blijven doen. 

GetYourGuide

Via getyourguide.com

bol.com

Via bol.com

SkyScanner

Via skyscanner.com

BOOKING.COM

Via booking.com