Ontdek de Westbank (Palestina) vanuit Jerusalem

OVER DE AUTEUR

Hi! Ik ben Imara 🙂

Met een brede glimlach en een rugzak vol met dromen, reis ik de wereld rond. Wij zoeken de schoonheid in de kleine dingen en zien dat lokale cultuur dichterbij komt wanneer we als gezin reizen. We hopen hiermee onze dochters te verrijken en te inspireren door andere culturen te zien en daarvoor open te staan. In deze blog neem ik je mee naar de mooiste plekken
Ontdek de Westbank (Palestina) vanuit Jerusalem

Hoe pak je dat aan? Hoe ontdek je de Westbank (Palestina) vanuit Jerusalem met kinderen? Het kan spannend aanvoelen, een kijkje aan de andere kant van de muur. Het gebied wat midden in een complex conflict zit en dan ook nog graag toeristen ontvangt, vooral omdat het land zo veel te bieden heeft. Er is ontzettend veel te zien en beleven. Daarom hopen we met dit artikel het allemaal iets duidelijker te maken en het wellicht toe te voegen aan een rondreis door Israel.

Een kijkje aan de andere kant van de muur… Dat was iets wat we direct dachten tijdens onze rondreis Israël. We besluiten vanuit Jerusalem naar de Westbank te gaan (Palestina). We willen in elk geval naar Bethlehem en richting de Jordaan oever. Een spannende activiteit al zeg je het ons. Bethlehem ligt namelijk in Palestina en als je vaker naar het nieuws hebt gekeken weet je vast dat er conflict is. We gaan een bezoek aan Bethlehem brengen, een stad aan de andere kant van de muur. Want het conflict tussen Israël en Palestina is zelfs in Jerusalem te merken. We maken een dagtrip, zonder gids, want we gaan liever op eigen houtje. Uiteindelijk blijkt het reuze mee te vallen en hebben we wederom een geweldige dag gehad, waar we nog lang over zullen napraten. Ontdek de Westbank (Palestina) is het gemakkelijkste vanuit Jerusalem.

Westelijke Jordaanoever, De Westbank

Een kijkje nemen aan de andere kant van de muur, dat was wat er in ons opkwam tijdens ons bezoek aan Jerusalem en na onze rondreis door Jordanië. De muur vol met leuzen en hulpkreten. We wilden ook zien hoe het Palestijnse gebied zou zijn. We zijn verscheurd door de verschillen en vinden het verschrikkelijk wat er zich in deze regio in deze tijd nog gebeurd. Bethlehem, de stad waar Jezus geboren en gedoopt zou zijn ligt middenin dit gebied. Even voor de duidelijkheid de Westelijke Jordaanoever wordt ook wel De Westbank genoemd. We merken dat we ook na een dagtour nog geen idee hebben wat er zich hier in dit conflict allemaal afspeelt, maar hartverscheurend is het eveneens.

Wat zijn de bekendste plekken om naar toe te gaan in de Westbank?

# Stipt op 1 staat Bethlehem, de plek waar Jezus geboren en gedoopt zou zijn. Christenen van over de hele wereld gaan naar deze heilige plaats om de kerk te bezoeken. Echter houdt rekening met enorme rijen om uiteindelijk tot de plek te komen.

# De Jordaanoever, de plek waar Johannes de Doper Jezus heeft gedoopt. Qasr-el-Yahud, wordt deze plaats genoemd.

# Ramallah, op een half uur rijden van Jerusalem bevindt zich deze bruisende stad.

#jericho, het heilige land genoemd

Eerst over de grensovergang tussen Palestina en Israël

We nemen vanuit Jerusalem een taxi naar de grensovergang aan de kant van Israël, vanuit daar lopen we door smalle gangen naar de Palestijnse kant (als het ware door een smalle sluis). We stappen in een taxi om naar de geboortekerk te gaan. De taxichauffeur had het plan om een hele dag met ons op pad te gaan. Echter wilden wij een enkeltje naar de bekende kerk, houd er rekening mee dat de taxi chauffeuren best opdringerig kunnen zijn. Er zijn verschillende klassen taxi’s en we moesten in een goedkopere taxi plaatsnemen. Deze man bracht ons naar de Milk Grotto, daarover later meer.

Bezoek 1 : Jordaan rivier

Qasr-el-Yahud, de plaats aan de Palestijnse oever van de Jordaan waar Jezus gedoopt zou zijn door Johannes de Doper. Even terug naar de topografie, want waar ligt precies de Jordaan rivier? De landen Jordanie en Palestina worden door de jordaan rivier gescheiden. Aan de ene kant staan Palestijnse soldaten, de overkant de Jordaanse. Naar de overkant zwemmen ga je niet overleven! Het is dus heel belangrijk om goed te beseffen dat dit een zwaar bewaakte rivier is, haal geen grapjes uit en respecteer het gebied. In het Nieuwe Testament komt Jezus bij de Jordaan, waar hij door Johannes de Doper wordt gedoopt. Het water wordt daardoor gezien als heilig water en er wordt in gezwommen, echter blijf dichtbij de kant. Er is gelegenheid om je om te kleden. Je kan ook met je voeten in het water. Het is een heilige plek en goed te combineren aan een bezoek naar Bethlehem of naar Ramallah, het gebied rond de Jordaan rivier is een granaat gebied, pas dus op en blijf op de weg rijden

Bezoek 2 : Ramallah

Ontdek Ramallah in de Westbank (Palestina) vanuit Jerusalem. Een bezoek wat voor ons niet geheel vrijwillig was, maar uiteindelijk wel een bijzondere stad bleek te zijn. Natuurlijk leek het ons interessant om hier te kijken, maar we vonden het ook best spannend. We wilden vanuit Jerusalem naar de Allenby Bridge om onze rondreis te vervolgen in Jordanië (zie reisroute Jordanië) echter bleek deze oversteek niet zo eenvoudig te zijn als via de grensovergang in het noorden van Jordanië of het uiterste zuiden, maar dit zou ons enorm veel extra tijd kosten. We besloten onze paspoorten mee te nemen en met het gezin in de taxi te gaan naar Ramallah om daar bij de Jordaanse ambassade een stempel te halen.

Terug naar Ramallah, de bruisende stad in Palestina op een half uur rijden vanuit Jerusalem. Er is genoeg te zien en te doen, je hebt voldoende koffietentjes en leuke eetgelegenheden. De stad is bruisend en het plein in het stadscentrum is druk bezocht. Wij maakten in de taxi een ronde en genoten van de stad en de buitengewoon vriendelijke bevolking. De taxi chauffeur vertelde over het leven in Palestina en we beseffen ons goed dat het enorm erg is wat er zich hier nog steeds afspeelt. Het is schrijnend en triest tegelijk. Een bezoek aan de vluchtelingenkampen, wat ondertussen een geheel dorp vormt is ook een bijzonder moment. Hierbij is respectvol omgaan met de bevolking wel heel belangrijk.

Sjabbat merk je in Ramallah weinig van, dit is de geschikte dag om een bezoek te brengen aan deze stad in Palestina.

GlobeTip! Vanaf Jeruzalem is de stad te bereiken met een Palestijnse vervoersmaatschappij vanaf de Damascuspoort, wat ongeveer dertig minuten duurt. Wij kozen voor een taxi, houd er alleen rekening mee dat als je terug gaat en een Palestijnse taxi niet Israël in komt. Je zal dan lopend de grens over moeten gaan en daar een nieuwe taxi moeten nemen!

Bezoek 3: Bijbels Bethlehem

Bethlehem, de plaats waar volgens het Nieuwe Testament Jezus is geboren. Bekend van de verhalen en voor kinderen ook een bekende plaats. Er heeft zich ook in deze plaats veel afgespeeld in de Geschiedenis. Hierbij delen wij de hoogtepunten van een bezoek aan Bethlehem met kinderen.

Street art van Banksy

Overal op de muren in de Westbank zie je graffiti, met de bekende stuif met een scherfvest aan en ook was ons opgevallen de beelden van Trump met keppeltje. Het is graffiti die lijkt op het werk van de ongrijpbare kunstenaar Banksy wat is verschenen op de veiligheidsbarrière van Israël in de stad Bethlehem. Het is niet geheel duidelijk of het werk werd gedaan door Banksy of een Banksy-wannabe, het geeft wel direct bij binnenkomst weer hoe erg het is wat er zich afspeelt in dit gebied. De tekening toont de Amerikaanse president Donald Trump, Nelson Mandela, Bernie Sanders (Amerikaans senator) op de muur

Church of the Nativity (de Westbank)

Het bezoeken van de Church of the Nativity, ook wel bekend als de Kerk van de Geboorte van Jezus, is een religieuze en toeristische bestemming in Bethlehem. Het bezoek aan deze kerk staat op de eerste plek als je de Westbank (Palestina) vanuit Jerusalem wil ontdekken. Het is DE kerk waar de geboorte van Jezus is geweest en het zal er ook druk zijn. Vroeg zijn is hierbij essentieel want anders staat een erg lange wachtrij je te wachten. Er is om de plek waar Jezus is geboren een grote basiliek gebouwd, waarbij je naar binnen gaat via ‘ de poort van de Nederigheid’. De kerk is de oudste kerk ter wereld en het plein rondom de kerk is ook erg mooi.

De Geboortegrot is door twee ingangen via de Geboortekerk te betreden. In de geboortegrot worden diensten gegeven, echter gingen wij naar binnen tussen de diensten door omdat we kleine kinderen hadden. We mochten een foto schieten op de plek (bij de ster) waar Jezus geboren is. Wat een unieke foto is dit geworden, onze dochter van nog geen 2 jaar oud op de plek waar we ons verdere leven tijdens kerst vaak aan terug zullen denken en wat de rondreis door o.a. Israël en Jordanië nog specialer maakt.

De geboorte Grot bij de Westbank

Onderdeel van bovengenoemde kerk is de geboortegrot. Je gaat in de kerk een trappetje naar beneden en daar is de geboortegrot. Neem de tijd om foto’s te maken van je kinderen bij de Geboortegrot, zodat ze later mooie herinneringen hebben aan hun bezoek. Wees echter respectvol naar andere bezoekers en volg eventuele regels met betrekking tot fotograferen. Ontdek de Westbank (Palestina) vanuit Jerusalem is een bijzondere ervaring, de geboorte grot verdient hierin zeker een plekje. Geboortekerk – Google Maps

Milk Grotto kerk

Op loopafstand van de geboortekerk vind je de Milk Grotto kerk, de kerk ligt aan de Milk Grotto street, officieel Chapel of the Milk Grotto genoemd. Het is een belangrijke bezienswaardigheid in Bethlehem. Dit is de plek waar volgens de bijbel Maria tijdens het geven van borstvoeding aan Jezus een druppel melk heeft laten vallen waardoor de rotsen in de kerk wit van kleurden, ook is dit een van de enige kerken over de wereld waar je een beeld zult zien van Maria met Jezus aan de borst.

Plaats 4 Jericho

Niet ver van de rivier de Jordaan en vlakbij de Dode Zee is de oudste stad ter wereld Jericho. Het is beroemd om de Bijbelse verhalen, waaronder de val van Jericho. Bezoek de archeologische opgravingen van de oude stad en leer meer over de geschiedenis van deze bijzondere plek. Tell es-Sultan, de archeologische site waar de overblijfselen van het oude Jericho te vinden zijn. Hier kun je de opgravingen en overblijfselen van oude muren, torens en andere structuren verkennen. Het is ook de thuisbasis van de beroemde “Jericho’s Tower,” die dateert uit 8000 voor Christus.

Is reizen naar de Palestijnse gebieden veilig

Het wordt over het algemeen aanbevolen om het reisadvies van je eigen overheid te raadplegen voordat je naar de Palestijnse gebieden reist. Vanuit Jerusalem kan je een gids boeken wat je wellicht meer vertrouwen geeft. Mocht je er een fijner gevoel bij hebben om met de taxi te gaan of met een gids, houd er dan rekening mee dat een Palestijnse gids niet Jerusalem in komt met de taxi. Je zal dus of een taxi voor de gehele dag moeten huren, of via een touroperator een dagtrip kunnen boeken. Een dagtrip naar Bethlehem vonden wij goed te doen met kinderen. Echter wil je meer zien dan zou ik aanraden om een gids te boeken. Ontdek de Westbank (Palestina) vanuit Jerusalem voelde voor ons veilig aan, maar dat is natuurlijk voor ieder anders.

Deel dit artikel:

Is vakantie Mallorca duur?

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is een populaire vakantiebestemming dankzij zijn adembenemende stranden, bruisende nachtleven en rijke cultuur. Maar hoe zit het met de kosten? Is Mallorca een dure vakantiebestemming? En wat zijn de kosten van een week...

Wat te doen (rondreis) Mallorca met kinderen

Mallorca een eiland wat onderdeel is van de Balearen op 2,5 uur vliegen van Amsterdam. Mallorca behoort tot Spanje en de Spaanse invloeden zie je overal op het eiland terug. Wat vooral opvallend is is dat Mallorca een enorm kindvriendelijke bestemming is....

Zwanger reizen in Sri Lanka: de perfecte babymoon bestemming!

Sri Lanka is een eiland, ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland gelegen naast India. Deze diverse bestemming biedt voor ieder wat wils, ook als je zwanger op rondreis wil is Sri Lanka een gave bestemming. Je vindt er zon, zee en strand, cultuur, maar ook natuur en...

25 x UNIEK overnachten in Albanië 

Dat Albanië een unieke bestemming is is wel duidelijk. Ook is Albanië razendsnel populair aan het worden. Wacht daarom niet te lang om naar dit waanzinnige land toe te gaan. In deze blogpost beschrijven we de leukste plekken om te overnachten in Albanië van 50 – 130...

Beste reistijd (periode) voor een rondreis Albanië

Albanie is niet een bestemming die het gehele jaar door te bezoeken is als je uitgaat van een strand vakantie met mooi weer. Het is een korte periode waarin het land in bloei staat en je kan genieten van de stranden en wandelingen. Daarnaast is het goed om je bewust...

Hoe is de veiligheid in Albanië als vakantieland?

Een gids over de veiligheid in Albanie tijdens een rondreis Albanië, een land doordrenkt van geschiedenis, natuur en een unieke cultuur, is de laatste jaren steeds meer in trek bij toeristen. Gelegen aan de Adriatische en Ionische Zee biedt Albanië een ongerepte...

De ultieme reisroute van 14 dagen door Slovenië met kinderen

E-roadtrip naar Slovenië in het voorjaar (april /mei) Wij hebben in de meivakantie van 2023 een fantastische reis naar Slovenië gemaakt met onze elektrische auto. Omdat wij graag duurzamer op reis gaan kijken we altijd of de bestemming waar we heen willen ook goed...

De 5 leukste plekken voor een rondreis Bali met (kleine) kinderen

In 8 weken tijd hebben wij de mooiste plekken van Bali mogen ontdekken met onze kinderen. Wij begonnen in Canggu, de plaats die we ook voor 4 weken als hoofd basis gebruikten. Vanuit daar hebben we meerdere uitstappen gedaan tot we daarna voor 4 weken Ubud als...

WONDR Instagram experience Amsterdam met kinderen bezoeken

In de vakantie bezochten wij met 2 jonge kinderen (2 en 6 jaar)  WONDR Instagram experience in Amsterdam. Het uitje voor kinderen die gek zijn op kleur, teddyberen en bijzonder gestijlde kamers. Werkelijk aan alles is gedacht en voor elke leeftijd is het een leuk...

De ultieme reisroute van 3 weken door Namibië met kinderen

Namibië, het land van uitgestrekte vlaktes, ongerepte natuur en indrukwekkende zandduinen. Onze reis naar Namibië met kinderen was werkelijk een onvergetelijke ervaring. We kozen voor een avontuurlijke 18-daagse road trip, waarbij we rondreden in een pick-up met twee...

AL ONZE BLOGS

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Handige links voor het plannen

van jullie reis

Onze reistips zijn voor jou gratis beschikbaar. Wij werken samen met verschillende partners om mooie en praktische blogs te kunnen blijven schrijven. Wanneer je via een van de onderstaande links iets boekt of koopt, dan ontvangen wij een kleine commissie van het bedrag. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden, maar zorgt ervoor dat wij dit werk kunnen blijven doen. 

GetYourGuide

Via getyourguide.com

bol.com

Via bol.com

SkyScanner

Via skyscanner.com

BOOKING.COM

Via booking.com