Hoe is de veiligheid in Albanië als vakantieland?

OVER DE AUTEUR

Hi! Ik ben Imara 🙂

Met een brede glimlach en een rugzak vol met dromen, reis ik de wereld rond. Wij zoeken de schoonheid in de kleine dingen en zien dat lokale cultuur dichterbij komt wanneer we als gezin reizen. We hopen hiermee onze dochters te verrijken en te inspireren door andere culturen te zien en daarvoor open te staan. In deze blog neem ik je mee naar de mooiste plekken
Hoe is de veiligheid in Albanië als vakantieland?

Een gids over de veiligheid in Albanie tijdens een rondreis

Albanië, een land doordrenkt van geschiedenis, natuur en een unieke cultuur, is de laatste jaren steeds meer in trek bij toeristen. Gelegen aan de Adriatische en Ionische Zee biedt Albanië een ongerepte kustlijn, schitterende uitzichten over de bergen en gezellige steden. Maar terwijl de aantrekkingskracht van Albanië groeit, rijst bij velen de vraag: is het veilig om rond te reizen in dit fantastische land? Onze ervaring beschrijven we in deze blog en is bedoelt om je goed voor te bereiden op een rondreis door dit prachtige land en om ook jou rondreis tot een succes te maken!

Reden van schrijven – veiligheid Albanie rondreis

Omdat wij afgelopen zomer vertrokken voor 3 weken naar de Balkan met nog een ander gezin kreeg ik vaak de vraag: ‘Gaan jullie naar Albanie? Is dat wel veilig? Omdat het wat meer onontdekt is in vergelijking met buurland Kroatie is het voor velen de vraag of het er wel veilig is. Wij vertrokken in totaal met 4 kinderen naar Albanie en we vonden het eerst even wennen. De bevolking is niet vergelijkbaar met de gastvrijheid in het Midden- Oosten en Azie. Maar als je daar rekening mee houdt zijn het super lieve mensen en doen ze hun best het je naar de zin te maken. De Engelse taal wordt steeds beter beheerst en ik denk dat ook de komende jaren het zal verbeteren. In deze blog geven wij antwoord op een aantal meestgestelde vragen en de hoofdvraag is, is Albanie veilig?

Veiligheid in Albanië: de feiten

Albanië heeft een lange geschiedenis van politieke en economische uitdagingen, maar de situatie is de afgelopen tijd aanzienlijk verbeterd. Het land heeft grote stappen gezet op het gebied van toerisme. Dit is vooral terug te zien in de steden rond de kust waar het in de zomer een erg Populaire zonbestemming is. Desondanks zijn er nog steeds enkele overwegingen die reizigers in gedachten moeten houden. Een daarvan is logistiek. Toen wij naar Albanie toe gingen viel het ons op dat er bijvoorbeeld geen Mac Donalds te vinden is in Albanie. Niet dat wij een fan zijn van eten bij de Mac Donalds, maar meer het feit dat het wel laat zien dat de logistiek in een land al Albanie nog niet goed georganiseerd is. Dit is ook te merken op de weg. Er is eigenlijk altijd maar een eenbaans weg (uitzondering rond hoofdstad Tirana). Maar als je richting het noorden rijdt is het eenbaans en richting de kust ook, dit maakt ook dat het in de zomermaanden voor enorme files kan zorgen. Houd hier rekening mee met de planning en reistijd, waar google maps aangeeft ergens een uur over te doen kan het in de praktijk wel 3 uur duren.

Criminaliteit

Net als in elk ander land zijn er in Albanië risico’s verbonden aan criminaliteit, maar over het algemeen is het niveau van gewelddadige criminaliteit laag. Tasjesdiefstallen en zakkenrollerij komen voor, vooral in drukke toeristische gebieden zoals markten en openbaar vervoer. Het is altijd verstandig om waakzaam te zijn en je waardevolle spullen goed in de gaten te houden.

Zou je graag de veiligheid willen onderzoeken over dit land kijk dan ook eens op de website van de overheid voor meer informatie over Albanie als vakantieland

Verkeersveiligheid – veiligheid Albanie rondreis

Het verkeer in Albanië kan chaotisch zijn, met name in steden waar verkeersregels soms losjes worden geïnterpreteerd. Wees extra voorzichtig bij het oversteken van de straat en bij het rijden op wegen, vooral in bergachtige gebieden waar de wegen smal en bochtig kunnen zijn. Wij maakten tijdens de reis vaak grapjes dat de Albanese bevoling hun rijbewijs krijgen bij een pakje boter. Neem dit niet te letterlijk. Maar het liet ons wel inzien dat het rijgedrag van de Albanezen anders is dan wij gewend zijn in Nederland. Je kan het beste op dezelfde manier voorrang nemen en assertief zijn anders dan krijg je ongelukken.

Globetip: boek je huurauto in Albanie via Sunnycars. Het is in dit land echt belangrijk dat alles 100% wordt gedekt

Waar rekening mee houden tijdens het autorijden in Albanie?


Autorijden in Albanië kan uitdagend zijn vanwege verschillende factoren, maar het kan over het algemeen prima als je rekening houdt met de lokale verkeersomstandigheden. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

Wegen kwaliteit

De kwaliteit van de wegen in Albanië varieert sterk. Terwijl grote snelwegen over het algemeen goed onderhouden zijn, kunnen lokale wegen in plattelandsgebieden smal en hobbelig zijn. Wees voorbereid op onverwachte kuilen, slecht wegdek en scherpe bochten, vooral in bergachtige gebieden (bijvoorbeeld richting Koman voor de ferry of longtail naar Valbona en Lumi I shales) of richting het bergdorp Theth. De weg is geasfalteerd richting Theth maar in het dorp zelf is het niet altijd even goed de wegen.

Verkeersregels

Verkeersregels worden niet altijd strikt nageleefd in Albanië, vooral in drukke stadscentra. Verwacht dat sommige bestuurders zich niet aan de verkeersregels houden, zoals het negeren van stoplichten, het maken van onverwachte manoeuvres en het rijden met hoge snelheden. Blijf alert en defensief rijden.

Verkeersdrukte

Grote steden zoals Tirana kunnen erg druk zijn tijdens spitsuur, met veel verkeersopstoppingen en chaotisch rijgedrag. Probeer indien mogelijk het rijden in drukke gebieden te vermijden tijdens piekuren.

Aandacht voor weggebruikers

Wees extra voorzichtig met voetgangers, fietsers en dieren op de weg, vooral in landelijke gebieden waar vee soms vrij rondloopt. Het is namelijk, vooral op het platteland gebruikelijk dat varkens, paarden en koeien loslopen. Ook zal je veel geiten tegen kunnen komen en ze kunnen voor flink wat opstopping zorgen maar ook voor gevaarlijke situaties. Vooral in het donker kan het wegdek niet goed zichtbaar zijn. Ons advies is dan ook om niet in het donker naar Theth toe te rijden of naar Koman. De albanese bevolking is gewend om op slecht wegdek te rijden en hebben een andere rijstijl als we hier in Nederland gewend zijn.

Nachtelijk rijden

Rijden in Albanië ’s nachts kan extra uitdagend zijn vanwege beperkte straatverlichting en mogelijk gevaarlijk rijgedrag van andere weggebruikers. Als je ’s nachts moet rijden, wees dan extra voorzichtig en alert.

Huurauto’s – veiligheid Albanie rondreis

Als je van plan bent een auto te huren, controleer dan de staat van de auto grondig voordat je vertrekt. Zorg ervoor dat alle verlichting werkt, de banden in goede staat zijn en de auto voldoende brandstof heeft. Neem bij voorkeur een verzekering af die schade aan de huurauto dekt (sunnycars)

Als je deze tips in gedachten houdt en defensief rijdt, kun je veilig en met vertrouwen genieten van het verkennen van Albanië per auto.

Tips voor Veilig Reizen in Albanië

Om je reis naar Albanië zo veilig en aangenaam mogelijk te maken, volgen hier enkele nuttige tips:

  • Wees bewust van je omgeving: Houd je omgeving in de gaten en wees alert op verdachte activiteiten.
  • Vermijd afgelegen gebieden ’s nachts: Blijf ’s nachts in drukke, goed verlichte gebieden en vermijd afgelegen straten of locaties.
  • Respecteer de lokale wetten en gewoonten: Informeer jezelf over de lokale wetten en gebruiken en pas je gedrag daarop aan.
  • Blijf op de hoogte van het nieuws: Houd het nieuws en eventuele reisadviezen van je overheid in de gaten, vooral als je van plan bent naar afgelegen gebieden te reizen.

Eten in Albanië

Als je in Albanië gaat eten, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden

Controleer altijd of het restaurant of de eetgelegenheid een goede hygiënestandaard heeft. Kijk of het schoon is en of het personeel hygiënisch te werk gaat. Vermijd het drinken van kraanwater, tenzij het uitdrukkelijk wordt aangegeven dat het veilig is om te drinken. Koop in plaats daarvan flessenwater of een drinkfles met filter. Let op de versheid van de ingrediënten. Vermijd eten dat er niet vers uitziet of dat langdurig ongekoeld heeft gestaan, vooral bij salades, zuivelproducten en vleeswaren.

Lokale gerechten: Probeer lokale gerechten uit, zoals burek (een deeggerecht gevuld met kaas, vlees of groenten), tavë kosi (een gerecht met lamsvlees en yoghurt), en verschillende soorten salades en stoofschotels. Albanië heeft een rijke culinaire traditie die het ontdekken waard is. Als je vegetarisch of veganistisch bent, vraag dan naar geschikte opties. Hoewel de Albanese keuken vaak vleesrijk is, zijn er ook veel gerechten met groenten en veel salades.

Pas op met smoothies! Wij zijn in Albanie ziek geworden en we denken van smoothies met vervuild kraanwater of fruit wat niet meer goed was. De hygiene standaard is anders dan we gewend zijn.

Conclusie

Albanië is een prachtige bestemming met veel te bieden aan toeristen, maar zoals bij elke reis is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke risico’s en voorzorgsmaatregelen te nemen om je veiligheid te waarborgen. Met een gezonde dosis voorzichtigheid en respect voor de lokale cultuur, kun je genieten van alles wat Albanië te bieden heeft en een onvergetelijke reiservaring beleven.

De gehele reisroute Albanie met kinderen vind je onder de blogpost: Ultieme reisroute Albanie met kinderen

Deel dit artikel:

Is vakantie Mallorca duur?

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is een populaire vakantiebestemming dankzij zijn adembenemende stranden, bruisende nachtleven en rijke cultuur. Maar hoe zit het met de kosten? Is Mallorca een dure vakantiebestemming? En wat zijn de kosten van een week...

Wat te doen (rondreis) Mallorca met kinderen

Mallorca een eiland wat onderdeel is van de Balearen op 2,5 uur vliegen van Amsterdam. Mallorca behoort tot Spanje en de Spaanse invloeden zie je overal op het eiland terug. Wat vooral opvallend is is dat Mallorca een enorm kindvriendelijke bestemming is....

Zwanger reizen in Sri Lanka: de perfecte babymoon bestemming!

Sri Lanka is een eiland, ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland gelegen naast India. Deze diverse bestemming biedt voor ieder wat wils, ook als je zwanger op rondreis wil is Sri Lanka een gave bestemming. Je vindt er zon, zee en strand, cultuur, maar ook natuur en...

25 x UNIEK overnachten in Albanië 

Dat Albanië een unieke bestemming is is wel duidelijk. Ook is Albanië razendsnel populair aan het worden. Wacht daarom niet te lang om naar dit waanzinnige land toe te gaan. In deze blogpost beschrijven we de leukste plekken om te overnachten in Albanië van 50 – 130...

Beste reistijd (periode) voor een rondreis Albanië

Albanie is niet een bestemming die het gehele jaar door te bezoeken is als je uitgaat van een strand vakantie met mooi weer. Het is een korte periode waarin het land in bloei staat en je kan genieten van de stranden en wandelingen. Daarnaast is het goed om je bewust...

De ultieme reisroute van 14 dagen door Slovenië met kinderen

E-roadtrip naar Slovenië in het voorjaar (april /mei) Wij hebben in de meivakantie van 2023 een fantastische reis naar Slovenië gemaakt met onze elektrische auto. Omdat wij graag duurzamer op reis gaan kijken we altijd of de bestemming waar we heen willen ook goed...

De 5 leukste plekken voor een rondreis Bali met (kleine) kinderen

In 8 weken tijd hebben wij de mooiste plekken van Bali mogen ontdekken met onze kinderen. Wij begonnen in Canggu, de plaats die we ook voor 4 weken als hoofd basis gebruikten. Vanuit daar hebben we meerdere uitstappen gedaan tot we daarna voor 4 weken Ubud als...

WONDR Instagram experience Amsterdam met kinderen bezoeken

In de vakantie bezochten wij met 2 jonge kinderen (2 en 6 jaar)  WONDR Instagram experience in Amsterdam. Het uitje voor kinderen die gek zijn op kleur, teddyberen en bijzonder gestijlde kamers. Werkelijk aan alles is gedacht en voor elke leeftijd is het een leuk...

De ultieme reisroute van 3 weken door Namibië met kinderen

Namibië, het land van uitgestrekte vlaktes, ongerepte natuur en indrukwekkende zandduinen. Onze reis naar Namibië met kinderen was werkelijk een onvergetelijke ervaring. We kozen voor een avontuurlijke 18-daagse road trip, waarbij we rondreden in een pick-up met twee...

De ultieme reisroute van 4 weken door de Filipijnen met kinderen

De Filipijnen met kinderen, de Filipijnen bestaan uit ruim 7000 tropische eilanden. Hoe kies je welke eilanden je gaat bezoeken? Je wil graag een logische route met niet al te veel onnodige reistijd. Het is leuk om je helemaal te verdiepen in een land en zo de beste...

AL ONZE BLOGS

25 x UNIEK overnachten in Albanië 

25 x UNIEK overnachten in Albanië 

Dat Albanië een unieke bestemming is is wel duidelijk. Ook is Albanië razendsnel populair aan het worden. Wacht daarom niet te lang om naar dit waanzinnige land toe te gaan. In deze blogpost beschrijven we de leukste plekken om te overnachten in Albanië van 50 – 130...

Beste reistijd (periode) voor een rondreis Albanië

Beste reistijd (periode) voor een rondreis Albanië

Albanie is niet een bestemming die het gehele jaar door te bezoeken is als je uitgaat van een strand vakantie met mooi weer. Het is een korte periode waarin het land in bloei staat en je kan genieten van de stranden en wandelingen. Daarnaast is het goed om je bewust...

5 x Bijzonder overnachten in het noorden van Albanië met kinderen

5 x Bijzonder overnachten in het noorden van Albanië met kinderen

Albanië in het kort - Overnachten Albanië met kinderen Albanie is een bestemming die nog niet bij heel veel mensen bekend is en dit maakt het land juist authentiek. Je kan hier voor gemiddeld 50 euro per nacht een kamer boeken voor 4 personen. Dat is nog eens leuk en...

De ultieme reisroute van twee weken door Albanië met kinderen

De ultieme reisroute van twee weken door Albanië met kinderen

Albanie is een bestemming die nog niet bij heel veel mensen bekend is en dit maakt het land juist zo leuk. De prijzen zijn voor een gezin goed te doen (gemiddeld een overnachting voor 50 euro als gezin) is nog eens leuk en het land heeft een schitterende natuur, mooie...

Handige links voor het plannen

van jullie reis

Onze reistips zijn voor jou gratis beschikbaar. Wij werken samen met verschillende partners om mooie en praktische blogs te kunnen blijven schrijven. Wanneer je via een van de onderstaande links iets boekt of koopt, dan ontvangen wij een kleine commissie van het bedrag. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden, maar zorgt ervoor dat wij dit werk kunnen blijven doen. 

GetYourGuide

Via getyourguide.com

bol.com

Via bol.com

SkyScanner

Via skyscanner.com

BOOKING.COM

Via booking.com