De beste tips voor 3 dagen naar Lumi I Shales aan de Shala River Albanië met kinderen

OVER DE AUTEUR

Hi! Ik ben Imara 🙂

Met een brede glimlach en een rugzak vol met dromen, reis ik de wereld rond. Wij zoeken de schoonheid in de kleine dingen en zien dat lokale cultuur dichterbij komt wanneer we als gezin reizen. We hopen hiermee onze dochters te verrijken en te inspireren door andere culturen te zien en daarvoor open te staan. In deze blog neem ik je mee naar de mooiste plekken
De beste tips voor 3 dagen naar Lumi I Shales aan de Shala River Albanië met kinderen

Waar ligt Lumi I Shales – Albanië met kinderen?


De Shala-rivier (Albanees Lumi i Shales) is een rivier in Albanië. Lumi I Shales aan de Shala River in Albanië is de perfecte regio om te ontdekken met kinderen. De rivier stroomt door het noorden van Albanië en mondt uiteindelijk uit in het Koman-stuwmeer. De Shala-rivier staat bekend om zijn schoonheid en wordt vaak bezocht door toeristen vanwege de kloven en bergen in de omgeving. Het is een populaire bestemming voor avontuurlijke reizigers en natuurliefhebbers. Ook is het een hele gave omgeving om met kinderen naar toe te gaan.

De bekende vaarroute is van Koman naar Fierze. De Shala river is een uitstulping van het Koman meer en enkel te bereiken per kleine boot. Omdat je naar Lumi I Shales niet kan komen met de auto zal je een stukje moeten varen.

De Shala River – Lumi I Shales Albanië met kinderen

Een paradijs waar je alleen met de boot kan komen. Lumi I Shales is nog niet bekend bij het massa toerisme en daarom echt een aanrader om naar toe te gaan met (kleine) kinderen. Maar eerst even wat meer over Lumi I shales, ook wel de Shala rivier genoemd. Zoals je wellicht in blogs hebt gelezen gaan de meeste toeristen met de boot van Koman varen (eventueel ook met de auto op de boot) naar Fierze om vanuit daar de auto weer te pakken richting Valbone. Deze boottocht brengt je in 2,5 uur tijd van het Komanmeer of Koman Lake naar Fierze. Een prachtige boottocht.  Wij kozen alleen voor Lumi I shales en stapten niet op de grote ferry maar op een longtail boot.

Over het Koman meer

Het Komanmeer, gelegen tussen de indrukwekkende stuwdammen van Koman en Fierze, is een prachtige omgeving die we in augustus 2023 bezochten. Deze natuurlijke schoonheid wordt omgeven door steile, met groen begroeide rotswanden, waar de doorgang op sommige plaatsen slechts enkele meters breed is, net genoeg voor de veerboot. De overtocht over het Komanmeer is erg populair bij toeristen vanwege de adembenemende omgeving.

De lokale bevolking vertrouwt sterk op het Komanmeer, omdat het fungeert als een cruciale levensader. Goederen en voedsel worden via kleine boten naar afgelegen dorpen en huizen gebracht die niet bereikbaar zijn via de gebruikelijke wegen. Dit transport per boot is essentieel om deze gemeenschappen van de nodige voorraden te voorzien. Het Komanmeer is niet alleen een toeristische trekpleister, maar ook een levenslijn voor de mensen die in dit afgelegen deel van Albanië wonen.

De omgeving van Lumi I Shales aan de Shala River in Albanië met kinderen

Lake Koman ligt in het noordelijke deel van Albanië, niet ver van Shkodër en op slechts een steenworp afstand van het Valbona Valley National Park. Dit meer is een aangelegd reservoir dat ontstond toen in de jaren 1980 de waterkrachtcentrale werd gebouwd op de Drin-rivier, met een dam van 115 meter hoog aan één zijde, in de buurt van het dorp Komani (vandaar de naam van het meer).

Maar zelfs al is deze adembenemende plek door mensen gecreëerd, zo voelt het niet. Lake Koman is afgelegen en wild, en de omgeving lijkt onaangetast door menselijke handen (behalve een paar afgelegen dorpen langs de weg).

Het smaragdgroene water, zo helder dat het er onwerkelijk uitziet en het heerlijk is om in de zomer in te zwemmen, komt van meer dan 70 kilometer door bergen. Op het smalste punt wordt het omringd door verticale kloofwanden en is de breedte slechts 50 meter.

De route naar Koman – Lumi I Shales Albanië bereiken met kinderen

De plek waar je op de ferry kan stappen is Koman. Ook vertrekt vanaf hier de longtail boot naar Lumi I Shales. De plaats is te bereiken met de auto, hoewel een groot deel van de weg naar Lake Koman in vrij slechte staat verkeert, dus verwacht dat je daar vrij langzaam zult rijden (maar je kunt onderweg wel enkele spectaculaire uitzichten op de omgeving zien). Vanaf de weg die Tirana met Shkodër verbindt, moet je afslaan richting Vau Dejes en vervolgens de Drin-rivier volgen helemaal tot aan Koman. Tirana ligt op ongeveer 140 kilometer afstand (3 uur met de auto) en Shkodër ligt op 60 kilometer afstand (1,5 uur met de auto).

Waarom Lumi I shales Albanië bezoeken met kinderen?

Er zijn veel fantastische bestemmingen in het noorden van Albanië, maar veel mensen kennen ze nog niet.

De Shala-rivier is een uitstekend voorbeeld van hoe prachtig, afgelegen en wild deze regio kan zijn. Hier zijn een paar dingen die je moet weten over waarom je Lumi i Shalës zou moeten bezoeken met kinderen. Het is namelijk een wat kortere route vanaf Koman om bij Lumi I Shales te komen ipv naar Valbona. Daarnaast is er voor de kinderen genoeg te bleven bij de Shala river en is het goed te bereiken. Je kan je auto in Koman laten staan en als je hier 2 nachten blijft overnachten heb je in de avond de hele rivier voor je alleen. Er komen veel ‘dagjes mensen’ en in de avond is het rustig en voelt het alsof je alleen bent in dit prachtige landschap.

Het is gemakkelijk te begrijpen waarom iemand de Shala-rivier zou willen bezoeken, maar het is iets meer dan alleen de kleur van het water. De kloof van de Lumi i Shales is diep, dus eenmaal binnen wordt het steeds smaller. Je kunt voelen dat de luchttemperatuur lager wordt omdat er meer schaduw is.

Als je rondloopt, zie je handgemaakte houten bruggen die zijn gebouwd om diepere delen van de Shala-rivier over te steken. Met deze bruggen kun je ook gastenverblijven bereiken en restaurants. Pas wel op want soms zijn de bruggen maar voor 10 personen toegestaan.

De hoge kloven vormen een groot contrast met de rest van de Albanese Rivièra, deze regio doet ons vaak terugdenken aan een rondreis Azië of het Midden -oosten. Wat is het prachtig hier en wat kunnen de kinderen hier veel ontdekken. Alleen al de bruggen en de rivier zelf maakt het een aangename tijd. De bergen die je kan beklimmen daar is dan nog niet eens over gesproken.

Theth is het bergdorp waar een bezoek aan brengen je niet zal vervelen. Beide zijn prachtig, maar Lumi i Shales aan je Albanese reisroute toevoegen, zal je een mooie variëteit aan landschappen bieden om van te genieten met kinderen.

Bee Eco Lodge

Een paradijs waar je alleen met de boot kan komen. Lumi I Shales is nog niet bekend bij het massa toerisme en daarom echt een aanrader om naar toe te gaan met (kleine) kinderen.

De longtail boot brengt je in 1,5 uur door de prachtige natuur naar de Shala rivier waar je een aantal dagen kan genieten van deze schitterende omgeving, kinderen steentjes kunnen gooien in de rivier. Je verkoeling kan zoeken en van waaruit je verschillende hikes kan ondernemen.

Een leuk gastenverblijf met kinderen is Bee Eco Lodge direct aan de Shala river (Lumi) je hebt hier mooie kamers waarbij er voldoende ruimte is om met het gezin op 1 kamer te slapen. De kinderen hebben een stapelbed en elke kamer heeft een eigen badkamer met toilet.

Je kan bij het hotel ook ontbijten en er is mogelijkheid voor lunch en diner. Je kan ook naar de andere restaurants toe om daar wat te eten. Houd wel rekening met de hygiene. De hygiene is hier wel anders dan we gewend zijn in Nederland. Kies niet te spannende gerechten maar speel op safe.

Wij boekten rechtstreeks via instagram een kamer Bee – Eco Guest House (@lumishales.bee.eco) • Instagram-foto’s en -video’s

Praktische uitvoering Lumi I Shales aan de Shala River in Albanië met kinderen

Globetip: Houdt rekening met een erg slechte weg naar Koman ferry station. Vertrek op tijd!

We hebben er in totaal 2 uur over gedaan.

De boten vertrekken vanaf het ferry station om half 10 naar Lumi I Shales en gaan elke dag om 15.00 uur terug. Wij vertrokken vanuit Shkoder om 7 uur in de ochtend en waren om kwart voor 9 bij Koman Ferry station. Je rijdt erg rustig door de kuilen in de weg. De route was wel adembenemend mooi.

Mocht je een afweging maken om niet naar Valbone te gaan maar wil je wel genieten van de prachtige hikes die je in dit gebied kan ondernemen? Kies dan voor Theth. Hier kan je met je eigen huurauto komen en de weg is geasfalteerd.

RIJ NIET door de tunnel! Er zijn maar heel weinig parkeerplaatsen aan het einde van de tunnel, en je kunt vast komen te zitten in het verkeer voor een lange tijd. Bespaar jezelf de stress en parkeer voor het begin van de tunnel. Er zijn parkeermeesters die je een afgesproken plek kunnen geven, geef door hoelang je weg blijft en zij zoeken een goede plek.

De boot zal aanleggen, en het kan zijn dat je in het water moet stappen, dus we raden aan om slippers of waterschoenen te dragen voor dit gedeelte. Zodra je van de boot afstapt, zal je gids of het veerpersoneel je laten weten hoe laat de boot terugkeert, dus zorg ervoor dat je op de aangewezen plaats op het juiste tijdstip aanwezig bent. Als je van plan bent om de nacht door te brengen, zorg er dan voor dat je van tevoren afspraken maakt met de boot.

Eten en drinken

Langs het strand zijn er meerdere restaurants te vinden, met een selectie van lokale gerechten, vooral vers gevangen vis. De meeste gerechten kosten tussen de 1.250-3.000 Lek, of 10-25 euro. Je kunt ook ergens een drankje drinken, van koffie en thee tot alcoholische dranken en smoothies.

Sommige van de restaurants maken deel uit van de hotels en bevinden zich langs de zijkanten van het kiezelstrand, terwijl er ook een paar eet- en drinkgelegenheden direct aan het strand zelf zijn.

Wat is er te doen bij Lumi I Shales?

#Zwemmen

Het spreekt voor zich dat je hier heerlijk verkoeling kan zoeken en op verschillende plekken het water kan opzoeken. Houd er met kleine kinderen wel rekening mee dat er een sterke stroming is en het water ijskoud is. Laat kinderen dan ook liever op de oever spelen met stenen of bouwwerken maken. Lumi I Shales aan de Shala River is de plek om heerlijk te zwemmen met kinderen en zal je lang bijblijven.

#Kayakken

Er is een mogelijkheid om een kayak te huren en het water te trotseren per kano. Omdat er best stroming is hebben wij dit niet gedaan. Er waren wel veel mensen die een poging waagden en we konden wel zien dat het niet meevalt tegen de stroming in te peddelen.

#Maak gebruik van de zipline

Onlangs is er een zipline geplaatst waardoor het mogelijk is om over Lumi heen te vliegen door de lucht. De kabelbaan gaat niet heel hard waardoor je een mooi filmpje kan maken. Onze dochter heeft op haar verjaardag een zipline genomen en vond het onwijs leuk. Kinderen vanaf 6 jaar mogen alleen, maar kunnen ook samen met een ouder. Kosten: omgerekend vijftien euro

#Kampvuur

In de avond is er op de verschillende stranden een kampvuur. Zo ook voor Bee eco Lodge. Heerlijk een kopje thee drinken of een cocktail en genieten van de geluiden van de rivier en de natuur.

#Speel een potje volleybal

Er is een volleybal veld en in de avond werd er een potje volleybal gespeeld. Het is een van de activiteiten die je kan doen bij Lumi. Het volleyval veld is bij het drijvende vlot, tegenover richting het bos.

#Ga met de kinderen hiken

Er zijn verschillende plekken waar je kan hiken. Je kan verschillende plekken de berg op. Achter het Bee eco lodge hotel of je kan aan de overkant van de rivier. Gebruik maps.me om te kijken waar er wandelroutes zijn. Het uitzicht op de Shala river is prachtig.

Wat neem je mee naar 2 nachten Lumi I Shales Albanië met kinderen?

Nu je weet wat je er allemaal kan doen en hoe je er komt is het handig om te weten wat je mee kan nemen naar Lumi I Shales. Het weer kent hier alle 4 seizoenen, het is er warm/vochtig en klam of koel en nat. Alles kan en zodra er veel regen valt kan de rivier ook van kleur verranderen. Dit heeft te maken met de modder die dan via de rivier naar beneden komt.

Het kan er dus flink warm zijn, maar het water is altijd lekker koel.

Met zijn verfrissende wateren en groene natuur, is er echt geen betere tijd om Lumi i Shales te bezoeken dan in de zomer. Aangezien het nog steeds een relatief onbekende plek in Albanië is en er beperkte boten zijn, hoef je je zelfs in het hoogseizoen, bijvoorbeeld in juli, geen zorgen te maken over enorme drukte.

Paklijst voor een Bezoek Lumi i Shales aan de Shala River met kinderen?

Dit zijn enkele van de dingen die we aanbevelen om mee te nemen voor je bezoek aan Lumi I Shales in Albanië:

 1. Zwempak
 2. Slippers (wij kiezen voor de kids ook vaak voor slipstop waterschoentjes)
 3. Strandjurk
 4. Actiecamera (Gopro gebruiken wij)
 5.  Zonnebrandcrème
 6. Waterdichte telefoonhoes
 7. Drone (je kunt geweldige opnames van bovenaf maken!
 8. Waterschoenen (er liggen kleine kiezelstenen op de bodem van het strand, geen zand)
 9. Herbruikbare waterfles (
 10. Handdoek (we raden een dikkere aan als je op de grond wilt liggen)
 11. Powerbank
 12. Als je van plan bent om een nacht door te brengen, raden we natuurlijk aan om ook toiletartikelen en een extra set kleding mee te nemen.
 13. Bovendien heb je een reisadapter nodig als je elektronica van buiten Europa meebrengt (bijvoorbeeld laptops).

Nog meer interesse voor een rondreis Albanië? Kijk naar de reisroute Albanië. Ook kan je een uitstap naar Lumi I shales koppelen aan een paar dagen in het bergdorp Theth.

Deel dit artikel:

Is vakantie Mallorca duur?

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is een populaire vakantiebestemming dankzij zijn adembenemende stranden, bruisende nachtleven en rijke cultuur. Maar hoe zit het met de kosten? Is Mallorca een dure vakantiebestemming? En wat zijn de kosten van een week...

Wat te doen (rondreis) Mallorca met kinderen

Mallorca een eiland wat onderdeel is van de Balearen op 2,5 uur vliegen van Amsterdam. Mallorca behoort tot Spanje en de Spaanse invloeden zie je overal op het eiland terug. Wat vooral opvallend is is dat Mallorca een enorm kindvriendelijke bestemming is....

Zwanger reizen in Sri Lanka: de perfecte babymoon bestemming!

Sri Lanka is een eiland, ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland gelegen naast India. Deze diverse bestemming biedt voor ieder wat wils, ook als je zwanger op rondreis wil is Sri Lanka een gave bestemming. Je vindt er zon, zee en strand, cultuur, maar ook natuur en...

25 x UNIEK overnachten in Albanië 

Dat Albanië een unieke bestemming is is wel duidelijk. Ook is Albanië razendsnel populair aan het worden. Wacht daarom niet te lang om naar dit waanzinnige land toe te gaan. In deze blogpost beschrijven we de leukste plekken om te overnachten in Albanië van 50 – 130...

Beste reistijd (periode) voor een rondreis Albanië

Albanie is niet een bestemming die het gehele jaar door te bezoeken is als je uitgaat van een strand vakantie met mooi weer. Het is een korte periode waarin het land in bloei staat en je kan genieten van de stranden en wandelingen. Daarnaast is het goed om je bewust...

Hoe is de veiligheid in Albanië als vakantieland?

Een gids over de veiligheid in Albanie tijdens een rondreis Albanië, een land doordrenkt van geschiedenis, natuur en een unieke cultuur, is de laatste jaren steeds meer in trek bij toeristen. Gelegen aan de Adriatische en Ionische Zee biedt Albanië een ongerepte...

De ultieme reisroute van 14 dagen door Slovenië met kinderen

E-roadtrip naar Slovenië in het voorjaar (april /mei) Wij hebben in de meivakantie van 2023 een fantastische reis naar Slovenië gemaakt met onze elektrische auto. Omdat wij graag duurzamer op reis gaan kijken we altijd of de bestemming waar we heen willen ook goed...

De 5 leukste plekken voor een rondreis Bali met (kleine) kinderen

In 8 weken tijd hebben wij de mooiste plekken van Bali mogen ontdekken met onze kinderen. Wij begonnen in Canggu, de plaats die we ook voor 4 weken als hoofd basis gebruikten. Vanuit daar hebben we meerdere uitstappen gedaan tot we daarna voor 4 weken Ubud als...

WONDR Instagram experience Amsterdam met kinderen bezoeken

In de vakantie bezochten wij met 2 jonge kinderen (2 en 6 jaar)  WONDR Instagram experience in Amsterdam. Het uitje voor kinderen die gek zijn op kleur, teddyberen en bijzonder gestijlde kamers. Werkelijk aan alles is gedacht en voor elke leeftijd is het een leuk...

De ultieme reisroute van 3 weken door Namibië met kinderen

Namibië, het land van uitgestrekte vlaktes, ongerepte natuur en indrukwekkende zandduinen. Onze reis naar Namibië met kinderen was werkelijk een onvergetelijke ervaring. We kozen voor een avontuurlijke 18-daagse road trip, waarbij we rondreden in een pick-up met twee...

AL ONZE BLOGS

25 x UNIEK overnachten in Albanië 

25 x UNIEK overnachten in Albanië 

Dat Albanië een unieke bestemming is is wel duidelijk. Ook is Albanië razendsnel populair aan het worden. Wacht daarom niet te lang om naar dit waanzinnige land toe te gaan. In deze blogpost beschrijven we de leukste plekken om te overnachten in Albanië van 50 – 130...

Beste reistijd (periode) voor een rondreis Albanië

Beste reistijd (periode) voor een rondreis Albanië

Albanie is niet een bestemming die het gehele jaar door te bezoeken is als je uitgaat van een strand vakantie met mooi weer. Het is een korte periode waarin het land in bloei staat en je kan genieten van de stranden en wandelingen. Daarnaast is het goed om je bewust...

Hoe is de veiligheid in Albanië als vakantieland?

Hoe is de veiligheid in Albanië als vakantieland?

Een gids over de veiligheid in Albanie tijdens een rondreis Albanië, een land doordrenkt van geschiedenis, natuur en een unieke cultuur, is de laatste jaren steeds meer in trek bij toeristen. Gelegen aan de Adriatische en Ionische Zee biedt Albanië een ongerepte...

5 x Bijzonder overnachten in het noorden van Albanië met kinderen

5 x Bijzonder overnachten in het noorden van Albanië met kinderen

Albanië in het kort - Overnachten Albanië met kinderen Albanie is een bestemming die nog niet bij heel veel mensen bekend is en dit maakt het land juist authentiek. Je kan hier voor gemiddeld 50 euro per nacht een kamer boeken voor 4 personen. Dat is nog eens leuk en...

De ultieme reisroute van twee weken door Albanië met kinderen

De ultieme reisroute van twee weken door Albanië met kinderen

Albanie is een bestemming die nog niet bij heel veel mensen bekend is en dit maakt het land juist zo leuk. De prijzen zijn voor een gezin goed te doen (gemiddeld een overnachting voor 50 euro als gezin) is nog eens leuk en het land heeft een schitterende natuur, mooie...

Handige links voor het plannen

van jullie reis

Onze reistips zijn voor jou gratis beschikbaar. Wij werken samen met verschillende partners om mooie en praktische blogs te kunnen blijven schrijven. Wanneer je via een van de onderstaande links iets boekt of koopt, dan ontvangen wij een kleine commissie van het bedrag. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden, maar zorgt ervoor dat wij dit werk kunnen blijven doen. 

GetYourGuide

Via getyourguide.com

bol.com

Via bol.com

SkyScanner

Via skyscanner.com

BOOKING.COM

Via booking.com