Vliegreis

Onze 5 tips voor een vliegreis met jonge kinderen

Best wel spannend is het, de eerste keer vliegen met een baby of jonge kinderen. Hoe zorg jij er voor dat je zo comfortabel en relax de tijd door komt? Wij geven je hier alvast tips, deze hebben wij zelf samengesteld en vanuit onze eigen ervaringen beschreven. Met jonge kinderen bedoelen we kinderen die ‘gratis’ meevliegen, dus tot 2 jaar . Maar deze tips zijn ook vast waardevol als je kindje niet iets ouder is. Lees vooral verder!

Vanaf wanneer mag je vliegen?

Handig om te weten dat je met een baby van 1 week oud al mag vliegen! Wij vlogen voor het eerst met onze 2e dochter toen ze 3 maanden was in de corona tijd. Het is aan jezelf wanneer jij denkt dat het tijd is voor de eerste vliegreis met je baby. Er zit ook een verschil tussen een lange of korte vliegreis. Beide hebben wij ervaring mee met een baby en voor beide is de voorbereiding hetzelfde.

 

Hoe zit het met de kosten voor een baby die mee gaat op een vliegvakantie?

Onze ervaring is dat een baby /dreumes, tot 2 jaar, voor een gereduceerd tarief mee gaat. Je moet er rekening mee houden dat er dan vanuit wordt gegaan dat je baby/dreumes bij je op schoot zit en je geen extra stoel hebt. Ook de bagage kan aangepast zijn en is per vliegmaatschappij anders. Dit kan je het beste bij je eigen vliegmaatschappij verstaan. Wij hebben zelf de meeste keren gevlogen met Turkish Airlines met kleine kinderen en deze maatschappij vinden wij erg fijn met reizen met kinderen.

Vliegen wordt afgeraden door mensen om je heen

Je zult het vast mee gaan maken, er zijn mensen om je heen die je voor gek verklaren. Onze ervaring is dat dit echt gebeurt en uiteindelijk kan dit je bang maken. Echter echt nergens voor nodig, want zo lang je een vrolijk kindje hebt zal de reis prima verlopen, mits je zelf ook relax bent want dat voelen kleine kinderen haarfijn aan. Onze dochter heeft op onze vliegreis naar Mauritius totaal een kwartiertje voor het slapen aan gehuild, verder ging het prima en dat is helemaal niks op een reis van 12 uur. Conclusie: heb je geen huilbaby en een tevreden baby/dreumes, dan gaat het echt goedkomen.

De tips op een rijtje:

# voor op het vliegveld: draagzak en buggy

De life safer in een vliegtuig met een baby is toch echt de draagzak, mits ze het gebruik gewend zijn. Met een baby van 6 maanden of jonger werkt dit goed om ze tot rust te laten komen. Er zijn nieuwe geluiden, de ruimte is licht en er zijn veel nieuwe prikkels. Door je kindje af te sluiten hier van, bijvoorbeeld in een draagzak, kunnen ze sneller tot rust komen. En ook tijdens het wandelen naar de gate of het vliegtuig in is het handig omdat je je handen dan vrij hebt. Ook als je meerdere kinderen hebt is het handig als er een kleintje bij is.

Wij namen onze buggy met een baby altijd mee, vooral voor de airport en bij aankomst op bestemming. We hebben zelf de Joolz Aer en deze is gemakkelijk in te klappen en kan mee in het vliegtuig en hoeft dus niet het ruim in.

# Neem voldoende eten en drinken mee

Dit is echt belangrijk als je een lange vlucht maakt, we nemen een overvloed aan eten mee, want eten is ook tijdverdrijf en vermaak. Met een volle buik slapen ze beter, zijn ze vrolijker en de vliegtuigmaaltijden werden door onze kinderen, op het toetje na, nooit gegeten. Wat nemen wij dan mee?

 • Knijpfruit in overvloed
 • Broodjes gesmeerd en al mee
 • Stokjes met kaasdip !! DE TIP!
 • indien nodig poedermelk
 • melktoren
 • Thermosfles (heet water) dopper (koud water) dan kan je zelf een flesje melk mengen!

# vermaak

 • Zoals het leesboekje : ‘kijk binnen in een vliegtuig’
 • De gele ballon
 • Flapjes boekjes
 • Stapeltorentjes en kleine autootjes voor in het gangpad of bij je voeten
 • Stickers

# Dreumes laten rennen op het vliegveld voor je naar binnen gaat

Het is verstandig voor je het vliegtuig in gaat kleine kinderen de vrijheid te geven die er is. Wij lieten onze dochters altijd nog uitrazen, lekker rennen af en toe ergens op klimmen of als ze nog klein zijn kruipen. Hierdoor raken ze even hun energie kwijt en kunnen ze daarna het beter volhouden op het vliegveld. Het kinkt gemakkelijk om je kindje in de buggy te laten zitten, om andere mensen niet tot last te zijn. Maar het is echt veel beter voor je kindje om even de energie kwijt te zijn. Daarna kunnen ze er met volle moed tegen aan. Laat ook de slaapjes wat meer los, een reisdag gaat nou eenmaal anders dan normaal.

 # Vliegtuigbedje van Deryan of een stevig  hoofdkussen

Deryan heeft een Air Traveller, dat is een klein matrasje waar je kindje op schoot op kan slapen. We hebben deze uitgetest maar wij vinden persoonlijk zelf een stevig hoofdkussen (volwassenen) veel fijner. Ik leg deze op schoot en onze dochter slaapt er lekker tegen aan. Ook maakte ik er als we met 3 personen vlogen een bedje van op schoot. Neem ook voldoende hydrofiele doeken (XXL) mee je kan dan als het ware een tentje maken en je kindje afsluiten van alle prikkels. Wel zo fijn! Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden ook een bassinet aan. Dit is een bedje (vaak voor in het vliegtuig) die je kan krijgen en waar je kindje tot 1 jaar oud in kan slapen. KLM heeft deze bedjes. De vliegmaatschappijen richting Azie vaak ook. Informeer via de luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.