De ultieme reisroute van 14 dagen door Jordanië met kinderen

OVER DE AUTEUR

Hi! Ik ben Imara 🙂

Met een brede glimlach en een rugzak vol met dromen, reis ik de wereld rond. Wij zoeken de schoonheid in de kleine dingen en zien dat lokale cultuur dichterbij komt wanneer we als gezin reizen. We hopen hiermee onze dochters te verrijken en te inspireren door andere culturen te zien en daarvoor open te staan. In deze blog neem ik je mee naar de mooiste plekken
De ultieme reisroute van 14 dagen door Jordanië met kinderen

De ultieme reisroute van 14 dagen door Jordanië met kinderen

Deze reisroute kun je gebruiken voor een rondreis door Jordanië met (kleine) kinderen. Als je deze route volgt zie je in korte tijd alle hoogtepunten van Jordanië. Ondernemende reizigers die houden van een actief reistempo kunnen de route met kinderen in 10 dagen afleggen. Voor iets meer ontspanning adviseren we een reis van 2 weken, zodat je rustig een aantal dagen kan verblijven op één plaats. Het is ook mogelijk deze rondreis in te korten door bijvoorbeeld Aqaba niet te doen. Ook kan je deze rondreis combineren met een rondreis Israël of een stedentrip met kleine kinderen naar Jerusalem (zie blogpost : Een citytrip naar Jerusalem met kleine kinderen) Jordanië is een land in het Midden-Oosten, gelegen aan de oostelijke oever van de rivier de Jordaan. De hoofdstad en grootste stad van Jordanië is Amman, hierop kan je vliegen vanuit Amsterdam.

Reisduur

Deze ultieme reisroute van 14 dagen door Jordanie brengt je in 2 weken langs de hoogtepunten van Jordanië. Je zult versteld staan van het prachtige landschap, de eeuwenoude steden en de cultuur en religie. Het is een waanzinnig rondreis en je zal dit niet snel weer vergeten.

Vervoer Jordanië

Jordanië kent een goede infrastructuur, waardoor je het eiland met de huurauto kan ontdekken. Ook is het praktisch met kinderen om een auto te huren. De wegen zijn goed onderhouden en de aanduiding ook. Het rijden in Jordanië is niet chaotisch en de wegen zijn relatief rustig. Graag zorgeloos je rondreis per eigen huurauto kies dan voor de huurmaatschappij SunnyCars. In een land als Jordanië wil je geen gedoe hebben met schade, daarom is het verstandig je goed te verzekeren en bij SunnyCars is alles gedekt.  

Beste reistijd

De zomers zijn erg warm in Jordanië. Daarom is het een perfecte bestemming voor het voorjaar of het najaar. In de meivakantie is het een heerlijke temperatuur 28 graden.  De ultieme reisroute van 14 dagen door Jordanië kan je dus mooi plannen in de vakanties, wat ervoor zorgt dat je voldoende tijd hebt om rond te reizen.

Reisafstanden

De reisafstanden op Jordanië zijn wisselend, van één uur tot 3 uur per keer rijden. Je kan wel vaak een tussenstop maken met een leuke activiteit en er is genoeg te zien onderweg, dat maakt het een afwisselende reisbestemming en wie weet zie je onderweg nog wel een kameel .. Zou wel leuk zijn:)

De ideale reisroute Jordanië met kinderen

Onze ideale rondreis door Jordanië ziet er als volgt uit:

Amman 1 nacht

Jerash 1 nacht

Madaba 3 nachten

Petra 3 nachten

Wadi Rum 1 nacht

Aqaba 3 nachten

Eventueel terugreis naar Amman nog een tussenstop

Start je reisroute Jordanië met kinderen in de hoofdstad Amman (1 nacht)

De ultieme reisroute van 14 dagen door Jordanië begint in de hoofdstad Amman. Als je vanuit Nederland rechtstreeks naar Amman vliegt is het verstandig om een overnachting te doen in Amman, ook zal je vanuit Amman je huurauto op halen om het land per huurauto te ontdekken. Het is een prima stad om even te wennen aan de cultuur en het klimaat maar het is geen hele interessante of mooie stad. Amman heeft een aantal mooie plekken om te bezoeken. Het is afwegen of je met kleine kinderen hier naar toe wil. Hierbij een aantal voorbeelden:

# Het Romeinse theater: Kinderen zullen genieten van het beklimmen van de trappen van dit oude theater en het verkennen van de omliggende ruïnes.

#De Amman Citadel: Kinderen zullen genieten van het verkennen van deze oude citadel en het beklimmen van de heuvel om een ​​uitzicht over de stad te krijgen. Beste tip is om in de avond te gaan. Het is dan minder warm en rustiger. de citadel is ook de mooiste zonsondergang spot in Amman.

Reistijd Amman – Jerash: 45 minuten

Jerash (1 nacht)

Een erg indrukwekkende stad in Jordanië en zeker een bijzondere toevoeging aan je rondreis. Jerash is één van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten en dit is dan ook direct terug te zien. Je waant je direct terug in deze tijd en voor kinderen is het ook een leuk uitje. Zorg ervoor dat je op tijd bent, dan heb je nog veel fotogenieke plekken voor jullie als gezin alleen! Voor 10 uur is daarin uitgangspunt.

Vanuit Amman is het een uur rijden en je hebt aan een ochtend genoeg. Voor het (eventueel dutje) in de middag zou je hier weer weg kunnen rijden en heb je een goed beeld gekregen van deze oude Grieks-Romeinse stad.

Onderdeel van de Jordan pass (gratis dan), anders 10 JD per persoon (12 euro)

Hoogtepunten Jerash:

#Arch of Hadrian – de toegangspoort tot de stad

#Temple of Zeus

#South Theatre

#Church of St. Theodore en The Baths of Placcus

#Temple of Artemis 

#North Theatre

#Cardo :de zuilenweg naar het Oval Forum

#Oval Forum

Rijstijd : Jerash naar Madaba 1 uur 15 minuten

Madaba 3 nachten

De stad Madaba ligt op de route en ligt ten zuiden van de hoofdstad Amman. Het heeft een gezellig en overzichtelijk centrum. Het is een absolute must-visit en voor (kleine) kinderen is er genoeg te zien en beleven. Je vindt in deze stad een aantal Christelijke kerken, een stad met veel christenen. Een stad vol opgravingen en vooral Mozaïek!  Madaba met veel souvenir winkeltjes, gezellige terrassen en heerlijk eten is een heel verschil met de stad Jerash, wat ongezellig is. Vanuit Madaba kan je ook gemakkelijk uitstapjes maken naar onder andere Mount Nebo, de dode zee, Ma In Hot Springs en naar de wadi Mujib. Er zijn tal van goede hotels in Madaba en een aantal leuke kerken om te bezoeken en te genieten van een mooi uitzicht. Er heeft zich ook in deze stad, wederom, veel afgespeeld in de geschiedenis en dat is duidelijk terug te zien.

Mocht je een Jordan Pass hebben, dan is het goed te weten dat alleen het Madaba Archaeological Museum, Madaba Archeological Park en de Burnt Palacae inbegrepen zijn. Voor de kerken en ook voor Mount Nebo betaal je wel entree

De 3 beste bezienswaardigheden kort op een rij:

# Sint-Joriskerk, de trekpleister van Madaba om het mozaïek, gelegen binnen in de kerk. Op de mozaïek is de oudste kaart van Palestina afgebeeld, een wegenkaart van het Heilige Land.

#Sint-Johannes de Doperkerk, een prachtige gevel, mooie mozaieken vloeren, maar het museum is ook de moeite waard. Stap je de kerk binnen, dan vind je meteen een looproute die je naar het museum onder de kerk brengt en je kan de  looproute afsluiten met een mooi uitzicht vanuit boven in de kerk over de gehele stad. Het is een smal pad en met kinderen die wat ouder zijn goed te doen. Met jonge kinderen niet.

#Madaba Archeologisch Park, leuk om met de kinderen een rondje te doen. De entree is met gids en duurt ongeveer een half uurtje. Zonder gids is het onoverzichtelijk.

Eten bij Ayola Cafe

super vriendelijke mensen. Lief voor de kinderen en willen iedereen op zijn gemak stellen. Bij binnenkomst kreeg onze dochter een banaantje en een lekker snoepje. Altijd een aai over de bol en schappelijke prijzen tegen goed eten. We hebben hier alle 3 dagen gegeten.

Uitstapjes vanuit Madaba:

Mount Nebo – Waar jozef uitkeek over het beloofde land

Reistijd Madaba – Mount Nebo 15 minuten

Mount Nebo is een bijzondere plek die in de Bijbelse geschiedenis en religieuze overtuigingen van belang is. Volgens de Bijbel was Mount Nebo de plek waar Mozes voor het eerst het Beloofde Land zag. Mozes mocht zelf het land niet in en zou vlak hierna dan ook gestorven zijn. Zowel voor de Joden, Christenen als Moslims is dit een heilige plek.

Er is een kerk met mozaïek vloer en een museum. Het uitzicht is vooral genieten vanuit Mount Nebo, bij een zonnige dag kun je zelfs Jerusalem in verte zien liggen en je hebt een schitterend uitzicht op de Dode Zee. 

Dode zee op je reisroute Jordanië met kinderen

Reistijd Madaba naar de dode zee: 1 uur

Vanuit Madaba kan je Mount Nebo en de Dode zee combineren op 1 dag. Je gaat dan eerst langs Mount Nebo richting de dode zee. Er zijn ook tal van luxe resorts aan de dode zee, maar de keus voor ons was snel gemaakt om een uitstapje te maken vanuit Madaba.

Een bijzondere must-visit tijdens een rondreis Jordanie met kinderen is het dobberen in de dode zee. Het water is zeer kostbaar en het waterpeil van de Dode Zee daalt ieder jaar met een meter, Jordanie en Israel zouden samen moeten werken om te zorgen voor het behoudt, anders is in 2050 de Dode Zee verdwenen! Doordat er tal van dure hotels aan de dode zee liggen kan je er ook voor kiezen op je eigen houtje de Dode Zee te verkennen.

GlobeTip: Amman Beach – Dead Sea. Een publiekelijk deel met een zwembad waar je gebruik van mag maken. Prijs: Volwassene: 25JD (30 euro) kind: 15JD (20 euro)

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de Wadi Rum-woestijn overdag extreem heet kan zijn en ’s nachts erg koud kan worden. Zorg ervoor dat je geschikte kleding en slaapzakken meeneemt om de kinderen te beschermen tegen de weersomstandigheden, want deze zijn extreem in de woestijn.  Vergeet in de avond niet op je terras voor je tent te gaan liggen met een kleedje en te genieten van de enorme hoeveelheid (vallende) sterren, dit is enorm uniek!

Je komt hier natuurlijk vooral voor het drijven in de dode zee, dus dit was een goed alternatief. Het drijven is heel bijzonder om mee te maken. Als je kleine wondjes hebt of je net hebt geschoren kan het flink gaan branden. Voor kleine kinderen is het echt geen doen. Laat de kleintjes lekker zelf ontdekken en vertel goed dat het water kan prikken, ook in de oogjes als je gaat wrijven. Daarom is het goed om een plek te hebben waar je ook lekker gebruik kan maken van het zwembad. Na het drijven kan je je insmeren met klei, die klaar staat in een grote bak. Even laten intrekken en dan voel je dat het iets doet met je huid en het is super zacht!

Ma’ in hot spring – Reisroute Jordanië met kinderen

Reistijd: Dode zee naar Ma-in Hotspring 20 minuten

Over een kronkelende weg met veel hoogte verschil kom je aan bij de Ma ‘In Hot Spring, een zeer bijzonder natuurfenomeen. Een aantal warme minerale bronnen en watervallen. Deze hotsprings zijn een populaire stop bij een bezoek aan Madaba of de Dode Zee, omdat de bronnen een therapeutische werking hebben. Dit door het hoge mineraalgehalte van het water. In de zomerperiode kan het water wel erg warm worden. Te warm voor kinderen in elk geval.  De warmwaterbronnen worden verwarmd door warm water dat afkomstig is van de top van de berg. Naast de prachtig verwarmde bronnen bevindt zich een resort, waar je kan overnachten.

Wadi Mujib Siq Trail -aan de dode zee

Mocht je bij de dode zee of in Madaba overnachten en zin hebt in een dag vol actie is het zeker de moeite waard om de Siq trail te gaan lopen. Een hike door water en over rotsen door de enorme stijle rotswanden. Dit is een enorm unieke ervaring.

Er zijn verschillende wandelroutes door Wadi Mujib, waarvan de Siq trail de bekenste is. Met name in de zomermaanden is dit een ideale manier om af te koelen. Wie van actie houdt moet hier zeker naar toe gaan. Voor de (kleine) kinderen is het echter niet geschikt en houdt goed de website in de gaten wanneer het open is. Wij hadden de pech dat we aankwamen en dat het park 3 dagen gesloten was. Een enorme domper, want we konden onze route niet aanpassen of wachten tot het weer open ging. Helaas pindakaas.

Reistijd Madaba naar Petra : 2 uur 45 minuten

Het bijzondere wereldwonder Petra (3 nachten)

Petra  3 nachten

Het ware hoogtepunt van de reisroute van 14 dagen door Jordanië met kinderen is het magische Petra! Het was tot nu toe het langste stuk rijden vanaf Madaba naar Petra. Onderweg heb je vast hele mooie vergezichten gezien en hebben de kinderen gerust. Tijd voor actieve dagen. Welkom bij het wereldwonder Petra. Hét hoogtepunt van jullie rondreis door Jordanië. Als jullie tijdens het middag slaapje zijn gaan rijden kom je in de middag aan en is het leuk om Little Petra te ontdekken. Little Petra is een kleinere en gratis variant van Petra met een mooi viewpoint.

De volgende dagen is het tijd om het ‘echte’ Petra te ontdekken. Deze eeuwenoude stad is midden in de woestijn gebouwd. Meer dan 2000 jaar geleden leefde hier de Nabateeërs. Een volk met een prachtige bouwstijl. Ze hakten prachtige gebouwen uit rotsen. Vooral met kinderen is het goed om je dagen in Petra goed voor te bereiden. Daarom hebben we een speciaal artikel gemaakt over ‘3 dagen met kleine kinderen naar het wereldwonder Petra’

De entreeprijs voor Petra bedraagt: 50 JD voor 1 dag (ongeveer 63 euro) en 55 JD voor 2 dagen (ongeveer 69 euro). Met de Jordan Pass (kies Explorer, met 2 dagen toegang tot Petra betaal je 75JD p.p) een goede besparing, want je visum zit er bij in en allerlei andere uitjes!) meer info Pakketten (jordanpass.jo)

Reistijd Petra naar Wadi Rum visitor centre: 1 uur 45 minuten

Wadi rum een hoogtepunt op reisroute Jordanië met kinderen – 1 nacht

Ontdek met je gezin deze bijzondere woestijn die het decor is geweest voor veel verschillende films. De Wadi Rum woestijn is een hele gave woestijn om met (kleine) kinderen te ontdekken.

Slapen in een Bedoeïenen tent in de Wadi Rum-woestijn met kleine kinderen kan een unieke en avontuurlijke ervaring zijn. Er zijn wel zaken waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat de ervaring veilig en comfortabel is voor de kinderen.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de Wadi Rum-woestijn overdag extreem heet kan zijn en ’s nachts erg koud kan worden. Tijdens de ultieme reisroute van 14 dagen door Jordanië moet je dus wel warme kleding meenemen, vooral als je van plan bent om in een tentenkamp te gaan logeren. Zorg ervoor dat je geschikte kleding en slaapzakken meeneemt om de kinderen te beschermen tegen de weersomstandigheden, want deze zijn extreem in de woestijn.  Vergeet in de avond niet op je terras voor je tent te gaan liggen met een kleedje en te genieten van de enorme hoeveelheid (vallende) sterren, dit is enorm uniek!

Houdt er met het kiezen van je tentenkamp rekening mee dat het ver in de woestijn is, anders heb je verlichting van de aangrenzende dorpen en zal de sterrenhemel minder bijzonder zijn!

Wij sliepen bij: Wadi Rum Fire Camp, Wadi Rum – Bijgewerkte prijzen 2023 (booking.com)

Wat een erg leuke activiteit is in de woestijn is om per 4×4 jeep langs de mooiste plekjes in de Wadi Rum te gaan. De chauffeur kan voldoende informatie geven over de woestijn. Hierbij kort een aantal hoogtepunten:

#Khazali Canyon – een smalle kloof met inscripties van oude bedoeïenen op de rotsen.

#Lawrence’s Spring – een bron die vernoemd is naar de beroemde Britse officier T.E. Lawrence, die hier in de Eerste Wereldoorlog verbleef.

#Jebel Umm Adaami – de hoogste berg in Jordanië, die je vanaf de top een prachtig uitzicht biedt over de woestijn.

#Burdah Rock Bridge – een indrukwekkende natuurlijke brug gevormd door erosie.

#De zandduinen – geniet van de duinen en ervaar de sensatie van sandboarden of kamelenrijden.

# Drink een kop thee met de locals

Reistijd Wadi Rum naar Aqaba : 55 minuten

Akaba – eindbestemming reisroute Jordanië met kinderen

De enige badplaats die Jordanië rijk is, Akaba. Tijdens de ultieme reisroute van 14 dagen door Jordanië is dit het eindpunt. Omdat Jordanië een islamitisch land is is het goed om je te beseffen dat je hier als vrouw niet in je bikini op het strand kan liggen.  Akaba staat bekend voor snorkel en duiktrips. Akaba ligt aan de Rode Zee en er zijn vele mooie duik- en snorkelspots hier. Wat een goed idee is , mocht je willen duiken, is om een duiktrip te boeken via Sindbad Diving Club. Deze club biedt duiken aan en bevindt zich op het terrein van de Berenice BeachClub, waardoor je gebruik mag maken van alle faciliteiten én in bikini op het strand kan liggen. Ze hebben een fijn zwembad voor de kinderen en een netjes strand. Win-win om je vakantie heerlijk af te sluiten!

Reistijd: Aqaba naar Amman dik 4 uur (kan met tussenstop dode zee)

Deel dit artikel:

Is vakantie Mallorca duur?

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is een populaire vakantiebestemming dankzij zijn adembenemende stranden, bruisende nachtleven en rijke cultuur. Maar hoe zit het met de kosten? Is Mallorca een dure vakantiebestemming? En wat zijn de kosten van een week...

Wat te doen (rondreis) Mallorca met kinderen

Mallorca een eiland wat onderdeel is van de Balearen op 2,5 uur vliegen van Amsterdam. Mallorca behoort tot Spanje en de Spaanse invloeden zie je overal op het eiland terug. Wat vooral opvallend is is dat Mallorca een enorm kindvriendelijke bestemming is....

Zwanger reizen in Sri Lanka: de perfecte babymoon bestemming!

Sri Lanka is een eiland, ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland gelegen naast India. Deze diverse bestemming biedt voor ieder wat wils, ook als je zwanger op rondreis wil is Sri Lanka een gave bestemming. Je vindt er zon, zee en strand, cultuur, maar ook natuur en...

25 x UNIEK overnachten in Albanië 

Dat Albanië een unieke bestemming is is wel duidelijk. Ook is Albanië razendsnel populair aan het worden. Wacht daarom niet te lang om naar dit waanzinnige land toe te gaan. In deze blogpost beschrijven we de leukste plekken om te overnachten in Albanië van 50 – 130...

Beste reistijd (periode) voor een rondreis Albanië

Albanie is niet een bestemming die het gehele jaar door te bezoeken is als je uitgaat van een strand vakantie met mooi weer. Het is een korte periode waarin het land in bloei staat en je kan genieten van de stranden en wandelingen. Daarnaast is het goed om je bewust...

Hoe is de veiligheid in Albanië als vakantieland?

Een gids over de veiligheid in Albanie tijdens een rondreis Albanië, een land doordrenkt van geschiedenis, natuur en een unieke cultuur, is de laatste jaren steeds meer in trek bij toeristen. Gelegen aan de Adriatische en Ionische Zee biedt Albanië een ongerepte...

De ultieme reisroute van 14 dagen door Slovenië met kinderen

E-roadtrip naar Slovenië in het voorjaar (april /mei) Wij hebben in de meivakantie van 2023 een fantastische reis naar Slovenië gemaakt met onze elektrische auto. Omdat wij graag duurzamer op reis gaan kijken we altijd of de bestemming waar we heen willen ook goed...

De 5 leukste plekken voor een rondreis Bali met (kleine) kinderen

In 8 weken tijd hebben wij de mooiste plekken van Bali mogen ontdekken met onze kinderen. Wij begonnen in Canggu, de plaats die we ook voor 4 weken als hoofd basis gebruikten. Vanuit daar hebben we meerdere uitstappen gedaan tot we daarna voor 4 weken Ubud als...

WONDR Instagram experience Amsterdam met kinderen bezoeken

In de vakantie bezochten wij met 2 jonge kinderen (2 en 6 jaar)  WONDR Instagram experience in Amsterdam. Het uitje voor kinderen die gek zijn op kleur, teddyberen en bijzonder gestijlde kamers. Werkelijk aan alles is gedacht en voor elke leeftijd is het een leuk...

De ultieme reisroute van 3 weken door Namibië met kinderen

Namibië, het land van uitgestrekte vlaktes, ongerepte natuur en indrukwekkende zandduinen. Onze reis naar Namibië met kinderen was werkelijk een onvergetelijke ervaring. We kozen voor een avontuurlijke 18-daagse road trip, waarbij we rondreden in een pick-up met twee...

AL ONZE BLOGS

Korte informatie over de Jordan pass

Korte informatie over de Jordan pass

Tips over de Jordan Pass bij een rondreis met kinderen door Jordanië De Jordan Pass (de handige informatie vind je hier!) kan een handige optie zijn voor een rondreis met kinderen door Jordanië, omdat het niet alleen toegang biedt tot veel populaire toeristische...

2 dagen wereldwonder Petra met kinderen

2 dagen wereldwonder Petra met kinderen

Onmisbare tips bij 2 dagen met kinderen naar het wereldwonder petra Jordanië Twee dagen wereldwonder Petra met kinderen, het klinkt als een goed plan en dat is het zeker. Petra is een prachtige historische locatie in Jordanië die absoluut de moeite waard is om te...

Handige links voor het plannen

van jullie reis

Onze reistips zijn voor jou gratis beschikbaar. Wij werken samen met verschillende partners om mooie en praktische blogs te kunnen blijven schrijven. Wanneer je via een van de onderstaande links iets boekt of koopt, dan ontvangen wij een kleine commissie van het bedrag. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden, maar zorgt ervoor dat wij dit werk kunnen blijven doen. 

GetYourGuide

Via getyourguide.com

bol.com

Via bol.com

SkyScanner

Via skyscanner.com

BOOKING.COM

Via booking.com