De 10 leukste activiteiten op het eiland Elba Italië met kinderen

OVER DE AUTEUR

Hi! Ik ben Imara 🙂

Met een brede glimlach en een rugzak vol met dromen, reis ik de wereld rond. Wij zoeken de schoonheid in de kleine dingen en zien dat lokale cultuur dichterbij komt wanneer we als gezin reizen. We hopen hiermee onze dochters te verrijken en te inspireren door andere culturen te zien en daarvoor open te staan. In deze blog neem ik je mee naar de mooiste plekken
De 10 leukste activiteiten op het eiland Elba Italië met kinderen

Uitzicht op Padulella Elba met kinderen

De 10 leukste activiteiten op het eiland Elba Italië met kinderen

Een parel in de Middenlandse zee. Het eiland van Napoleon Elba is gelegen voor de kust van de Italiaanse regio Toscane en daardoor goed te combineren met een rondreis Toscane. Het eiland is het grootste binnen de Toscaanse archipel, en na Sicilie en Sardinie is Elba het grootste eiland van Italie en te bereiken met de boot vanaf Piombino. Elba kent veel baaien rond de kustlijn waar je heerlijk kan genieten van een echt mediteraanse sfeer. Ook de zee is niet gelijk heel diep is, wat een pluspunt is voor reizen met kinderen.  Elba kent prachtige baaien, pittoreske dorpjes, prachtige routes en heerlijk Italiaans eten en ijs! Lees gauw verder voor de leukste tips in dit artikel ‘De 10 leukste activiteiten op het eiland Elba met kleine kinderen’.

Startlocatie Piombino – Elba Italië met kinderen

Je kan ervoor kiezen om vanaf Piombino (vaste land) met de boot over te gaan naar Portoferrario, deze plaats is het meest noordelijk gelegen en hier varen de meeste vaardiensten naar toe. Onze ervaring met Mobi Lines was goed. Het staat bij aankomst duidelijk aangegeven en anders staan er mensen waar je ook om informatie kan vragen. Je boekt voor een tijdsslot maar als je op tijd bent kan je ook een boot eerder nemen. De overtocht duurt een uur en heeft voor kleine kinderen een heus speelparadijs en voor de oudere kinderen een heuze gameroom! Daarnaast is er een restaurant aanwezig op de boot en je kan op het dek genieten van het uitzicht op het eiland Elba.

“Op de veerboot is het mogelijk om de auto mee te nemen, zodat je op Elba rond kan rijden, wat zeker aan te raden is. Het openbaar vervoer is niet erg uitgebreid. Er is ook een mogelijkheid om een auto of scooter te huren. Het laatste geeft weer een andere beleving aan dit mediterrane eiland.”

Het is ook mogelijk om een camper mee te nemen op de vaardienst, dit geeft wel een meerprijs wat wordt berekend aan de hand van de breedte en hoogte van de camper.

Hoeveel tijd heb je nodig op Elba Italië met kinderen?

Elba is niet een erg groot eiland. Er is wel voldoende te bezichtigen, waardoor het een geschikt eiland maakt om het vast te plakken aan een rondreis Toscane, of om een week te vertoeven. Veel mensen gaan ook op dagtrip. Op Elba kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten. Het ene moment waan je je in een omgeving waar je als piraat kan ronddwalen, het andere moment kun je schatzoeken ronde de stranden of opzoek naar de mooiste vissen met een visnet bij de heldere baaien van Elba.

Campingtip! Camping Rosselba le Palme

Top 10 leukste activiteiten op het eiland Elba – Italië met kinderen

1# Monte Capanne

De Monte Capanne is de hoogste berg van Elba. De route ernaar toe is al een feestje, mits je tegen haarspeldbochten kan en hoogteverschillen. Zorg dus voor een goed ontbijt. De Monte Capanne berg kan je beklimmen, voor kinderen is het erg leuk om gebruik te maken van de kabelbaan richting de top. Je gaat dan in een geel ‘vogelkooitje’ naar boven toe. Met maximaal 2 personen pas je in de kabelbaan. Een buggy gaat lastig worden, houdt hier rekening mee. Op de berg kan je dan ook geen kant op. Vanaf het startpunt tot eindpunt ben je nog niet direct op de top. Je moet nog een kort stukje klimmen tot de top, het uitzicht dan is adembenemend en rijkt tot over het gehele eiland. Bij een goede dag kan je zelfs Corsica zien!

Monte Capanne  Elba Italië met kinderen
Monte Capanne  Elba Italië met kinderen
Monte Capanne  Elba Italië met kinderen

2# Portoferraio

Portoferraio is de hoofdstad van Elba. Ongeveer de helft van de totale inwoners van het eiland woont hier. De stad telt ongeveer 12.000 inwoners op een oppervlakte van 47,5 vierkante kilometer. 

De hoofdstad van Elba en hier kom je ook aan met de ferry. Het is een leuke stad om in een paar uurtjes te ontdekken. De stad is niet heel groot, maar heeft gezellige steegjes en winkeltjes. Het oude centrum is het leukste. In Portoferraio staat Villa Mulini, het huis van Napoleon. Napoleon werd naar Elba verbannen en heeft veel voor het eiland betekend. Er bevindt zich hier ook een museum en is voor kinderen gratis.

Bekende bezienswaardigheden in de stad

  • Forte Stella, dit is een fort gebouwd op een heuvel.
  • Forte Falcone, één van de defensieve forten van het eiland, entree 3 euro per persoon
  • Nog geen genoeg van de bezoeken aan de forten, bezoek dan Forte Inglese, dit fort is gebouwd in 1700.
  • Napoleon’s huis
  • Musea over Napoleon

Overal op het eiland vind je herinneringen aan de Franse keizer Napoleon. Hij werd naar het eiland verbannen vanuit Frankrijk en kreeg daar de mogelijkheid om te leven in luxe. Het is al zo’n tweehonderd jaar geleden dat Napoleon voet aan wal zette.  De Oostenrijkse keizer (wie Elba in bezit had) benoemde Napoleon tot soeverein vorst van het eiland en hij mocht een leger van 600 man onder zijn bewind hebben. Zijn sporen zijn duidelijk zichtbaar op het eiland. Zelfs de toeristische winkels spelen er op in. Op Elba zijn er 2 bezienswaardigheden die je kan bezoeken om een beeld te krijgen van het leven van Napoleon op Elba.

Villa dei Mulini

Eén van de 2 woningen op Elba van Nepoleon. Loop door het paleis van Napoleon en ontdek het leven van deze man. Je ziet duidelijk terug dat hij leefde in luxe.

3# Napoleon’s villa San Martino

De zomerresidentie van Napoleon Villa di San Martino e Galleria Demidoff op het eiland Elba ligt op het platteland in San Martino, ongeveer 5 km van Portoferraio.

GlobeTip : Beide locaties zijn in de zomermaanden te bezoeken. Het kan soms flink warm zijn in Italie in onze zomervakantie, kom vroeg en neem voldoende water mee.

4# Porto Azzurro

Centraal gelegen langs de oostkust ligt het schitterend gekleurde Porto Azzurro. Dit plaatsje werd in de 16de-eeuw gesticht door de Spanjaarden, die er het Fort Longone bouwden. Rondom het fort ontstond vervolgens het stadje, dat in de 20ste-eeuw de naam veranderde van Porto Longone naar Porto Azzurro om zo toeristen te trekken.

Porto Azzurro is onderandere bekend van zijn haven, waar naast vissersboten ook grote jachten aanmeren. Vooral in de zomermaanden is er hier genoeg te kijken en te beleven. Voor kinderen vooral een geweldige uitstap omdat de gekleurde huizen een prachtig decor geven samen met de grote (luxe) jachten met personeel. Langs het water bevinden zich tal van restaurants met genoeg keuze voor visgerechten of pizza’s van goede kwaliteit.

Het stadje heeft een goede parkeerplaats achterin het stadje waar je eventueel een grote camper gemakkelijk kan parkeren en vanuit hier loop je zo het stadje in.

Vanuit Porto Azzurro kan je ook een dagtocht maken richting andere eilanden, zoals Pianosa of Montecristo. Porto Azzurro is niet te groot en geen massatoerisme , er wordt voornamelijk Italiaans om je heen gesproken.  

Porto Azzurro Elba met kinderen
Porto Azzurro Elba met kinderen

5# Parco Minerario

Elba staat namelijk bekend om de vele mineralen in de grond, zoals ijzer of edelstenen te denken aan kwarts, pyriet, azuriet, malachiet, chrysocolla, hematiet, toermalijn en ga zo maar door. Elba staat bekend om een goede vindplaats voor pyriet.

Lijkt dit je interessant? Ga dan naar Parco Minerario, waar je met een treintje door het park gaat, wat erg leuk is voor kleine kinderen, er is een museum en de kinderen hebben de mogelijkheid op zoek te gaan naar mineralen.

GlobeTip : Draag oude kleding! Zie de website voor een idee van dit leuke uitje: Gallery – Parco Minerario (parcominelba.it)

6# De onderwaterwereld van Elba Italië met kinderen: Duiken of Snorkelen

Er is rondom het eiland Elba genoeg te zien, zowel op het land als onderwater. De onderwaterwereld is erg mooi en er is rondom voldoende koraal te zien, maar ook verschillende plantensoorten en vissen kun je spotten tijdens het snorkelen. Je kan er voor kiezen om zelf te gaan snorkelen of op een georganiseerde tour te gaan. Deze zijn er voldoende te boeken. Ook op duikexcursie is een mogelijkheid.

Een groot deel van het koraal is beschermd, wat volop zorgt voor prachtig koraal en vissen, zo is er een bijzondere begroeiing genaamd Posidonia. Al de verschillende planten en kleurrijke vissen maken van jouw duik een prachtig avontuur. Ook als je niet ervaren bent in duiken kun je op veel plekken terecht. Ook is er een mogelijkheid om een wrakduik te doen, zoals rond het waanzinnig mooie scheepswrak bij Sant’Andrea. Spiaggia di Sant’Andrea is een strand vanuit waar je met je snorkel het water in  kan en kan genieten van de mooie onderwater wereld.

7# Rij langs de prachtige kustlijn Zuid – West Elba

vanaf Spiaggia di Cavoli tot Spiaggia di Fetovaia heb je een schitterende kustlijn waar je in de zomermaanden een schitterende route kan rijden langs uitzichtpunten. Deze kant van het eiland kent verschillende baaien waar je kan genieten van zon, zee & strand. Het kan er in de zomer wel flink druk zijn dus hou er rekening mee dat je met je auto parkeren problemen kan krijgen. Ook zetten de italianen auto’s klem door erg strak er langs te parkeren. Houdt dus voldoende afstand aan en parkeer op plekken waar je weer vandaan kan komen. Met een camper is een geschikte parkeerplek hier vinden onmogelijk, zoek op een parkeerplaats iets verder van de bekende stranden af en gebruik een fiets om bij de stranden te komen.

Elba met kinderen
Kustlijn Elba met kinderen

8# Huur een bootje en geniet van het eiland Elba Italië met kinderen vanaf het water

Vanuit verschillende havens is het mogelijk een bootje te huren. Eén van de 10 leukste activiteiten op Elba met kleine kinderen is toch wel vanaf het water. Je hebt verschillende verhuur plekken, ook vanuit Marina di Campo. Je kunt hier op veel verschillende plekken voor een halve of hele dag een 40pk bootje huren. Het kost ongeveer 120 euro voor een halve dag en met kleine kinderen is dit meer dan genoeg. Je kan niet overal aanmeren en al helemaal niet bij de drukke stranden. Het is wel schitterend om de kust te aanschouwen vanaf het water. Vergeet ook niet een bezoek aan  Grotta Azzurra. Onderschat het zwemmen niet, het valt altijd tegen en pas in de grot kun je op de kant klimmen. Het is wel leuk hier een kijkje te nemen met oudere kinderen.

9# Kies voor het leuke strand Padulella

Het mooiste strand van het lijstje: de 10 leukste activiteiten Elba met kleine kinderen. Elba is een populair eiland wat betreft stranden. In overvloed zie je bordjes met stranden en wij zochten naar het mooiste strand van Elba en kwamen uit bij het strand van Padulella, het is een van de witste zandstranden ten noorden van Portoferraio en dankzij de schoonheid is het zonder twijfel een van de meest populaire stranden onder zowel de locals als de toeristen. Het strand ligt ten oosten van Punta di Capo Bianco . Aan de rechterkant scheiden enkele kliffen van het strand van Ghiaie en van het strand van Cala dei Frati. Het schitterende wit van de hoge kliffen rondom het strand die recht in het water lijken te storten, steken af tegen de heldere turquoise kleur van de zee. Het water is mega helder en dankzij de witte zeebodem heb je een prachtige kleur zee. Absoluut een must-visit al zeg je het ons! Kom je met de camper of auto en heb je fietsen bij je? Ook hier is het parkeren lastig in de zomermaanden. Parkeer dan bij onderstaande GlobeTip

“Parcheggio viale Elba – Portoferraio :parkeren bij 42.812919, 10.321491

10# Huur bij een van de populaire stranden een kayak en ga op ontdekking – Elba Italië met kinderen

Vanuit een bootje is het leuk om de kustlijn van Elba te ontdekken, maar ook is het super leuk (en een stuk goedkoper) om een uur een kajak/ kano  te huren en langs de baaitjes te kanoën. Leuke baaitjes om te ontdekken zijn Padulella, capo Bianco, Spiaggio delle Ghiaie, Spiaggia di Sansone. Het bevindt zich aan de noordkant van het eiland. Kajakken is leuk, makkelijk en is goed te doen met kleine kinderen. De kustlijn op Elba is prachtig mooi en daarom is een kajak de perfecte manier om deze te verkennen. Daarnaast kun je met je kajak naar afgelegen strandjes varen waar (bijna) nooit iemand komt. Neem ook zeker je snorkel mee, wat een prachtige vissen en onderwaterwereld kent Elba. Hopelijk heb je wat aan deze lijst met de 10 leukste activiteiten op Elba met kleine kinderen. En vertel het vooral verder!

 

Deel dit artikel:

Is vakantie Mallorca duur?

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is een populaire vakantiebestemming dankzij zijn adembenemende stranden, bruisende nachtleven en rijke cultuur. Maar hoe zit het met de kosten? Is Mallorca een dure vakantiebestemming? En wat zijn de kosten van een week...

Wat te doen (rondreis) Mallorca met kinderen

Mallorca een eiland wat onderdeel is van de Balearen op 2,5 uur vliegen van Amsterdam. Mallorca behoort tot Spanje en de Spaanse invloeden zie je overal op het eiland terug. Wat vooral opvallend is is dat Mallorca een enorm kindvriendelijke bestemming is....

Zwanger reizen in Sri Lanka: de perfecte babymoon bestemming!

Sri Lanka is een eiland, ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland gelegen naast India. Deze diverse bestemming biedt voor ieder wat wils, ook als je zwanger op rondreis wil is Sri Lanka een gave bestemming. Je vindt er zon, zee en strand, cultuur, maar ook natuur en...

25 x UNIEK overnachten in Albanië 

Dat Albanië een unieke bestemming is is wel duidelijk. Ook is Albanië razendsnel populair aan het worden. Wacht daarom niet te lang om naar dit waanzinnige land toe te gaan. In deze blogpost beschrijven we de leukste plekken om te overnachten in Albanië van 50 – 130...

Beste reistijd (periode) voor een rondreis Albanië

Albanie is niet een bestemming die het gehele jaar door te bezoeken is als je uitgaat van een strand vakantie met mooi weer. Het is een korte periode waarin het land in bloei staat en je kan genieten van de stranden en wandelingen. Daarnaast is het goed om je bewust...

Hoe is de veiligheid in Albanië als vakantieland?

Een gids over de veiligheid in Albanie tijdens een rondreis Albanië, een land doordrenkt van geschiedenis, natuur en een unieke cultuur, is de laatste jaren steeds meer in trek bij toeristen. Gelegen aan de Adriatische en Ionische Zee biedt Albanië een ongerepte...

De ultieme reisroute van 14 dagen door Slovenië met kinderen

E-roadtrip naar Slovenië in het voorjaar (april /mei) Wij hebben in de meivakantie van 2023 een fantastische reis naar Slovenië gemaakt met onze elektrische auto. Omdat wij graag duurzamer op reis gaan kijken we altijd of de bestemming waar we heen willen ook goed...

De 5 leukste plekken voor een rondreis Bali met (kleine) kinderen

In 8 weken tijd hebben wij de mooiste plekken van Bali mogen ontdekken met onze kinderen. Wij begonnen in Canggu, de plaats die we ook voor 4 weken als hoofd basis gebruikten. Vanuit daar hebben we meerdere uitstappen gedaan tot we daarna voor 4 weken Ubud als...

WONDR Instagram experience Amsterdam met kinderen bezoeken

In de vakantie bezochten wij met 2 jonge kinderen (2 en 6 jaar)  WONDR Instagram experience in Amsterdam. Het uitje voor kinderen die gek zijn op kleur, teddyberen en bijzonder gestijlde kamers. Werkelijk aan alles is gedacht en voor elke leeftijd is het een leuk...

De ultieme reisroute van 3 weken door Namibië met kinderen

Namibië, het land van uitgestrekte vlaktes, ongerepte natuur en indrukwekkende zandduinen. Onze reis naar Namibië met kinderen was werkelijk een onvergetelijke ervaring. We kozen voor een avontuurlijke 18-daagse road trip, waarbij we rondreden in een pick-up met twee...

AL ONZE BLOGS

OVER Italië
Een dagtrip in een fiat500 door de Val d’orcia met kinderen

Een dagtrip in een fiat500 door de Val d’orcia met kinderen

Een dagtrip in een fiat500 door de Val d’orcia met (kleine)kinderen Wie wil er nou niet in een oude fiat 500 door de heuvels van de val ‘d Orcia rijden met de kinderen en genieten van al het moois dat Toscane te bieden heeft?  De wegen zijn goed begaanbaar in dit...

De ultieme rondreis van 14 dagen door Toscane met kleine kinderen

De ultieme rondreis van 14 dagen door Toscane met kleine kinderen

Een rondreis Italie op de planning en nu aan de slag met de ultieme reisroute? Dit artikel neemt je mee en geeft jullie de ultieme rondreis van 2 tot 3 weken door Toscane kleine kinderen De ultieme rondreis van 2 tot 3 weken door Toscane met kleine kinderen De ultieme...

Handige links voor het plannen

van jullie reis

Onze reistips zijn voor jou gratis beschikbaar. Wij werken samen met verschillende partners om mooie en praktische blogs te kunnen blijven schrijven. Wanneer je via een van de onderstaande links iets boekt of koopt, dan ontvangen wij een kleine commissie van het bedrag. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden, maar zorgt ervoor dat wij dit werk kunnen blijven doen. 

GetYourGuide

Via getyourguide.com

bol.com

Via bol.com

SkyScanner

Via skyscanner.com

BOOKING.COM

Via booking.com