De ultieme rondreis van 8 dagen door Beieren Duitsland met kinderen

OVER DE AUTEUR

Hi! Ik ben Imara 🙂

Met een brede glimlach en een rugzak vol met dromen, reis ik de wereld rond. Wij zoeken de schoonheid in de kleine dingen en zien dat lokale cultuur dichterbij komt wanneer we als gezin reizen. We hopen hiermee onze dochters te verrijken en te inspireren door andere culturen te zien en daarvoor open te staan. In deze blog neem ik je mee naar de mooiste plekken
De ultieme rondreis van 8 dagen door Beieren Duitsland met kinderen

De ultieme rondreis van 8 dagen door zuid- duitsland

Onze oosterburen hebben ontzettend veel mooie steden en landschappen. Als je richting Zuid – Duitsland rijdt heb je hoge bergen, meren en prachtige kastelen. Wij maakten tijdens de meivakantie een rondreis langs de Moezel regio en richting Beieren. We deden verschillende steden aan en bezochten verschillende meren en kastelen. Deze ultieme reisroute brengt je in 8 dagen door Beieren Duitsland met kinderen. We maakten zelfs nog een klein uitstapje naar Oostenrijk.

Reisduur – Beieren Duitsland met kinderen

Deze route brengt je in 8 dagen langs de hoogtepunten van de Moezel en Beieren (Zuid- Duitsland). Het is leuk om deze rondreis met je kinderen te maken, maar je kan deze rondreis ook aan een vakantie naar Italie of naar Oostenrijk vastplakken.

Vervoer

Deze reisroute gaat er van uit dat je met eigen vervoer een rondreis maakt. Je kan er ook voor kiezen met de trein of bus te reizen. We hebben kennis gemaakt met een ander stel wat met de trein naar Zuid – Duitsland was gereist. Je bent alleen met kinderen minder flexibel.

Beste reistijd

De reisroute is het gehele jaar door te doen. Houdt er rekening mee dat er in Zuid- Duitsland in de winter veel sneeuw kan vallen en je eventueel sneeuwkettingen mee moet nemen. Voor of najaar, dan is alles al in bloei en vooral voor de steden die je in deze reisroute aan doet is het fijn om lekker weer te hebben. Je kan ook in de winter deze route doen.

Reisafstanden – Beieren Duitsland met kinderen

De langste stukken zijn 5 uur en daarna gemiddeld 1,5 uur tussen de activiteiten onderling.

De ideale rondreis voor Beieren Duitsland met kinderen

Onze ideale rondreis door Zuid Duitsland ziet er als volgt uit:

Treis Karden of Morsdorf (1e overnachting)

Peiting (5 nachten)

Rothenburg  (1 nacht op terugreis)

Lippesee  (1 nacht)

Je ziet de reisroute uitgewerkt hier onder, uitgaande van 8 dagen, je kan deze route uitbreiden tot 14 dagen of door rijden richting Oostenrijk of Zwitserland. Deze reisroute is eenvoudig uit te bereiden.  

De Moezel regio als startpunt

Treis – Karden (1 nacht)

Vanuit Utrecht is het 4 uur rijden om in deze streek te komen. Het gebied het de Moezel en is een erg mooi gebied. Omdat je op doorreis bent zal je hier één nacht overnachten en daarna door reizen naar Zuid Duitsland naar de regio Beieren. Eventueel kan je nog een aantal nachten uitbreiden op deze rondreis.

Treis- Karden is een plaats aan de Moezel (rivier in Duitsland) en ligt dichtbij Burg Eltz. Deze burcht in Duitsland is erg mooi om te bezoeken en het gebied er omheen is ook erg bijzonder met al veel hoogte verschil. Op 4 uurtjes rijden zit je dus al in een totaal andere omgeving in vergelijking met Nederland.

Burg Eltz is het gehele jaar door te bezoeken. Je kan ervoor kiezen een rondleiding te boeken binnen in de burcht maar de buitenkant is ook erg mooi. Vanaf de parkeerplaats gaat er een busje richting Burg Eltz (2 euro p.p enkele rit, kids tot 5 jaar gratis). Maar je kan ook door het bos wandelen, daar doe je ongeveer een klein half uurtje over. Je kan ook heen wandelen en terug de bus nemen, dan moet je namelijk een flinke klim maken. Voor kinderen is dit een goede wandeling heen, maar terug is de bus verstandig.

Ferienwohnung Beitz , super lieve mensen die een appartement hebben naast hun huis die ze verhuren, perfect voor een nachtje op doorreis

Plaats 2 Mörsdorf in de ochtend

De langste hangbrug van Duitsland, dit is een perfecte wandeling om in de ochtend te maken, voor de drukte aan. De touwbrug maakt deel uit van een rondwandeling van 5,5 kilometer: de Geierlayschleife. De wandeling begint bij Mörsdorf en loopt over de hangbrug en een deel van de Saar-Hunsrückklim terug naar Mörsdorf. De Geierlay is gebouwd naar het voorbeeld van Nepalese hangbruggen en hangt tussen twee bruggenhoofden. Met kinderen is de route naar de hangbrug vanaf het bezoekerscentrum al een flinke wandeling. Vanaf de parkeerplaatsen is het zo’n anderhalf a twee kilometer lopen naar de Geierlay Hangbrücke.

Dit stuk kan je niet inkorten en ook geen mensen afzetten. Met een buggy /kinderwagen is de route zeer goed te doen. Asfalt is het grootste gedeelte. Onderweg zijn er zo nu en dan leuke spelletjes voor de kinderen, wat de route leuk maakt om te lopen.

 

Plaats 3 peiting (5 nachten) – Beieren Duitsland met kinderen

Plaats 3 Peiting (5 nachten)

In Peiting zijn tal van overnachtings mogelijkheden, van hotels tot B&B’s het is net wat je fijn vindt met de kinderen. Peiting ligt net wat hoger dan de andere plaatsen waar je naar toe gaat. De reistijd bedraagt elke keer zo’n 45 minuten onderling. Het is leuk om er een dagje van te maken.

Plantsch Badespaß und Saunaland, prachtig mooi zwembad, zowel voor de zomer en winter een aanrader

 Schwangau (met Neuschwanstein)

Vandaag staat de Neuschwanstein op programma. Een prachtig mooi kasteel tussen de bergen van Beieren. Er zijn verschillende plekken om een mooie foto te maken. Op het moment dat je het gebied in rijdt zal je het kasteel direct opvallen. Eerst treffen we een prachtig mooi kerkje. Even stoppen om te kijken is zeker de moeite waard.

De Sint-Colomankerk staat midden tussen de landerijen en achter is een schilderachtige omgeving van hoge berge en meren. Daarna is het tijd voor de Queen Mary’s Bridge (Marienbrucke). Vanuit Schwangau gaat er een bus naar boven en stopt dichtbij de brug. Het is dan nog enkele minuten lopen. Let op! Het kan in de vakanties erg druk zijn op de brug. Kom daarom optijd.

Zoals het verhaal gaat, was Walt Disney op vakantie in Beieren, Duitsland met zijn vrouw toen ze hoorden over Neuschwanstein. Vanaf het moment dat hij het kasteel zag, wist hij dat hij delen ervan mee naar huis moest nemen en tijdens het schetsen van Doornroosje gebruikte hij dit kasteel als inspiratie! En zo ontstond zijn eigen Disney-versie van Neuschwanstein. Beneden in het dal is een leuk dorpje. Tijd voor een lekker ijsje of een kop koffie.

Vanuit Schwangau rijd je gemakkelijk naar de Tegelberg, waar een leuke rodelbaan is en speeltuin met restaurantje.

Garmisch-Partenkirchen (met de Partnachklamm)

Aan de andere kant van de bergen (vanaf Peiting gezien) is de Partnachklamm te vinden. Dit is een enorme kloof waar water vol doorheen stroomt. Het gebied is te bezoeken door toeristen en het is een bijzondere ervaring voor kinderen. Houdt er rekening mee dat je niet kan parkeren voor de deur en je eerst 2 km moet wandelen tot de ingang en ticketverkoop. De weg die je loopt is goed te doen met kinderwagen, maar zodra je bij de ticketshop bent daarna kan je niet verder met je kinderwagen en zal je je kindje of zelf moeten laten lopen of in de draagzak. Deze kloof, ook wel Partnach Gorge genoemd, is 700 meter lang en de rotsen zijn wel 80 meter hoog. De rivier voert water van gletsjers mee wat zorgt voor een kolkende watermassa in de smalle doorgang. Het water is afkomstig van de gletsjers op de Zugspitze. Je kan tijdens je wandeling bijna niet met elkaar praten, zo veel geweld heeft het water in zich. Het pad is smal en de rotsen hangen overal behoorlijk over. Geregeld bukken dus en oppassen voor je hoofd. 

Füssen – plaats aan de Romantische strasse ,Beieren Duitsland met kinderen

Een leuk stadje aan de grens met Oostenrijk en zeker een toevoeging op je rondreis van 8 dagen door Zuid- Duitsland met kinderen Daarom is het ook leuk om deze plaats te bezoeken samen met de Plansee. Füssen is kleurrijk en klein. Wat het een leuke plaats is om in de ochtend of eind van de middag te bezoeken. Omdat de meeste mensen enkel naar Neuschwanstein toe gaan, willen we jullie er toch op attenderen ook Füssen zeker niet over te slaan. Naast Füssen zelf is de omgeving ook prachtig om te ontdekken, omdat je hier namelijk veel uitgestrekte landerijen hebt, je leuke wandelingen kunt maken, meren kunt bezoeken en voor vele het belangrijkste; kastelen bezoeken.

Er zijn een aantal hoogtepunten aan een bezoek aan Füssen:

# Hohes Schloss Bovenop de berg in de stad Füssen ligt Hohes Schloss wat het hoge kasteel betekent. Dit kasteel was ooit het zomerverblijf van de prins-bisschoppen van Augsburg

# Oude Stad met gezellige terrasjes, leuke plekken om te lunchen, koffie te drinken en leuke authentieke winkeltjes.

# Reptilienzoo Allgäu, vanuit centrum Füssen loop je gemakkelijk naar de zoo en de eigenaar is enorm vriendelijk. Onze dochters vonden dit een erg leuk uitje en het is erg netjes en schoon opgebouwd. Niet groot, maar wel erg veel dieren en de eigenaar kwam zelfs nog met een slang om vast te houden. Voor de meiden maakte dit een hele leuke activiteit waar ze het de hele dag nog over hadden.

 

Eibsee & Zugspitze

Een bezoek aan de Eibsee was het hoogtepunt van onze rondreis door Zuid- Duitsland. Alsof we in Canada waren met het heldere water en de hoge besneeuwde bergtoppen. Een bezoek met kinderen is ook goed te doen, want je kan mooi door het bos wandelen en eventueel kan je zelfs een stepje of kinderwagen gebruiken, want de route om het meer heen is geasfalteerd.

Bezoek de Eibsee op tijd, het kan er erg druk worden. Gelukkig is het meer wel ruim dus kan je vast een leuk plekje vinden.

Bij aankomst kan je kiezen voor de parkeerplaats bij de Zugspitze of richting het hotel. Parkeer bij de Eibsee. Bij een rondreis van 8 dagen door Zuid- Duitsland met kinderen is de Eibsee het ultieme hoogtepunt

Het gehele meer om lopen schijnt ook een aanrader te zijn, dit duurt ongeveer 1,5 a 2 uur. Je kan ook aan de zuidkant van het meer een waterfiets of SUP huren.

Het leukste is als je vanaf het hotel gelijk de route neemt richting het noorden van het eiland. Aan deze kant heb je de mooiste uitzichtpunten op het water en de Zugspitze.

Helaas toen wij er waren was er onderhoud aan zowel de kabelbaan als het treintje om de hoogste berg van Duitsland op te gaan. Je kan een rondje Eibsee en Zugspitze goed met elkaar combineren omdat het naast elkaar ligt. Maak er een leuke dag van in dit gebied. In de zomer kan je er ook zwemmen, er zijn genoeg plekjes om lekker tot rust te komen.

Oberammergau

Op de route van de Eibsee naar Peiting kom je langs Oberammergau. Een hele leuke plaats wat een mooie toevoeging is voor een rondreis van 8 dagen door Zuid- Duitsland met kinderen. Het ligt vlakbij Farchant en Garmisch-Partenkirchen. Er zit een leuke reptielenzoo in het dorp en je hebt een netjes aangelegde speeltuin boven in de bergen bij Oberammergau.

Het leuke is dat je met de stoeltjeslift omhoog gaat, je boven op de berg kan genieten bij het restaurant en de kinderen in de speeltuin en je vervolgens naar beneden kan gaan met de Alpine Coaster. Dit is een rodelbaan en achtbaan in één. Kids vanaf 3 jaar mogen met een ouder de route afleggen en het is voor kinderen een dikke aanrader. De route is best lang en het gaat net zo hard als je zelf wil.

Meer informatie over de Alpine Coaster vind je hier: Alpine Coaster – Kolbensattel Oberammergau

Prijzen Stoeltjeslift omhoog, Alpine Coaster naar beneden:

15.50 euro volwassenen, kinderen van 8-15 jaar 12 euro, 3- 7 jaar 6 euro

Tegelberg & Forggensee – Beieren Duitsland met kinderen

In het artikel vertelden we al eerder over de Tegelberg. Je kan met een bakje de berg op maar je kan ook naar de speeltuin aan de voet van de berg. De kinderen kunnen er lekker klimmen en klauteren en er is horeca gelegenheid (vanaf 12 uur).

Naast de Tegelberg ligt de Forggensee, een mooi meer wat leuk is om langs de fietsen of wandelen. Er zit een camping naast de ingang van de Forggensee en dat zag er keurig uit. Forggensee is een stuwmeer in de Duitse deelstaat Beieren. Het meer ligt nabij Füssen in de streek Königswinkel, district Ostallgäu. 

Houd rekening met droogleggen meer!

Elk jaar in oktober ligt de Forggensee helemaal droog, dit doen ze om de regio te beschermen tegen overstromingen vanwege het smelten van de sneeuw. Er blijft dan dus niks over van het meer en kun je wandelen over de bodem van de Forggensee! De gehele fietsroute om het meer heen vanaf April – oktober is  30 km lang

 

plaats 4 rothenburg ob der Tauber (1 nacht)

Een van de mooiste plekken tijdens de rondreis van 8 dagen door Zuid- Duitsland met kinderen. Tijd om afscheid te nemen van Zuid Beieren en een prachtig middeleeuwse stadje te bezoeken wat behoort tot de romantische Strasse: Rothenburg ob der Tauber.

Even voor de duidelijkheid, dit stadje ligt op de route richting Nederland. Het is een mooie tussenstop en je hebt aan een halve dag voldoende, maar er is ook genoeg te doen voor een hele dag.

GlobeTip! Parkeren bij p4 waar je het eind van de dag de kids kan laten spelen bij de leuke speeltuin  

Hoogtepunten van een bezoek aan Rothenburg ob der Tauber:

#Plönlein, de oude stad van Rothenburg ob der tauber met de oude vakwerkhuizen, een kleine fontein, straten met kinderkopjes. Vanuit hier loop je richting de kathadraal

#Galgentor ,direct naast de parkeerplaats is dit de schitterende toegangspoort. Vanaf hier loop je de stadsmuur op. Direct na de ingang rechts de trap op en linksaf afslaan. Dan loop je perfect richting het volgende hoogtepunt

#Kathedraal, St.-Jakobs-Kirche een bijzondere bezienswaardigheid om een lichtje te branden en binnen te kijken

#Poort van het Burgtor Kasteel, een adembenemende toegangspoort met een prachtig park, tijd voor wat lekkers en de kinderen kunnen er even lekker spelen en rondrennen.

#Stadsmuur, je loopt over de middeleeuwse stadsmuur en kan elk moment van de stadsmuur af gaan om het centrum in te lopen. Vooral leuk met kinderen om zo hoog over de stad te kunnen kijken

Sluit je dag in Rothenburg ob der Tauber af bij de speeltuin naast p4

Plaats 5 lippesee (1 nacht) – Beieren Duitsland met kinderen

Een leuke tussenstop op weg naar Nederland. Aan de lippesee zijn tal van campings of je kan richting het centrum van Paderborn uitwijken. Leuk om hier af te sluiten na je rondreis Beieren Duitsland met kinderen.

Lippesee heeft veel te bieden en er zijn schitterende fietsroutes door deze omgeving. Je kan deze rondreis door Beieren dus mooi combineren met deze regio. De Paderborner Land Route is een van de 35 bekroonde fietsroutes van Duitsland.  Als je een leuke speeltuin zoekt ga dan richting de speeltuin aan de lippesee en geniet van een dagje strand aan het aangelegde strand bij de beachclub Eisklang am Salitos Beach.

GlobeTip! Combineer de Spielplatz Lippesee met Salitos wat naast elkaar ligt, misschien kan je slapen op de leuke camping die er ook naast ligt, deze camping heet: Camping – Camping aan het Lippemeer (lippesee-camping.de)

Deel dit artikel:

Is vakantie Mallorca duur?

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is een populaire vakantiebestemming dankzij zijn adembenemende stranden, bruisende nachtleven en rijke cultuur. Maar hoe zit het met de kosten? Is Mallorca een dure vakantiebestemming? En wat zijn de kosten van een week...

Wat te doen (rondreis) Mallorca met kinderen

Mallorca een eiland wat onderdeel is van de Balearen op 2,5 uur vliegen van Amsterdam. Mallorca behoort tot Spanje en de Spaanse invloeden zie je overal op het eiland terug. Wat vooral opvallend is is dat Mallorca een enorm kindvriendelijke bestemming is....

Zwanger reizen in Sri Lanka: de perfecte babymoon bestemming!

Sri Lanka is een eiland, ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland gelegen naast India. Deze diverse bestemming biedt voor ieder wat wils, ook als je zwanger op rondreis wil is Sri Lanka een gave bestemming. Je vindt er zon, zee en strand, cultuur, maar ook natuur en...

25 x UNIEK overnachten in Albanië 

Dat Albanië een unieke bestemming is is wel duidelijk. Ook is Albanië razendsnel populair aan het worden. Wacht daarom niet te lang om naar dit waanzinnige land toe te gaan. In deze blogpost beschrijven we de leukste plekken om te overnachten in Albanië van 50 – 130...

Beste reistijd (periode) voor een rondreis Albanië

Albanie is niet een bestemming die het gehele jaar door te bezoeken is als je uitgaat van een strand vakantie met mooi weer. Het is een korte periode waarin het land in bloei staat en je kan genieten van de stranden en wandelingen. Daarnaast is het goed om je bewust...

Hoe is de veiligheid in Albanië als vakantieland?

Een gids over de veiligheid in Albanie tijdens een rondreis Albanië, een land doordrenkt van geschiedenis, natuur en een unieke cultuur, is de laatste jaren steeds meer in trek bij toeristen. Gelegen aan de Adriatische en Ionische Zee biedt Albanië een ongerepte...

De ultieme reisroute van 14 dagen door Slovenië met kinderen

E-roadtrip naar Slovenië in het voorjaar (april /mei) Wij hebben in de meivakantie van 2023 een fantastische reis naar Slovenië gemaakt met onze elektrische auto. Omdat wij graag duurzamer op reis gaan kijken we altijd of de bestemming waar we heen willen ook goed...

De 5 leukste plekken voor een rondreis Bali met (kleine) kinderen

In 8 weken tijd hebben wij de mooiste plekken van Bali mogen ontdekken met onze kinderen. Wij begonnen in Canggu, de plaats die we ook voor 4 weken als hoofd basis gebruikten. Vanuit daar hebben we meerdere uitstappen gedaan tot we daarna voor 4 weken Ubud als...

WONDR Instagram experience Amsterdam met kinderen bezoeken

In de vakantie bezochten wij met 2 jonge kinderen (2 en 6 jaar)  WONDR Instagram experience in Amsterdam. Het uitje voor kinderen die gek zijn op kleur, teddyberen en bijzonder gestijlde kamers. Werkelijk aan alles is gedacht en voor elke leeftijd is het een leuk...

De ultieme reisroute van 3 weken door Namibië met kinderen

Namibië, het land van uitgestrekte vlaktes, ongerepte natuur en indrukwekkende zandduinen. Onze reis naar Namibië met kinderen was werkelijk een onvergetelijke ervaring. We kozen voor een avontuurlijke 18-daagse road trip, waarbij we rondreden in een pick-up met twee...

AL ONZE BLOGS

De Eibsee bezoeken met kinderen: 7 tips

De Eibsee bezoeken met kinderen: 7 tips

De Eibsee is een prachtig meer in Zuid - Duitsland (aan de voet van de Zugspitze) en zeker gaaf om met kleine kinderen te bezoeken. Elk seizoen is het mooi vertoeven hier. In de winter kan je heerlijk wandelen, in de zomer kan je het water op met een roeiboot of sup....

Handige links voor het plannen

van jullie reis

Onze reistips zijn voor jou gratis beschikbaar. Wij werken samen met verschillende partners om mooie en praktische blogs te kunnen blijven schrijven. Wanneer je via een van de onderstaande links iets boekt of koopt, dan ontvangen wij een kleine commissie van het bedrag. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden, maar zorgt ervoor dat wij dit werk kunnen blijven doen. 

GetYourGuide

Via getyourguide.com

bol.com

Via bol.com

SkyScanner

Via skyscanner.com

BOOKING.COM

Via booking.com