Zwanger reizen in Sri Lanka: de perfecte babymoon bestemming!

OVER DE AUTEUR

Hi! Ik ben @flynngaatdewereldzien 🙂

Mijn naam is Vonneke van Rijn. Samen met mijn man Jerry hebben wij al 30+ landen bezocht. In 2020 is onze zoon Flynn geboren en sindsdien nemen wij hem mee op onze avonturen. Tijdens onze reizen trekken we graag de natuur in. Het liefst gaan we op zoek naar een prachtige waterval. In de zomer van 2023 maakte wij een reis van drie maanden naar o.a. Canada en Sri Lanka. Vlak voor onze reis kwamen we erachter dat ik zwanger was van onze dochter, dus de eerste helft van mijn zwangerschap was ik dus op reis. Inmiddels is een paar weken geleden onze dochter Ivy geboren, die we vanaf nu ook mee zullen nemen op onze avonturen. Instagram @flynngaatdewereldzien Website www.flynngaatdewereldzien.nl
Zwanger reizen in Sri Lanka: de perfecte babymoon bestemming!

Sri Lanka is een eiland, ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland gelegen naast India. Deze diverse bestemming biedt voor ieder wat wils, ook als je zwanger op rondreis wil is Sri Lanka een gave bestemming. Je vindt er zon, zee en strand, cultuur, maar ook natuur en wilde dieren. In onze ogen is Sri Lanka de perfecte bestemming voor een indrukwekkende rondreis met kinderen of als babymoon bestemming tijdens je zwangerschap. Door de vele nationale parken en de relatief korte reistijd is het een afwisselende bestemming en veilig voor een rondreis.

Vervoer

Zwanger reizen in een tuktuk door Sri Lanka


Je kunt je op meerdere manieren verplaatsen in Sri Lanka. De meeste gekozen optie is een auto met chauffeur huren, maar ook reizen tussen de locals met de bus of reizen met een taxi (auto of tuktuk) is een goede betaalbare optie. Wij wilde echter iets meer vrijheid en avontuur en kozen er daarom voor om een tuktuk te huren voor de volledige vier weken dat wij door Sri Lanka reisde. Op deze manier waren we van niemand afhankelijk en konden we op de mooiste plekken komen. Een mooie bijkomstigheid is dat je met de huur van een tuktuk via tuktukrental.com de locale bevolking steunt, omdat ze geld ontvangen voor het verhuren van hun tuktuk.

Een avontuur was het zeker, want het besturen van een tuktuk vergt enige oefening. Als je het besturen van een tuktuk onder de knie hebt, kan je eigenlijk overal komen. Wij vonden het heerlijk om tijdens onze reis van niemand afhankelijk te zijn. Met een tuktuk kan je tot aan de voert van een bezienswaardigheid rijden. Ik hoefde dus nooit ver te lopen met mijn zwangere buik.

Wij waren in Sri Lanka aan het begin van mijn tweede trimester en ik moet wel eerlijk toegeven dat lange stukken rijden soms wat minder prettig waren, vooral als ik achterin de tuktuk zat. De wegen zijn soms wat hobbelig namelijk. Het voordeel was dat we zelf konden bepalen hoe lang we die dag zouden rijden, maar ook welke wegen. Wij kozen dus voor de grotere/beter onderhouden wegen en zorgde dat ik na een langere rit eerst even uit kon rusten voor we weer op pad zouden gaan. Conclusie, een tuktuk huren is ideal voor jouw babymoon of reis met kinderen naar Sri Lanka. 

Beste reistijd

Beste reistijd als je zwanger gaat reizen in Sri Lanka
De beste reistijd is afhankelijk van wat je wilt zien. Wil je alleen de zuidwestkust en het binnenland van Sri Lanka zien, dan kan je het beste van december tot april naar Sri Lanka. Dit is dan wel meteen het hoogseizoen. Wil je het oosten en noorden ontdekken, dan is april tot en met september de beste reistijd.

Wij wilde eigenlijk zowel Noord-, Zuid- als West-Sri Lanka ontdekken en hebben daarom weinig rekening gehouden met de beste reistijd. In het binnenland en dan vooral in de bergen was het helaas wel erg koud en regenachtig, maar verder hebben we de hele vakantie genoten van de zon. Ook bij de zuidwestkust. Ja het is warm, maar na twee dagen acclimatiseren aan het begin van onze reis vond ik dat geen probleem ondanks mijn zwangerschap. Wat mij betreft is de Nederlandse schoolvakantie dan ook een prima periode om naar Sri Lanka af te reizen. Druk is het dan ieder geval niet en op deze manier is de reis ook met schoolgaande kinderen eventueel goed te doen.

Reisafstanden


De reisafstanden in Sri Lanka zijn goed te doen. Het is maar net wat je wilt zien en met welk vervoersmiddel je van plek naar plek gaat. Wij probeerde maximaal 1 tot 3 uur per dag te rijden in onze tuktuk.

De eerste stop

Negombo, het startpunt van onze reis door Sri Lanka


Als je naar Sri Lanka vliegt, kom je aan op het internationale vliegveld wat tussen Colombo en Negombo in ligt. Wij kozen ervoor om vervolgens de eerste twee dagen in Negombo te acclimatiseren. Negombo is een stuk rustiger dan Colombo en er wordt gezegd ook veiliger. Vooral dat laatste vond ik belangrijk en daarom kozen wij voor een kleinschalig hotel met zwembad op loopafstand van het strand. Het aller eerste wat je opmerkt als je het vliegtuig uitstapt is de hoge luchtvochtigheid in combinatie met de warmte. Vooral voor mij en Flynn was dit echt even wennen. We hebben in Negombo daarom niets anders gedaan dan hangen bij het zwembad. Na twee dagen hangen in ons hotel hebben we het overmatig zweten maar gewoon omarmt en konden we niet wachten om onze tuktuk op te gaan halen.

Wilpattu National Park – Zwanger op safari in Sri Lanka


Vanuit Negombo reisde we in twee dagen naar Wilpattu National Park. Onderweg merken we meteen dat wij een bezienswaardigheid op zich zijn. Toeristen in een tuktuk is al hilarisch, maar een peuter in een kinderstoel en een zwangere vrouw achter het stuur doet vele Sri Lankanen in lachen uitbarsten. We lachen en zwaaien vriendelijk terug! Wilpattu National Park ligt in het noorden van Sri Lanka en wordt nog niet door hordes toeristen bezocht. Reden voor ons om juist naar dit park toe te gaan. We verblijven twee nachten in het luxe Mahoora Wilpattu Eco Team Tentenkamp. In onze tent staat een normaal bed, waardoor het prima is om hier zwanger te kamperen. Ook met eten ervaar ik geen problemen.

Sri Lankanen eten pittig, maar als we aangeven dat zowel ik als Flynn liever niet pittig eten dan wordt daar overal in Sri Lanka goed rekening mee gehouden. Tijdens ons verblijf zitten twee halve dag safari’s, een ochtendwandeling en eten inclusief. Het diner is ’s avonds in de buitenlucht onder de sterrenhemel aan een kampvuur. Wat ons betreft één van de gaafste verblijven in Sri Lanka.

Zwanger op safari gaan vind ik nog wel een beetje spannend, want hoe gaat dat met al het hobbelen. Toch wil ik deze ervaring niet missen en stappen we ’s ochtends vroeg in bij onze chauffeur. In Sri Lanka is het heel gebruikelijk om voor elk gezelschap een aparte safari auto te regelen en hoewel dat niet heel duurzaam is, is het meteen wel ideaal als je tijdens je babymoon een safari wil doen. We bespreken mijn zwangerschap met de chauffeur en die belooft rustig te rijden en goed op te letten bij diepe kuilen. De safari duurt vier uur en Flynn verveelt zich geen moment. Met zijn verrekijker zoekt hij naar wilde dieren terwijl hij bij Jerry op schoot zit. We spoten deze dagen diverse apen, hertjes, prachtige vogels, olifanten en zelfs een lipbeer.

Alleen al voor een safari avontuur met je peuter adviseer ik je om Sri Lanka te bezoeken. Na beide safari’s besluit ik kort op bed te gaan liggen om even wat rust te pakken, maar al met al vind ik het prima te doen.De culturele driehoek Anuradhapura, Dambulla en Polonnaruwa – Cultuur snuiven in Sri Lanka


Na ons safari avontuur in Wilpattu vertrekken we naar de culturele driehoek. De culturele driehoek ligt tussen de plaatsen Anuradhapura, Dambulla en Polonnaruwa. Je vindt hier o.a. prachtige tempels. Doordat we met onze tuktuk zelf van tempel naar tempel kunnen rijden, hoef ik nergens lang te lopen om de tempels te bezoeken. Vooraf zoeken we op google welke tempels we willen bezoeken en de volgende dag gaan we op pad. Wij kiezen ervoor om niet de meeste bekende tempels te bezoeken, omdat we de entree kosten daarvan vrij hoog vinden voor Sri Lankaanse begrippen. Daarnaast zijn er genoeg prachtige gratis tempels. Ook de bekende leeuwenrots vind je in de culturele driehoek.

Ik zie het niet zitten om zwanger ruim 1800 traptreden te beklimmen in de warmte. Daarnaast durven we Flynn niet in de rugdrager de rots op te tillen. We besluiten daarom de leeuwenrots enkel vanaf de grond te bewonderen. Hierdoor is het een leuke stop voor tussendoor, maar na één nachtje rijden we door naar Habarana, ook gelegen in de culturele driehoek.

In Habarana verblijven wij in een schattig klein hotelletje verstopt tussen het groen, Bangalawa Resort. De kamers zijn simpel, maar we genieten van de rust, het heerlijke zwembad en het lekkerste ontbijt van de reis. Vanuit Habarana kan je een indrukwekkende olifantensafari doen in Kaudulla of Minneriya National Park, welke bekend staan om The Gathering (tussen juli en augustus). Ook hier bespreken we mijn zwangerschap met de gids en de gids rijd ons ontzettend beheerst door alle diepe kuilen naar het meer waar we honderden olifanten spotten in grote groepen.

Deze safari maakt vooral op Flynn ontzettend veel indruk, omdat de olifanten heel erg dichtbij komen. Ook deze safari vind ik zwanger weer erg goed te doen. Sri Lankanen zijn ontzettend aardig en willen je graag  helpen.

Tijd voor het bergdorp Ella – Zwanger reizen door de bergen van Sri Lanka

Vanuit de culturele driehoek rijden we met onze tuktuk door de bergen in het midden van Sri Lanka. De meeste mensen nemen hier de bekende treinreis, maar wij willen graag de touwtjes in eigen handen houden en besluiten het stuk zelf te rijden met de tuktuk. Onze tuktuk moet aardig werken om ons de bergen op te krijgen, maar we genieten van de prachtige theevelden waar we langsrijden.

Helaas treffen we het niet met het weer en we besluiten vrij snel door te rijden naar het bekende Ella. Ella is ontzettend toeristisch, maar een plek waar je heel veel mooie dingen kan doen. Helaas moeten wij de prachtige wandeling naar Little Adam’s Peak overslaan. Niet omdat het te moeilijk of pittig is als je zwanger bent of met een peuter reist, maar omdat Jerry ziek wordt. Flynn en ik gaan daarom ’s avonds samen op pad om ergens te eten.

Tot Ella hebben we constant Sri Lankaans gegeten, maar in Ella besluiten we toch maar weer eens een westerse maaltijd te veroveren. In Ella bezoeken we diverse watervallen en nemen we een kijkje bij de bekende Nine Arch Bridge.

Zon, zee en strand – Zuidwestkust Sri Lanka (Mirissa, Gale, Bentota)


We eindigen onze reis aan de zuidwestkust van Sri Lanka. We rijden van strand naar strand en genieten van een verkoelend briesje aan de kust. Op twee kleine miezerbuitjes na merken we maar weinig van het regenseizoen. Flynn vindt het heerlijk om na het vele reizen gewoon even in het zand te spelen en ik kijk heerlijk vanaf het bedje van een strandtentje toe.

De laatste nachten brengen we door in een prachtig hotel (The Pleasure in Kosgoda) die we volledig voor onszelf hebben. Daar krijgen we de mogelijkheid om één van mijn grootste wensen in vervulling te laten gaan. We mogen babyschildpadjes helpen uitzetten in zee. Tijdens een prachtige zonsondergang zetten we samen met een aantal andere mensen tientallen babyschilpadjes op het strand. Flynn staat letterlijk te trillen van enthousiasme en ik hou mijn adem in, terwijl ik het moment in mij op neem. Wat hebben we een prachtige laatste reis mogen maken voordat we ons kleine meisje mogen ontmoeten!

Onze conclusie

Zwanger reizen in Sri Lanka: de perfecte babymoon bestemming!

Sri Lanka is wat ons betreft één van de leukste bestemmingen om met kinderen te bezoeken. Het land is ontzettend divers, af en toe kom je onderweg een speeltuintje tegen en voor een hele mooie prijs kan je je kinderen mee op safari nemen. Verder is het eten lekker en zijn de prijzen niet hoog. Ook als babymoon bestemming is Sri Lanka perfect. De lokale bevolking is ontzettend aardig en als je zwanger bent wordt je net even extra in de watten gelegd.

Tijdens onze zoektocht naar een perfecte bestemming voor tijdens mijn zwangerschap wilde we graag rekening houden met het ZIKA virus. Sri Lanka is één van de weinige Aziatische landen waar geen kans op ZIKA* is. Wat ons betreft dus ideaal als je tijdens je babymoon onbezorgd wilt kunnen genieten. Ben je op zoek naar een bestemming met een goede combinatie van strand en avontuur? Dan is Sri Lanka de perfecte babymoon bestemming om zwanger heen te reizen. De mooiste momenten van onze reis waren:

  • Schildpadjes uitzetten bij Kosgoda
    • Een safari in Willpatu National Park en Kaudulla National Park
    • Zelf rondrijden in een tuktuk

Meer te weten komen over dit reislustige gezin? Volg ze dan gauw via Instagram @flynngaatdewereldzien Website www.flynngaatdewereldzien.nl


*Laat je goed informeren over ZIKA als je zwanger naar Sri Lanka gaat. Toen wij onze reis plande in maart 2023 heb ik heel veel onderzoek gedaan en toen kwam Sri Lanka als veilige bestemming uit de bus. Dit kan uiteraard weer veranderen, dus check altijd de laatste informatie van het CDC.

Wij vragen gezinnen die een bijzondere rondreis maakten, om hun ultieme reisroute met ons te delen. Zo inspireren we andere GlobeOntdekkers bij het plannen van hun (verre) reis. Lijkt het je leuk om net als Inge een gastblog te schrijven voor de GlobeDocchters website? Stuur een berichtje via deze link

Deel dit artikel:

Is vakantie Mallorca duur?

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is een populaire vakantiebestemming dankzij zijn adembenemende stranden, bruisende nachtleven en rijke cultuur. Maar hoe zit het met de kosten? Is Mallorca een dure vakantiebestemming? En wat zijn de kosten van een week...

Wat te doen (rondreis) Mallorca met kinderen

Mallorca een eiland wat onderdeel is van de Balearen op 2,5 uur vliegen van Amsterdam. Mallorca behoort tot Spanje en de Spaanse invloeden zie je overal op het eiland terug. Wat vooral opvallend is is dat Mallorca een enorm kindvriendelijke bestemming is....

25 x UNIEK overnachten in Albanië 

Dat Albanië een unieke bestemming is is wel duidelijk. Ook is Albanië razendsnel populair aan het worden. Wacht daarom niet te lang om naar dit waanzinnige land toe te gaan. In deze blogpost beschrijven we de leukste plekken om te overnachten in Albanië van 50 – 130...

Beste reistijd (periode) voor een rondreis Albanië

Albanie is niet een bestemming die het gehele jaar door te bezoeken is als je uitgaat van een strand vakantie met mooi weer. Het is een korte periode waarin het land in bloei staat en je kan genieten van de stranden en wandelingen. Daarnaast is het goed om je bewust...

Hoe is de veiligheid in Albanië als vakantieland?

Een gids over de veiligheid in Albanie tijdens een rondreis Albanië, een land doordrenkt van geschiedenis, natuur en een unieke cultuur, is de laatste jaren steeds meer in trek bij toeristen. Gelegen aan de Adriatische en Ionische Zee biedt Albanië een ongerepte...

De ultieme reisroute van 14 dagen door Slovenië met kinderen

E-roadtrip naar Slovenië in het voorjaar (april /mei) Wij hebben in de meivakantie van 2023 een fantastische reis naar Slovenië gemaakt met onze elektrische auto. Omdat wij graag duurzamer op reis gaan kijken we altijd of de bestemming waar we heen willen ook goed...

De 5 leukste plekken voor een rondreis Bali met (kleine) kinderen

In 8 weken tijd hebben wij de mooiste plekken van Bali mogen ontdekken met onze kinderen. Wij begonnen in Canggu, de plaats die we ook voor 4 weken als hoofd basis gebruikten. Vanuit daar hebben we meerdere uitstappen gedaan tot we daarna voor 4 weken Ubud als...

WONDR Instagram experience Amsterdam met kinderen bezoeken

In de vakantie bezochten wij met 2 jonge kinderen (2 en 6 jaar)  WONDR Instagram experience in Amsterdam. Het uitje voor kinderen die gek zijn op kleur, teddyberen en bijzonder gestijlde kamers. Werkelijk aan alles is gedacht en voor elke leeftijd is het een leuk...

De ultieme reisroute van 3 weken door Namibië met kinderen

Namibië, het land van uitgestrekte vlaktes, ongerepte natuur en indrukwekkende zandduinen. Onze reis naar Namibië met kinderen was werkelijk een onvergetelijke ervaring. We kozen voor een avontuurlijke 18-daagse road trip, waarbij we rondreden in een pick-up met twee...

De ultieme reisroute van 4 weken door de Filipijnen met kinderen

De Filipijnen met kinderen, de Filipijnen bestaan uit ruim 7000 tropische eilanden. Hoe kies je welke eilanden je gaat bezoeken? Je wil graag een logische route met niet al te veel onnodige reistijd. Het is leuk om je helemaal te verdiepen in een land en zo de beste...

AL ONZE BLOGS

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Handige links voor het plannen

van jullie reis

Onze reistips zijn voor jou gratis beschikbaar. Wij werken samen met verschillende partners om mooie en praktische blogs te kunnen blijven schrijven. Wanneer je via een van de onderstaande links iets boekt of koopt, dan ontvangen wij een kleine commissie van het bedrag. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden, maar zorgt ervoor dat wij dit werk kunnen blijven doen. 

GetYourGuide

Via getyourguide.com

bol.com

Via bol.com

SkyScanner

Via skyscanner.com

BOOKING.COM

Via booking.com