De leukste tips voor het oude regenwoud Taman Negara Maleisië bezoeken

OVER DE AUTEUR

Hi! Ik ben Imara 🙂

Met een brede glimlach en een rugzak vol met dromen, reis ik de wereld rond. Wij zoeken de schoonheid in de kleine dingen en zien dat lokale cultuur dichterbij komt wanneer we als gezin reizen. We hopen hiermee onze dochters te verrijken en te inspireren door andere culturen te zien en daarvoor open te staan. In deze blog neem ik je mee naar de mooiste plekken
De leukste tips voor het oude regenwoud Taman Negara Maleisië bezoeken

In deze blog vind je de leukste tips om het oude regenwoud Taman Negara in Maleisië te bezoeken. We beschrijven de leukste activiteiten voor soloreizigers, ouders met kinderen of een stel. Ga op avontuur en ontdek dit oude regenwoud op het schiereiland van Maleisie.

Algemene informatie – Taman Negara Maleisië bezoeken


Taman Negara, gelegen in centraal Maleisië,  is een van ’s werelds oudste regenwouden. De jungle strekt zich uit over een gebied van ruim 4000 vierkante kilometer en is naar schatting 150 miljoen jaar oud! Het biedt een ongerepte (natuurlijke) omgeving met een indrukwekkende route het regenwoud in. Het herbergt zeldzame en bedreigde diersoorten, waaronder de Maleise tijger, Aziatische olifant, neushoornvogels en diverse soorten apen. Taman Negara National Park, het oude regenwoud in Maleisië, mag je dan ook echt niet missen tijdens je rondreis.

Kuala Tahan is de plaats waar je met een boot naar toe gaat als je Taman Negara bezoeken wilt. Dit kleine plaatsje heeft meerdere mogelijkheden voor een overnachting, wat restaurants en ligt op steenworp afstand van de mooiste Taman Negara bezienswaardigheden.

Hoe bereik je Taman Negara

Veel reizigers kiezen ervoor om vanuit Kuala Lumpur en de Cameron Highlands naar Kuala Tahan (wat de toegangspoort ) is tot het Taman Negara National Park. Hier zijn de reismogelijkheden vanuit deze bestemmingen:

Vanuit Kuala Lumpur zijn de volgende opties er:

Optie 1: Reistijd 3,5 uur met alleen de bus naar Kuala Tahan

Optie 2: Reistijd 5,5 uur met de bus + boot

Deze route is wat ons betreft de aller mooiste. De reis duurt langer maar de boottocht is zeker de moeite waard. In 2,5 uur rij je met de bus naar Kuala Tembeling en vanuit daar word je met een longtail boot naar het dorpje Kuala Tahan gebracht. Er gaat een boot om 9 uur en 14.00 uur. De bootreis duurt 3uur, maar er is voldoende te zien.  Boek de busrit van te voren op het busstation.

Vanuit Cameron Highlands zijn dit de opties:

Optie 1 reistijd 6 uur met de bus naar Kuala Tahan

Optie 2 reistijd 9 uur: met de bus en de boot

Mijn advies met kinderen? Ga vanuit Kuala Lumpur naar Taman Nagara, of kies ervoor eerst naar de Cameron Highlands te gaan en een nacht ergens te overnachten om het lange stuk te breken. Als je Perhentians toevoegd aan je rondreis Maleisie zou ik eerst naar Cameron Highlands gaan, dan naar Taman Nagara en dan vanuit Kuala Tahan naar de Perhentians.

Overnachten – Taman Negara Maleisië bezoeken

Er zijn in de loop der jaren meerdere grote hotels bijgekomen en kleinere guesthouses. Het is aan jezelf om te bepalen wat het beste bij je past. Het hotel wat het meest geschikt is in onze ogen met kinderen is Mutiara Taman Negara (Mutiara Taman Negara, Kuala Tahan – Bijgewerkte prijzen 2023 (booking.com) Maar natuurlijk kan je ook kiezen voor een kleinere accommodatie.

Hoe lang verblijven in het oude regenwoud Taman Negara van Maleisië?

Ons advies zal zijn 2 a 3 nachten. Je hebt dan voldoende tijd om de omgeving te verkennen. Je kan op je eigen houtje een stukje gaan wandelen in het oerwoud en je kan ook een georganiseerde tour doen in de ochtend. Een avondwandeling is ook een enorme aanrader. Hier heb je dan voldoende tijd voor. Het is niet aan te raden er nog langer te verblijven want er is verder weinig te beleven. Wij hadden het na 2 nachten wel gezien.

Eten en drinken

Voor het heerlijke eten en drinken kan je beter niet naar Taman Nagara gaan. Het is een plek in the middle of newhere waardoor alles vervoerd moet worden richting het dorp en dat zie je terug in het eten. De restaurants aan de oever van de rivier zijn op een vlot. Het is een unieke belevenis maar wij hebben geen enkele keer enorm lekker gegeten. Pas ook op met verse fruit smoothies, achteraf hoorden we dat er mensen goed ziek vandaan zijn gekomen. Restaurant Ann of Taman Nagara floating restaurant waren dan nog de beste. Er zijn geen winkels in Taman Negara National Park dus neem voldoende water en snacks mee wanneer je het park bezoekt. Ook zijn er geen restaurants in het National Park. Echter alleen aan de oever van de rivier.

Beste reistijd – Taman Negara Maleisië bezoeken

De beste tijd om Taman Negara in Maleisië te bezoeken, hangt af van je voorkeuren en het soort activiteiten dat je wilt ondernemen. Over het algemeen kent Maleisië een tropisch klimaat met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid gedurende het hele jaar. Hieronder een beschrijving van de seizoenen:

Het droge seizoen (maart tot oktober):

  • Voordelen: Dit is over het algemeen de beste tijd om Taman Negara te bezoeken. Het weer is relatief droog, en je hebt meer kans op zonnige dagen.
  • Activiteiten: Het droge seizoen is ideaal voor trekking, wandelen, en andere buitenactiviteiten. De paden zijn beter begaanbaar, en je hebt een hogere kans om wilde dieren te spotten omdat ze zich vaak bij waterbronnen verzamelen.

Het regenseizoen (november tot februari):

  • Voordelen: minder toeristen, wat kan leiden tot een rustiger bezoek aan Taman Negara.
  • Overwegingen: het regenseizoen brengt zwaardere regenval met zich mee, wat kan leiden tot modderige paden en een hogere waterstand van rivieren. Sommige activiteiten zijn hierdoor onmogelijk.

 Vogelspotten (maart tot september):

  • Als je een vogelliefhebber bent, is het droge seizoen (maart tot september) ideaal, omdat veel vogels actiever zijn tijdens deze periode.

Tips

  1. Houd er rekening mee dat het weer in tropische gebieden onvoorspelbaar kan zijn, zelfs tijdens het droge seizoen. Korte regenbuien kunnen op elk moment voorkomen. Tijdens het regenseizoen kunnen sommige paden glad en modderig zijn, dus draag geschikte schoenen en kleding.

Over het algemeen zijn de maanden maart tot oktober ideaal voor een bezoek aan Taman Negara, maar het hangt sterk af van je persoonlijke voorkeuren en de activiteiten die je wilt ondernemen.

Welke dieren kan je spotten?

1. Maleise Tijger

Een van de meest bijzondere bewoners van Taman Negara is de Maleise tijger. Met zijn kenmerkende strepen en krachtige lichaamsbouw is de tijger een symbool van kracht en gratie. Hoewel ze zelden worden gezien vanwege hun schuwe aard, zijn er meldingen van gelukkige reizigers die een glimp hebben opgevangen van deze indrukwekkende katachtige tijdens hun trektochten door het regenwoud.

2. Aziatische Olifant

Een ander dier dat in Taman Negara te vinden is, is de Aziatische olifant. Deze vriendelijke reuzen zwerven door de weelderige bossen, vaak te zien tijdens een riviersafari langs de Sungai Tembeling. Het observeren van een kudde olifanten die zich baden in de rivier is een onvergetelijke ervaring.

4. Neushoornvogels

De kleurrijke neushoornvogels zijn een opvallende verschijning in de lucht boven Taman Negara Er zijn verschillende soorten neushoornvogels te vinden in het gebied, en het herkennen van de verschillende soorten kan een leuke uitdaging zijn voor vogelliefhebbers.

Ook loopt er een Tapir in het gebied, vaak rond bij de bovengenoemde accommodatie.

En wist je dat je ook in de nacht een wandeling kan maken? Je kunt onder andere spinnen, slangen, wandelende takken en schorpioenen spotten.

Welke activiteiten kan je ondernemen ?

Canopy Walk

De bekendste activiteit in Taman Nagara is de Canopy walk. Dit zijn touwbruggen en ladders dwars door de toppen van de jungle. De wandeling is 40 meter hoog, 530 meter lang en kost gemiddeld 20 minuten om overheen te wandelen. Om bij de start van de Canopy walk te komen moet je eerst een stuk jungle door van ongeveer 30 minuten klimmen en klauteren. Heb je last met hoogtes? Bereid je voor op een pittige wandeling, maar het is het meer dan waard. Bij de ingang van Taman Nagara national park koop je een ticket.

Globetip: vrijdag is de Canopy walk gesloten, de ticketprijs 5 RM per persoon (ongeveer 1 euro) Het kan zijn dat je even moet wachten, want er mogen niet heel veel mensen tegelijk de wandeling maken. Wees optijd!

Het mooie aan de wandeling is dat je onderweg apen en verschillende soorten vogels kunt spotten. Er is dus genoeg te zien en te beleven voor de kinderen!

Jungle Trekking

Taman Negara national park is een geweldig gebied in Maleisië voor wandelaars. Een wandeling naar Teresek Hill om van het uitzicht te genieten of een simpele hike naar de canopy walk is al meer dan de moeite waard voor liefhebbers van flora en fauna. Avonturiers doen er goed aan buiten de gebaande paden te gaan.

GlobeTip: Korte trips door het park zijn goed te doen. Gebruik hierbij de app maps.me om de route te bepalen.

Wil je Taman Negara National Park een aantal dagen helemaal voor jezelf hebben? Kies dan voor een meerdaagse hike. Je trekt diep in de jungle, overnacht in een grot en leert over de natuur en de jungle. Je zult meerdere diersoorten treffen. Een voorbeeld van een meerdaagse hike is de Keniam, waarbij je in totaal 25 kilometer door de jungle loopt.

Op bezoek bij de Orang Asli

De Orang Asli zijn inheemse volkeren die al eeuwenlang in de regio van Taman Negara National Park in Maleisië wonen. “Orang Asli” is een Maleisische term die zich vertaalt naar “oorspronkelijke mensen” of “inheemse mensen.”

De Orang Asli leven traditioneel van jagen, verzamelen en kleinschalige landbouw. Ze hebben een diepe band met het regenwoud en maken gebruik van de natuurlijke hulpbronnen voor hun voedsel, medicijnen en andere behoeften. De Orang Asli-gemeenschappen wonen vaak in eenvoudige huizen gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe en bladeren. Deze nederzettingen kunnen diep in het regenwoud liggen, en sommige zijn bereikbaar via de rivieren.

Sommige Orang Asli-gemeenschappen hebben zich aangepast aan het toerisme door bezoekers de kans te geven om hun levensstijl te ervaren. Dit kan onder meer een bezoek aan hun dorpen. Blijf te allen tijde respectvol.

Night walk – Taman Negara Maleisië bezoeken

Een nachtwandeling in Taman Negara is een spannende ervaring die je de kans biedt om de jungle in een ander licht te zien – of beter gezegd, in het donker! Tijdens de nachtwandeling word je begeleid door ervaren gidsen die vertrouwd zijn met de flora en fauna van het regenwoud. Ze zijn vaak uitgerust met zaklampen en hebben een scherp oog voor nachtelijke dieren. Dieren die jou niet opvallen weten zij direct te vinden en schijnen hier met een lamp op.

Het regenwoud komt ’s nachts tot leven met verschillende dieren die actief worden. Denk aan nachtvogels, insecten, kikkers en andere nachtdieren. Het is een unieke kans om wezens te zien die je overdag mogelijk mist. Hoewel dit niet altijd gegarandeerd is, kan het mogelijk zijn om glinsterende dieren te zien die een magisch schouwspel vormen in het donker.

’s Nachts komen andere geluiden naar voren. We luisterden naar een koor van kikkers, het getsjirp van krekels en mogelijk het geluid van nachtvogels. De duisternis voegt een extra spanning toe aan je jungle-avontuur. Het onbekende van wat er in het donker kan worden ontdekt, maakt de nachtwandeling avontuurlijk.

Tips voor de Nachtwandeling:

  • Draag comfortabele kleding en gesloten schoenen.
  • Neem een zaklamp mee, maar gebruik deze spaarzaam om de dieren niet te verstoren.
  • Wees stil en luister aandachtig naar de jungle geluiden.
  • Respecteer de natuur en volg de instructies van je gids.

Een nachtwandeling in Taman Negara biedt een unieke inkijk in het nachtleven van het regenwoud en is een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Lata Berkoh

Op boottour naar Lata Berkoh, je stapt in een longtail boot en vaart over de rivier langs de weelderige oevers. Lata Berkoh is een prachtige waterval gelegen in het hart van Taman Negara. Deze plek is een populaire stop voor reizigers die het regenwoud verkennen.

Lata Berkoh zelf is een prachtige waterval, omgeven door weelderige jungle. Het water stort zich neer in een serie van zwempoelen, waar je kunt zwemmen en ontspannen. Het is een ideale plek om af te koelen na een trektocht door het regenwoud.

 

Deel dit artikel:

Is vakantie Mallorca duur?

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is een populaire vakantiebestemming dankzij zijn adembenemende stranden, bruisende nachtleven en rijke cultuur. Maar hoe zit het met de kosten? Is Mallorca een dure vakantiebestemming? En wat zijn de kosten van een week...

Wat te doen (rondreis) Mallorca met kinderen

Mallorca een eiland wat onderdeel is van de Balearen op 2,5 uur vliegen van Amsterdam. Mallorca behoort tot Spanje en de Spaanse invloeden zie je overal op het eiland terug. Wat vooral opvallend is is dat Mallorca een enorm kindvriendelijke bestemming is....

Zwanger reizen in Sri Lanka: de perfecte babymoon bestemming!

Sri Lanka is een eiland, ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland gelegen naast India. Deze diverse bestemming biedt voor ieder wat wils, ook als je zwanger op rondreis wil is Sri Lanka een gave bestemming. Je vindt er zon, zee en strand, cultuur, maar ook natuur en...

25 x UNIEK overnachten in Albanië 

Dat Albanië een unieke bestemming is is wel duidelijk. Ook is Albanië razendsnel populair aan het worden. Wacht daarom niet te lang om naar dit waanzinnige land toe te gaan. In deze blogpost beschrijven we de leukste plekken om te overnachten in Albanië van 50 – 130...

Beste reistijd (periode) voor een rondreis Albanië

Albanie is niet een bestemming die het gehele jaar door te bezoeken is als je uitgaat van een strand vakantie met mooi weer. Het is een korte periode waarin het land in bloei staat en je kan genieten van de stranden en wandelingen. Daarnaast is het goed om je bewust...

Hoe is de veiligheid in Albanië als vakantieland?

Een gids over de veiligheid in Albanie tijdens een rondreis Albanië, een land doordrenkt van geschiedenis, natuur en een unieke cultuur, is de laatste jaren steeds meer in trek bij toeristen. Gelegen aan de Adriatische en Ionische Zee biedt Albanië een ongerepte...

De ultieme reisroute van 14 dagen door Slovenië met kinderen

E-roadtrip naar Slovenië in het voorjaar (april /mei) Wij hebben in de meivakantie van 2023 een fantastische reis naar Slovenië gemaakt met onze elektrische auto. Omdat wij graag duurzamer op reis gaan kijken we altijd of de bestemming waar we heen willen ook goed...

De 5 leukste plekken voor een rondreis Bali met (kleine) kinderen

In 8 weken tijd hebben wij de mooiste plekken van Bali mogen ontdekken met onze kinderen. Wij begonnen in Canggu, de plaats die we ook voor 4 weken als hoofd basis gebruikten. Vanuit daar hebben we meerdere uitstappen gedaan tot we daarna voor 4 weken Ubud als...

WONDR Instagram experience Amsterdam met kinderen bezoeken

In de vakantie bezochten wij met 2 jonge kinderen (2 en 6 jaar)  WONDR Instagram experience in Amsterdam. Het uitje voor kinderen die gek zijn op kleur, teddyberen en bijzonder gestijlde kamers. Werkelijk aan alles is gedacht en voor elke leeftijd is het een leuk...

De ultieme reisroute van 3 weken door Namibië met kinderen

Namibië, het land van uitgestrekte vlaktes, ongerepte natuur en indrukwekkende zandduinen. Onze reis naar Namibië met kinderen was werkelijk een onvergetelijke ervaring. We kozen voor een avontuurlijke 18-daagse road trip, waarbij we rondreden in een pick-up met twee...

AL ONZE BLOGS

Penang Maleisië bezoeken, 10 x wat te doen!

Penang Maleisië bezoeken, 10 x wat te doen!

In deze blog vind je de leukste tips voor het eiland Penang Maleisië bezoeken met als hoofdstad George Town. Penang ligt aan de zuidkust van het vaste land van Maleisie en is vooral bij toeristen een bekend eiland. Je vindt er prachtige streetart, mooie stranden en...

Handige links voor het plannen

van jullie reis

Onze reistips zijn voor jou gratis beschikbaar. Wij werken samen met verschillende partners om mooie en praktische blogs te kunnen blijven schrijven. Wanneer je via een van de onderstaande links iets boekt of koopt, dan ontvangen wij een kleine commissie van het bedrag. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden, maar zorgt ervoor dat wij dit werk kunnen blijven doen. 

GetYourGuide

Via getyourguide.com

bol.com

Via bol.com

SkyScanner

Via skyscanner.com

BOOKING.COM

Via booking.com